Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θαρθούν περισσότεροι τουρίστες; Τι λέτε;

EDITORIAL
27 Φεβρουαρίου 2024 / 13:08
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις μακρινές Ινδίες, που θάλεγε κι ο ποιητής, είχε ως σκοπό τη διμερή συμφωνία προμήθειας εργατικών χεριών, κυρίως για τον ελληνικό τουρισμό.

Είναι αλήθεια πως με τις πρώτες πτήσεις στις αρχές Μαρτίου φέτος, γίνεται η εκκίνηση της τουριστικής περιόδου νωρίτερα από ποτέ άλλοτε. Με δεδομένο μάλιστα ότι η σεζόν «τσιμπάει» και μια εβδομάδα από τον Νοέμβριο, ο λόγος γίνεται για την αποδεδειγμένη επιμήκυνση της. Το γεγονός αποδίδεται στον συνδυασμό της ύπαρξης των πτήσεων χαμηλού κόστους με τα σπίτια/κρεβάτια βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Η παραδοσιακή οικονομία διακοπών αντιθέτως, δοκιμάζεται από την έλλειψη εργατικών χεριών. Και το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις μακρινές Ινδίες, που θάλεγε κι ο ποιητής, είχε ως σκοπό τη διμερή συμφωνία προμήθειας εργατικών χεριών, κυρίως για τον ελληνικό τουρισμό. Αυτή προβλέπεται να εγκριθεί από τη Βουλή εντός του Μαρτίου και αφορά στην «εισαγωγή» έως και 40 χιλ. εργαζομένων για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Στην περίπτωση της Κέρκυρας, δεδομένων των επενδύσεων από ξένα funds, η λεγόμενη τοπική οικονομία ελάχιστα προσπορίζεται από την απόδοσή τους. Τι έμενε; Η αμοιβή της εργασίας να κυκλοφορήσει και να ζεστάνει την τοπική αγορά. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως με τις διμερείς συμφωνίες για την εισαγωγή εργατικών χεριών, και η αμοιβή της εργασίας θα καταναλώνεται στα μέρη τους.
Η ίδια η φύση των διμερών συμφωνιών για εργατικά χέρια, κινείται κατά κανόνα σε χαμηλότερες αμοιβές από εκείνες που προβλέπονται ακόμα και στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, περιγράφοντας μια δυσάρεστη προοπτική για τους Έλληνες. Έτσι αναδεικνύεται το αίτημα να συμφωνείται η εισαγωγή εργατικών χεριών με αμοιβές τουλάχιστον στο ύψος των ελληνικών. Όμως τις συμφωνίες δεν τις διαπραγματεύεται το εργατικό κίνημα αλλά ο πρωθυπουργός ο συνοδευόμενος από εκπροσώπους των επιχειρήσεων. Δεν μένει παρά να αξιώνεται η αναδιαπραγμάτευσή τους εδώ, επί τόπου! Εύκολα το λες, δύσκολα το κάνεις.
Με τη χρονική διεύρυνση της περιόδου και τις αλλαγές στο σώμα της εργασίας κλιμακώνονται οι υποχρεώσεις της πολιτικής και του εργατικού συνδικαλισμού. Αναλόγως εισάγεται και το μέτρο αποτίμησης της θεσμικής παρέμβασης της αυτοδιοίκησης στο πεδίο της οικονομίας. Ιδού η Ρόδος. Κι όσο για το πήδημα ούτε λόγος να γίνεται...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.