Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άρατε πύλας!

EDITORIAL
10 Ιανουαρίου 2024 / 14:06
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

H Δημοτική Επιτροπή του κεντρικού Δήμου, όργανο μονοκομματικής αναφοράς και γι΄ αυτό μειωμένης δημοκρατικής ευρύτητας.

Οι δυο φιναλιστ της εκλογικής αναμέτρησης στον κεντρικό Δήμο, μοιράστηκαν όλες τις έδρες της δημοτικής επιτροπής. Του νέου οργάνου διοίκησης, που ενσωματώνει τις αρμοδιότητες της πρώην οικονομικής καθώς και της καθημερινότητας/ποιότητας ζωής. Οι δυο άσπονδες παρατάξεις, που αναφέρονται στο ίδιο πολιτικό κόμμα, υπέκυψαν στις προβλέψεις του νομοθέτη, που θέλησε να εκλέγει η πλειοψηφία έως έξι μέλη και οι υπόλοιπες τρεις έδρες να αποδίδονται στα μέλη της μειοψηφίας. Τούτων δοθέντων, η παράταξη Πουλημένου εξάντλησε τη δυνατότητά της ενώ η μείζων μειοψηφία της Υδραίου κατοχύρωσε για λογαριασμό της τις υπόλοιπες τρεις (Υδραίου, Παντελιός και Καλόγερος). Έτσι έγινε όργανο μονοκομματικής αναφοράς και γι' αυτό μειωμένης δημοκρατικής ευρύτητας.
 
Απορρίφθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την αναλογική εκπροσώπηση στην Επιτροπή όλων των παρατάξεων, σε αντίθεση με ό, τι συνέβη στην Περιφέρεια και τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας. Φύλλον δημοκρατικής συκής η παραχώρηση στους εκπροσώπους των υπολοίπων παρατάξεων της συμμετοχής τους ως παρατηρητών στη δημοτική Επιτροπή, δηλ. δίχως δικαίωμα λόγου και βεβαίως ψήφου. Έτσι αξιοποιήθηκαν οι τροποποιήσεις του αρχικώς αναλογικού νόμου στο όνομα της κυβερνησιμότητας, που πρακτικά συνεπάγεται τον αποκλεισμό των άλλων.
 
Η πεπατημένη της απελθούσας Αρχής, όσον αφορά στην λειτουργία του Συμβουλίου, έχει να κάνει με την ελλειπή κατά κανόνα προετοιμασία των συνεδριάσεων και μια διάθεση εξαίρεσης του Τύπου. Ουδέποτε υπήρξαν διαθέσιμες για τους δημοσιογράφους οι εισηγήσεις των θεμάτων εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων πριν, και αναλόγως η Οικονομική Επιτροπή συνερχόταν κεκλεισμένων των θυρών.
 
Προσδοκάται σ' αυτήν τη νέα θητεία τοπικών διοικητικών Αρχών, να αποκατασταθεί η δημοκρατική λειτουργία έτσι ώστε οι εκπρόσωποι του Τύπου/ΜΜΕ να έχουν πρόσβαση στο υλικό εμπροσθέσμως και βεβαίως να καλούνται στις συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής. Αναλόγως αναμένεται η επιβεβλημένη τάξη/συμπεριφορά να ισχύσει σε όλους τους Δήμους και την Περιφέρεια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.