Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συν Αθηνά και χείρα κίνει

Editorial
10 Φεβρουαρίου 2017 / 12:01

Δεν ήταν και τόσο καλά προετοιμασμένοι οι εκπρόσωποι των κερκυραϊκών Αρχών και φορέων να διατυπώσουν το αίτημα για τη διοργάνωση στην Κέρκυρα του ετήσιου μνημόσυνου

του πρώτου Κυβερνήτη, Ι. Καποδίστρια. Αντιθέτως ο Πρ. Παυλόπουλος ήταν καλά ενημερωμένος για το θέμα και τους εξήγησε, χωρίς να τους αποθαρρύνει, ότι η κερκυραϊκή πρωτοβουλία δεν μπορεί να αδυνατίσει τις ήδη θεσμοθετημένες εκδηλώσεις, που γίνονται κάθε χρόνο στις άλλες πόλεις του Δικτύου. Η επισήμανση αυτή γίνεται κυρίως διότι δίνεται η εντύπωση ότι το ραντεβού στην Προεδρία ζητήθηκε στη βάση μιας καλής ιδέας και όχι κάτι παραπάνω...
Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια, η ανάμνηση του Κυβερνήτη συντηρείται στην Κέρκυρα από την προσπάθεια που καταβάλλει ο Γιώργος Σκλαβούνος με την συμβολή του στο μνημόσυνο στους τάφους των Καποδίστρια στην Πλατυτέρα και τις παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνει. Οι τοπικές Αρχές και οι φορείς συνήθως ακολουθούν.
Όσο για το Πανεπιστήμιο, οι αρμόζουσες παρατηρήσεις είναι περισσότερες και βαθύτερες. Ιδιαιτέρως το Τμήμα Ιστορίας ιδρύθηκε εδώ, όταν η Πολιτεία με καθυστέρηση είν' αλήθεια, αναγνώρισε το γόνιμο ιστορικό έδαφος ως το πεδίο της έρευνας από την προκλασική περίοδο ως την εθνογένεση και τα σύγχρονα ιστορικά σπαράγματα. Προδήλως οι σπουδές περί τον Καποδίστρια συνιστούν προνομιακό πεδίο της Κέρκυρας και του Ιονίου Πανεπιστημίου. Κι αυτό αναγνώρισε αμέσως και χωρίς επιφυλάξεις, χθες ενώπιον της κερκυραϊκής αντιπροσωπείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εν ολίγοις, για την υφιστάμενη υστέρηση δεν ευθύνονται τόσο οι Υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου όσο η δική "μας" καθυστέρηση και άλλες επιλογές. Προφανώς υπάρχουν δικαιολογίες αλλά σπανίως αυτές είναι καλός σύμβουλος αφού χρησιμεύουν για να εδραιωθεί η στασιμότητα κι όχι για να ξεπεραστεί.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποσχέθηκε την αμέριστη υποστήριξή του ενώ βεβαίως αναγνώρισε και τη δικαιωματική φιλοδοξία της Κέρκυρας και των πολιτών της να ιδρύσει και να δημιουργήσει στο όνομα του πρώτου κυβερνήτη. Καλοδεχούμενες λοιπόν οι πρωτοβουλίες.