Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αγάντα*

EDITORIAL
18 Δεκεμβρίου 2023 / 20:07
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Επιτρέψτε μου μιαν αναφορά σε μια απούσα από τις εκδηλώσεις για λόγους ανωτέρας βίας, την κυρία Βιβή Τρύφωνα.

Με την εκδήλωση για τον Τύπο, στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των αναφορών στις τέσσερις δεκαετίες ζωής της Ενημέρωσης. Εισπράξαμε την ανταπόκριση, νιώσαμε ευγνωμοσύνη για όσους -και δεν είναι λίγοι- υποστήριξαν με κάθε τρόπο αυτήν την προσπάθεια από τις αρχές της δεκαετίας του '80. Στην ίδια την εκδήλωση, η παρουσία του Γενικού Γραμματέα και της συνδικαλιστικής ηγεσίας των δημοσιογράφων, ιδιαιτέρως τιμητική. Ξεχωριστής σημασίας η συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με την ενεργό φιλοξενία από τον Πρύτανη, Ανδρέα Φλώρο, που απλόχερα μετείχε ως συνδιοργανωτής στις εκδηλώσεις. Την συνάντηση των πρ. υπουργών Εξωτερικών Αλβανίας και Ελλάδας, Μπουσάτι και Κοτζιά, την βιβλιοπαρουσίαση του πονήματος του προέδρου της ΠΟΕΣΥ, Σ. Τριανταφύλλου με το άνοιγμα στο κοινό ως πανεπιστήμιο του κτηρίου της άλλοτε Τράπεζα της Ελλάδας και κορωνίδα την πρόσφατη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για τον Τύπο, τα Μητρώα, τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές στην επικοινωνία και την ενημέρωση. Σ' αυτή τη διαδρομή δεν υπήρξε καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, φίλος που να μην ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στην πρόσκληση των διοργανωτών!
 
Κλείνει ένας κύκλος για όλους εμάς, ιδιαιτέρως τους παλαιότερους. Σημειωτέον πως πρόκειται για 40 χρόνια της ίδιας γενιάς ανθρώπων. Δεν είμαστε οι επόμενοι των προηγούμενων, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Επιτρέψτε μου μιαν αναφορά σε μια απούσα από τις εκδηλώσεις για λόγους ανωτέρας βίας, την κυρία Βιβή Τρύφωνα. Την καλύτερη ίσως δημοσιογράφο, που πέρασε ποτέ από την Κέρκυρα και μας τίμησε με την συνεργασία της. Φύσηξε την πνοή στα σωθικά της εφημερίδας σε δύσκολα για 'μας χρόνια, οργώνοντας την Επτάνησο και τη Βορειοδυτική Ελλάδα, αντλώντας από την επικαιρότητα αλλά και την παράδοση και τις μνήμες. Ένα μεγάλο μέρος της ταυτότητας της Ενημέρωσης της ανήκει για πάντα, όσο ο ερευνητής του μέλλοντος θα πέφτει πάνω στα χιλιάδες κείμενά της.
 
Καθώς η ζωή αλλάζει, κάθε τέτοια γενέθλια επέτειος, λογίζεται και σαν καινούρια αρχή στην υπηρεσία της δημοσιογραφικής διαμεσολάβησης από το βορειοδυτικότερο άκρο της χώρας με εναλλασσόμενες ματιές τόσο προς τα μέσα όσο και προς την Οικουμένη. Ευχαριστούμε από καρδιάς για την εμπιστοσύνη!
 
* Γιώργου Τράπαλη - Γλωσσάρι στὸ έργο του Νίκου Καββαδία, αγάντα: ἰταλ. agguanta: πιάσου γερά, κράτα / αγάντα καδένα: κράτα γερὰ τὴν αλυσίδα / η αγάντα: πάσσαλος πρόσδεσης του σκάφους / αγαντάρω: υπομένω, αντέχω.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.