Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρωτοβουλία για την καταγραφή των προβλημάτων στην παλιά πόλη

Παλαιά Πόλη
08 Ιουλίου 2023 / 11:24
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Στον «αέρα» e-ερωτηματολόγιο του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης σε μια προσπάθεια ανάδειξης και επίλυσής τους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πρωτοβουλία μέσα από την οποία θα καταγραφούν τα προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι δημότες που διαμένουν στο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας, ανέλαβε ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης.

Το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που είναι αναρτημένο στη σελίδα τους στο facebook απευθύνεται σε όσους κατοικούν στην παλιά πόλη με σκοπό να ενεργοποιηθούν και να συμμετέχουν σε μια νέα προσπάθεια ανάδειξης των ζητημάτων . Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τρία: «Γιατί θα θέλατε να συμμετάσχετε στο Σύλλογο;», «Τι ενέργειες έχετε κάνει ώστε να αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα της καθημερινότητάς σας στην Παλιά Πόλη;», «Τι πιστεύετε ότι πρέπει να είναι σε γνώση του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης;».

 Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν, θα κωδικοποιηθούν και θα ενσωματωθούν στην έκθεση που έχει ήδη συντάξει ο Σύλλογος για τα προβλήματα της παλιάς πόλης, ώστε στη συνέχεια να κατατεθούν εκ νέου στις αρμόδιες Αρχές με σκοπό τη λήψη μέτρων.

Ενημερώθηκε και η UNESCO

 Μάλιστα ο πλήρης φάκελος της έκθεσης που ξεκίνησε να συντάσσεται στις αρχές του 2019, στάλθηκε και στην UNESCO πέρσι το καλοκαίρι. Ο Διεθνής Οργανισμός με επιστολή του, κάλεσε στη συνέχεια το Υπουργείο Πολιτισμού να προβεί σε έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει όσα υποστηρίζονται από τους κατοίκους. Ωστόσο, όπως είπε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Ολύμπιος, ο έλεγχος δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. «Το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει, βάσει του καταστατικού της UNESCO, να κάνει έρευνα το ίδιο, με εμπειρογνώμονά του και παράλληλα οφείλει να αποταθεί και σε εξωτερικό εμπειρογνώμονα που θα συντάξει κι αυτός μια έκθεση. Οι δυο εκθέσεις θα σταλούν στην UNESCO και εκεί θα αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι. Αν χρειαστεί, ο Διεθνής Οργανισμός θα προβεί σε αυτοψία, προκειμένου να ορίσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σύμφωνα και με το σχέδιο διαχείρισης του μνημείου. Αν δεν εφαρμοστούν οι παρατηρήσεις, το μνημείο θα πάρει «πορτοκαλί σημαία», που σημαίνει ότι έχει προθεσμία δυο χρόνια για να εφαρμόσει τα μέτρα που προτάθηκαν. Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται στην ετήσια γενική συνέλευση του Διεθνή Οργανισμού, όπου συζητούνται τα θέματα όλων των μνημείων της UNESCO», τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης Νίκος Ολύμπιος.

Τα καίρια προβλήματα

 Τα καίρια προβλήματα που έχει καταγράψει ο Σύλλογος, εστιάζουν στα εξής σημεία:

 -Λειτουργία Φορέα Διαχείρισης Παλιάς Πόλης. Επισημαίνεται η ανάγκη της θεσμικής συμμετοχής και των κατοίκων για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν το μνημείο

 - Επικαιροποίηση του ρυμοτομικού και γενικού πολεοδομικού σχεδίου. Επισημαίνεται η αναγκαιότητα καθορισμού και οριστικοποίησης των χρήσεων γης

 - Να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό των δημοσίων κτιρίων και κυρίως των κοινόχρηστων χώρων που έχουν καταπατηθεί εις βάρος του Δήμου

-Εφαρμογή ενός ρεαλιστικού Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας

 -Επίλυση κυκλοφοριακού και δημιουργία θέσεων στάθμευσης

- Διαχείριση των σκουπιδιών με διαλογή στην πηγή και απομάκρυνση κάδων από εμβληματικά σημεία της πόλης

-Αντιμετώπιση των οσμών από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

- Αντιμετώπιση της άναρχης κατάληψης των δημοσίων χώρων με καρέκλες, τραπέζια και εμπορεύματα

- Αναμόρφωση της νομοθεσίας για την αλλαγή χρήσης ενός οικήματος με συναίνεση των συνοικούντων

-Θεσμοθέτηση μέτρων για την ενίσχυση των ιδιοκτητών των κατοικιών στην παλιά πόλη της Κέρκυρας για τις απαραίτητες ανακαινίσεις

-Απαγόρευση χρήσης γκαζιού, λόγω επικινδυνότητας. Σε όσους χρειαστεί να κάνουν την μετατροπή σε ρεύμα να δοθούν γενναίες επιδοτήσεις για την κάλυψη του επιπλέον κόστους που θα προκύψει.

 Όπως διευκρίνισε ο κ. Ολύμπιος οι απαντήσεις που θα καταγραφούν στο e-ερωτηματολόγιο θα ενσωματωθούν στην έκθεση και θα τεθούν για ακόμη μια φορά υπ’ όψιν όλων των θεσμικών φορέων (βουλευτές, Δήμος Κ. Κέρκυρας, Περιφέρεια, αρμόδια Υπουργεία) προς αναζήτηση λύσεων.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.