Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το πρωί δουλειά, μετά στο νυχτερινό σχολείο και πλέον στο Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες εξετάσεις
29 Ιουλίου 2023 / 09:35
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Η 50χρονη Χριστίνα Κουλούρη και ο 31χρονος Θανάσης Κάρρας μιλούν στην «Ε» για τη διαδρομή τους και ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ευχάριστα ξάφνιασαν συγγενείς και φίλους ο 31χρονος Θανάσης Κάρρας και η 50χρονη Χριστίνα Κουλούρη που πέτυχαν μετά από προσωπικό αγώνα να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα διαβούν και οι δυο το κατώφλι του Ιονίου Πανεπιστημίου ως πρωτοετείς. Η δύναμη της θέλησης, τους οδήγησε να κάνουν ένα όνειρο πραγματικότητα, αψηφώντας τις δυσκολίες που συνάντησαν στο δρόμο τους. Ένα προσωπικό στοίχημα που κατάφεραν να κερδίσουν και οι δυο Κερκυραίοι συμπολίτες μας, περνώντας το μήνυμα πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αν πραγματικά το επιθυμείς, ανεξαρτήτου ηλικίας. Η Χριστίνα εισάγεται στο Τμήμα Αρχειονομίας, Ββλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας και ο Θανάσης στο Τμήμα Ιστορίας. Και οι δυο για να φτάσουν εκεί πέρασαν από τα θρανία του νυχτερινού σχολείου. Η Χριστίνα ως μαθήτρια του εσπερινού ΕΠΑΛ και ο Θανάσης ως μαθητής του Εσπερινού ΓΕΛ. Μάλιστα και οι δυο εισάγονται πρώτοι στα συγκεκριμένα Τμήματα που αντιστοιχούν στην κατηγορία αυτή των υποψηφίων.

Έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε

Για τη Χριστίνα όλα ξεκίνησαν το 2019 όταν πήρε την μεγάλη απόφαση να επιστρέψει στα θρανία πιάνοντας το νήμα από εκεί που κάποτε το είχε αφήσει. Στην Α’ Λυκείου. Η αρχή δεν ήταν εύκολη, ωστόσο ο χρόνος λειτούργησε ως ο καλύτερος σύμμαχος, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε δίπλα της τους καθηγητές του εσπερινού ΕΠΑΛ που την ενθάρρυναν. «Ξεκίνησα με επιφύλαξη τα μαθήματα στο ΕΠΑΛ μετά από ένα εξάμηνο όμως και με παρότρυνση των καθηγητών αποφάσισα να συνεχίσω μέχρι τέλους», επισήμανε στην «Ε». Η διαδρομή δεν ήταν εύκολη, καθώς έπρεπε να μοιράσει το χρόνο μεταξύ εργασίας και μαθημάτων. Από το κομμωτήριο που διατηρεί κατευθείαν στο σχολείο και μετά μελέτη. Πέρσι έδωσε για πρώτη φορά πανελλήνιες, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν την ικανοποίησε. Παρά ταύτα δεν το έβαλε κάτω και έλαβε μέρος και στις φετινές εξετάσεις έχοντας πλέον την εμπειρία. «Οι πανελλήνιες δεν πρέπει να τρομάζουν κανέναν αν και είναι μια ανταγωνιστική και δύσκολη εμπειρία. Τα παιδιά να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους και να μην τα παρατάνε. Δεν έχει να κάνει με την ηλικία αλλά με την επιθυμία να ολοκληρώσουν κάτι που ήθελαν από πάντα αλλά δεν το είχαν εκφράσει. Να το τολμήσουν, αξίζει τον κόπο», ανέφερε. Όπως μας λέει, οι στόχοι δεν είναι μακροπρόθεσμοι. Ένα βήμα τη φορά. Το πρωί συνεργείο μετά στο σχολείο

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επιτυχία του δηλώνει στην «Ε» ο 31χρονος Θανάσης, απόφοιτος μηχανικός αυτοκινήτων από τα ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Αφορμή για να επιστρέψει πίσω στις σχολικές αίθουσες, στάθηκε το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι, όπου παρακολουθούσε μαθήματα ιστορίας. Η ιδέα δεν άργησε να «τρυπώσει» μέσα του και με την υποστήριξη της συντρόφου του έβαλε «πλώρη» για να κάνει ένα όνειρο πραγματικότητα. Οι καθημερινοί ρυθμοί δεν τον πτόησαν. Από το συνεργείο αυτοκινήτων της οικογενειακής επιχείρησης, στο νυχτερινό σχολείο από τις 6.30 μ.μ. – 9. 45 μ.μ. «Τον ελεύθερο χρόνο μου τον αφιέρωσα στο σχολείο και το διάβασμα. Ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά, καθώς στην πορεία άλλαξαν τα δεδομένα με την καθιέρωση της Τράπεζας των Θεμάτων και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που ήταν ενιαία τόσο για τα ημερήσια όσο και για τα Εσπερινά ΓΕΛ», δήλωσε στην «Ε». Ο προσανατολισμός του τώρα είναι στις σπουδές και την ολοκλήρωσή τους. «Είναι ένας προσωπικός στόχος μου να σπουδάσω για τη γνώση. Πάντα ήθελα να δώσω πανελλήνιες και να περάσω στο πανεπιστήμιο. Θα φροντίσω να παίρνω σημειώσεις και να παρακολουθώ τα απογευματινά μαθήματα», σχολίασε. Κλείνοντας την κουβέντα μας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους στάθηκαν στο πλευρό του. Τη σύντροφό του, την οικογένεια, τους φίλους του αλλά και τους καθηγητές του νυχτερινού σχολείου.

ΦΩΤΟ@ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΡΑΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.