Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης: Το Βίδο και το Λαζαρέτο είναι χώροι μνήμης που πρέπει να προστατευθούν

Βίδο
13 Ιουνίου 2023 / 10:47

«Η αξιοποίηση και η συνεκτική σύνδεση των δύο νησιών μας, καθώς και η πλήρης ένταξη τους στην οικονομική και κοινωνική του νησιού θα πρέπει να βρίσκεται στον άμεσο σχεδιασμό της Πολιτείας»

ΚΕΡΚΥΡΑ (Α. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ). Φορτισμένο με μνήμες ιστορικές αλλά και κομμάτι της καθημερινότητας των Κερκυραίων το Βίδο ανήκει, χωρίς αμφιβολία, σε όλους εμάς για να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Πολύ θα ήθελα εχθές να βρισκόμουν στο Βίδο, ανάμεσα σε δεκάδες Κερκυραίους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οκτώ συλλόγων για περιήγηση στο νησί και συζήτηση για τα προβλήματα του, ωστόσο είχα σχετικές υποχρεώσεις περιοδείας στους Παξούς ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κέρκυρα, άλλο ένα από τα νησιά μας, που χρειάζεται την προσοχή μας.

Συγχαρητήρια στους ενεργούς πολίτες του τόπου, τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, τις συλλογικότητες, τους νέους και τις νέες που επιμένουν, διεκδικούν και παλεύουν για την προστασία και την ελεύθερη πρόσβαση στη νησίδα. Ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία του Γιάννη Κούρκουλου, του τ. Δήμαρχου Κερκυραίων που επικεφαλής του Συλλόγου για την προστασία της νησίδας, συμμετέχει με συνέπεια σε εκδηλώσεις και δράσεις.

Είναι εκ των ων ουκ άνευ, ότι ο Δήμος και η Πολιτεία πρέπει να προστατεύσουν αυτή την μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά μας, η οποία μας συνδέει και με άλλους λαούς, καθώς εκεί βρίσκεται το Σέρβικο Μαυσωλείο, το μνημείο πεσόντων Ελλήνων και Ρώσων το 1799, αλλά και με το ίδιο μας το παρελθόν (φυλακές ανηλίκων, προσκοπικές κατασκηνώσεις κτλ).

Οι νησίδες Βίδο και Λαζαρέτο είναι χώροι μνήμης που πρέπει να αναδειχθούν και να προστατευθούν. Να θυμίσω ότι το Λαζαρέτο έχει κηρυχθεί ιστορικός τόπος το 1992.

Η αξιοποίηση και η συνεκτική σύνδεση των δύο νησιών μας, καθώς και η πλήρης ένταξη τους στην οικονομική και κοινωνική του νησιού θα πρέπει να βρίσκεται στον άμεσο σχεδιασμό της Πολιτείας. Δεν είναι δυνατόν πότε να υπάρχει και πότε να μην υπάρχει πρόσβαση, να μην υπάρχει επαρκής φωτισμός, και οι εγκαταστάσεις να μην λειτουργούν με αξιοπρέπεια.

Μέσα σε αυτή την ασάφεια και την εγκατάλειψη παρεισφρέουν καιροσκοπισμοί, που δεν έχουν στόχο το κοινό καλό. Οι χαμένες ευκαιρίες διατήρησης της ιστορικής μνήμης, ανάδειξης της ιστορικής διαδρομής, σύνδεσης της νησίδας του Λαζαρέτου με το Βίδο και το δικό του ιστορικό φορτίο, η διοργάνωση ιστορικών περιηγήσεων για να γεμίσει το νησάκι ζωή, για να διασώσουμε την ιστορία μας, που καταρρέει από τα Φρούρια, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, το Νοσοκομείο έως τις νησίδες μας, πρέπει να λάβουν τέλος.

Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας την ιστορία αυτού του νησιού. Πρέπει να προστατεύσουμε την πολιτισμική του κληρονομιά και να μην επιτρέψουμε πράξεις και εσκεμμένες παραλείψεις που οδηγούν στην απαξίωση και εν συνεχεία, με μαθηματική ακρίβεια, στην ιδιωτικοποίηση της νησίδας.

Έχουμε μέγιστη υποχρέωση!

Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Υποψήφιος Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ