Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύσκεψη Ε.Κ.Κ. και Επιθεώρησης Ασφάλειας για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων

Εργατικά ατυχήματα
15 Ιουνίου 2023 / 15:40

Η αντιπροσωπία των συνδικάτων εξέθεσε την κατάσταση που επικρατεί στην Κέρκυρα, ζήτησε τη στελέχωση της Υπηρεσίας Ελέγχου και την αύξηση των ελέγχων στις επιχειρήσεις

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ). Μετά από αρκετό καιρό, αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Κέρκυρα κλιμάκιο ελέγχου της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, προκειμένου να διεξάγει ελέγχους σε επιχειρήσεις της Κέρκυρας.

Με πρωτοβουλία της Διευθύντριας της Περιφερειακής Διεύθυνσης, Βασιλικής Σεϊντή, πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο, το απόγευμα της Τετάρτης, 14/6, σύσκεψη με τη συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Κ., εκπροσώπων πρωτοβάθμιων σωματείων από κλάδους που παρουσιάζουν συχνά εργατικά ατυχήματα, και της ίδιας της Διευθύντριας.

Η αντιπροσωπία των συνδικάτων εξέθεσε την κατάσταση που επικρατεί στην Κέρκυρα, ζήτησε τη στελέχωση της Υπηρεσίας Ελέγχου και την αύξηση των ελέγχων στις επιχειρήσεις.

Μεταξύ της Υπηρεσίας και των συνδικαλιστικών φορέων αποφασίστηκε να ενταθεί η επικοινωνία και η συνεργασία των δύο μερών, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του έργου του ελεγκτικού μηχανισμού και να υποχρεωθούν οι εργοδότες στη λήψη μέτρων προστασίας, με στόχο την πρόληψη και αποτροπή των εργατικών ατυχημάτων στους χώρους δουλειάς.

Η εργοδοτική πίεση, ο αυξημένος όγκος εργασίας και τα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας οδηγούν σε αλλεπάλληλα εργατικά ατυχήματα.

Το Εργατικό Κέντρο έχει επανειλημμένα καταγγείλει εργατικά ατυχήματα, τουλάχιστον αυτά για τα οποία έχει λάβει γνώση, αφού αποτελεί κοινό μυστικό πως η εργοδοσία απειλεί και εκβιάζει παθόντες και μάρτυρες μετά από τέτοια ατυχήματα, ώστε να αποσιωπηθούν οι εγκληματικές της ευθύνες.

Παράλληλα, αναδεικνύοντας το πρόβλημα, έχουμε απευθυνθεί τόσο στους θεσμικούς εκπροσώπους των εργοδοτών όσο και στους κρατικούς μηχανισμούς ελέγχου.