Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τάξη στη βραχυχρόνια μίσθωση προτίθεται να βάλε η κυβέρνηση

στέγαση
16 Ιουλίου 2023 / 19:36
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Τα μέτρα που εξετάζονται ώστε να μεγαλώσει η προσφορά ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Φρένο» στις ενοικιάσεις διαμερισμάτων τύπου Airbnb προτίθεται να βάλει η κυβέρνηση με ανασχεδιασμό του θεσμικού πλαισίου. Στόχος είναι να μπει μια τάξη στη ραγδαία εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης που έχει περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τη διαθεσιμότητα ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, με αποτέλεσμα η αναζήτηση στέγης να έχει εξελιχθεί σε «βραχνά» για τους ενδιαφερόμενους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή» (Κυριακή 9/07), η στόχευση αφορά στα εξής σημεία:

- Περιορισμοί στον αριθμό των κατοικιών που θα διατίθενται προς μίσθωση από κάθε ΑΦΜ

- Πλαφόν στις ημέρες ενοικίασης ετησίως και όπου απαιτηθεί να θεσπιστεί ανώτατο όριο ημερών, κατά τις οποίες θα μπορεί να διατίθεται ετησίως ένα ακίνητο για βραχυχρόνια μίσθωση (σε συνεργασία με δήμους)

- Διαχωρισμό των ιδιοκτητών με ένα ή δυο ακίνητα από τις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες θα επιβαρύνονται με τέλος διαμονής, όπως τα ξενοδοχεία

- ΦΠΑ σε όλους από το 2025 και καθιέρωση τέλους, το οποίο θα χρηματοδοτεί δομές για τη φιλοξενία δημοσίων υπαλλήλων σε περιοχές που δεν βρίσκουν σπίτι με προσιτό ενοίκιο

 

Τι ορίζει

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρότι στο νόμο 4446/2016 προβλέπονται στο άρθρο 111 οι «Ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού», ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τους περιορισμούς στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση. Ειδικότερα στην παράγραφο 8 του άρθρου 111 επισημαίνεται:

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:

α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.

β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.