Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φύκια μπλεγμένα στα μαλλιά στο στόμα φύκια*

EDITORIAL
11 Ιανουαρίου 2024 / 13:45
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Η μονοκομματικής αναφοράς σύνθεση της Δημοτικής Επιτροπής, μπορεί να αποκαλύπτει την νοοτροπία και έτσι την απώλεια μιας ευκαιρίας επίδειξης αδαπάνως ανωτερότητας, ανταποκρίνεται όμως και στους αριθμούς των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Βέβαια, σε συνέχεια του χθεσινού κύριου άρθρου, είναι γεγονός πως δεν μπορεί να περιμένει από τη δημοκρατική φιλανθρωπία των αντιπάλων της, διοικητική ελεημοσύνη, η αντιπολίτευση στον κεντρικό Δήμο. Η μονοκομματικής αναφοράς σύνθεση της Δημοτικής Επιτροπής, μπορεί να αποκαλύπτει την νοοτροπία και έτσι την απώλεια μιας ευκαιρίας επίδειξης αδαπάνως ανωτερότητας, ανταποκρίνεται όμως και στους αριθμούς των εκλογικών αποτελεσμάτων.
 
Οι πληγέντες εκπρόσωποι των παρατάξεων της μειοψηφίας μπορεί και να επιθυμούσαν τη μεγάθυμη κατανομή των εδρών από τις ηγεσίες των δυο κορυφαίων παρατάξεων όμως ό, τι τώρα συμβαίνει είναι αποτέλεσμα της προεκλογικής τους υστέρησης. Της παροιμιώδους αβελτηρίας των κομματικών τους σχηματισμών, τελικώς της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στις πληθωριστικές απαιτήσεις Βορίδη για την συγκρότηση και κατάθεση συνδυασμού. Εντέλει της πολιτικής ήττας απέναντι στις καλύτερα προετοιμασμένες παρατάξεις, που κατόρθωσαν να «εξάγουν» επικερδώς ακόμα και την εμφύλια διαίρεσή τους. Τώρα λοιπόν είναι πολύ αργά για δάκρυα!
 
Εάν υπάρχει κάτι αυτονόητο σ' όλη αυτή την αφήγηση είναι πως η Κέρκυρα βαδίζει στον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, όπου ο καθείς αισθάνεται πως έχει το δικαίωμα να εμπορεύεται τα πάντα, τη φύση, τον αέρα, τον χρόνο και τον χώρο. Από τη γενική κυβέρνηση έως τον τελευταίο παράγοντα προβάλουν το ρεαλισμό της παραχώρησης αξιών και πόρων με αντίτιμο την συναλλακτική επιείκεια των δανειστών, σπαταλώντας το κεφάλαιο Κέρκυρα, με την προσδοκία ότι τις οίδε ποιές υπερφυσικές δυνάμεις της οικονομίας ή της πίστης θα το ανακεφαλαιώσουν αχρεωστήτως, πάλι με χρόνια και καιρούς.
 
Σ' αυτήν την πολιτική χρειάστηκε απάντηση, σώφρων και βιώσιμη στις επανειλημμένες αναμετρήσεις του '23, και αλίμονο δεν δόθηκε. Αντ' αυτής, προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές, εγωκεντρισμοί και εκκεντρικότητες έγιναν εύκολος αντίπαλος, στέλνοντας την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος για μπάνιο! Τώρα μόλις εξαντληθούν οι επικοινωνιακοί διθύραμβοι για το προφανές, που θα εκλαμβάνεται ως καινοτόμα πρωτοτυπία, θα επανέλθουν στο προσκήνιο οι κυρίαρχες πολιτικές και οι συνέπειες τους. Ασφυκτικές για ό, τι το κοινωνικό και δίκαιο, βαθαίνοντας τη διαίρεση. 
 
* Το καραντί το καραντί θα μας μπατάρει, σάπια βρεχάμενα τσιμέντο και σκουριά, από νωρίς δεξιά στη μάσκα την πλωριά κοιμήθηκεν ο καρχαρίας που πιλοτάρει. Το καραντί του Νίκου Καββαδία, με αφορμή την εποποιία αποκομιδής των φυκιών στη Γαρίτσα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.