Πέμπτη 16.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας για τις ουρές στην Επιθεώρηση Εργασίας

Εργατικό Κέντρο
23 Ιουνίου 2023 / 14:57

«Επιβεβαιώνεται ο ρόλος του φορέα που δεν είναι άλλος από το να παρέχει άλλοθι στην εργοδοτική ζούγκλα που επικρατεί»

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ).  Κοντά στις πεντακόσιες (500) είναι οι αιτήσεις στο ΣΕΠΕ Κέρκυρας για την χορήγηση άδειας εργασίας ανηλίκου. Ο μεγάλος αριθμός των αιτούντων, η απαρχαιωμένη γραφειοκρατική διαδικασία και η έλλειψη προσωπικού στο Σ.ΕΠ.Ε. έχουν ως συνέπεια οι γονείς και οι ανήλικοι εργαζόμενοι να στήνονται σε ουρές αναμονής έξω από τα γραφεία του ΣΕΠΕ.

Από αυτήν την εξέλιξη βγαίνουν αβίαστα τα παρακάτω συμπεράσματα:

1) Η νέα γενιά, λόγω της ανέχειας που πλήττει τη λαϊκή οικογένεια, υποχρεώνεται σε άγουρη ηλικία να μπει στην εργασιακή γαλέρα της τουριστικής, κυρίως, οικονομίας.

2) Τα νέα παιδιά προφανώς και δεν είναι τεμπέληδες, όπως κακόβουλα ισχυρίζονται οι εργοδοτικοί κύκλοι και τα φασιστοειδή γιουσουφάκια της εργοδοσίας.

3) Στην εποχή της ρομποτικής, η σύγχρονη Ελλάδα «καίει κάρβουνο», με ουρές, χαρτούρα και γραφειοκρατία.

4) Το Σ.ΕΠ.Ε., η «νέα ανεξάρτητη αρχή», όπως διαφημίστηκε από το κράτος των ολιγαρχών, όχι μόνο δεν προστατεύει τα εργατικά δικαιώματα στους χώρους εργασίας, αλλά χρησιμοποιείται για την διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών του κράτους.

5) Η υποστελέχωση του Σ.ΕΠ.Ε., σε συνδυασμό με τα παραπάνω, μας επιβεβαιώνει τον ρόλο του φορέα, που δεν είναι άλλος από το να παρέχει άλλοθι στην εργοδοτική ζούγκλα που επικρατεί.

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας διεκδικεί:

α) Να σταματήσει ο εμπαιγμός από το κράτος που θέλει την ανεργία να βρίσκεται πάνω από το 10% και την ίδια ώρα να υπάρχουν εκατοντάδες κενές θέσεις εργασίας στην οικονομία.

β) Να απελευθερωθούν τα επιδόματα τριετιών και προϋπηρεσίας

γ) Να επανέλθει η υποχρεωτική διαιτησία με μονομερή προσφυγή, ώστε να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να εκδοθούν διαιτητικές αποφάσεις με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς

δ) Να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Σ.ΕΠ.Ε. με ταυτόχρονη κατάργηση των αντεργατικών νόμων, να στελεχωθεί με το απαραίτητο ελεγκτικό δυναμικό και με υλικοτεχνική υποδομή, με αποκλειστικό σκοπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων.

ε) Να ψηφιοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία.

Καλούμε τους εργαζόμενους, και ειδικότερα τα νέα παιδιά που μπαίνουν στην εργασία, να οργανωθούν στα σωματεία τους και, πριν σπεύσουν στους εργοδότες για εργασία ή στους κρατικούς φορείς για την διεκπεραίωση των διαδικασιών, να απευθύνονται στο Εργατικό Κέντρο για οδηγίες και συμβουλές.