Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βραδιά παρατήρησης του φαινομένου των Περσείδων από την Αστρονομική Εταιρεία

Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας
12 Αυγούστου 2023 / 18:35

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα διεξαχθεί ουρανογραφία (αναγνώριση αστερισμών) και θα υπάρχει τηλεσκόπιο για παρατήρηση ουρανίων αντικειμένων

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ). Η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας σε συνεργασία με τον «ΕΡΗΜΙΤΗ Πλους» Περιβαλλοντική Προστασία Ακτίων ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ διοργανώνουν αστροβραδιά για την παρατήρηση του φαινομένου της βροχής διαττόντων (πεφταστέρια) των Περσείδων το Σάββατο 12 Αυγούστου 2023 από τις 21.30 στην παραλία «Αυλάκι» στην Βόρεια Κέρκυρα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα διεξαχθεί ουρανογραφία (αναγνώριση αστερισμών) και θα υπάρχει τηλεσκόπιο για παρατήρηση ουρανίων αντικειμένων. Παράλληλα θα γίνει ολιγόλεπτη ενημέρωση από το Δ.Σ. του «Ερημίτη Πλους» για την περιοχή και το οικοσύστημα του Ερημίτη.

Οι Περσείδες είναι βροχή διαττόντων (ή πεφταστέρια όπως είναι κοινώς γνωστά στην παράδοση). Πρόκειται για απομεινάρια του κομήτη 109P Swift – Tuttle, (σκόνη ή μικρά κομματάκια ύλης) τα οποία συναντά η Γη στην πορεία της γύρω από τον Ήλιο και εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με τεράστιες ταχύτητες (58km/s) με αποτέλεσμα να καίγονται εξαιτίας της συμπίεσης της ατμόσφαιρας. Ονομάζονται Περσείδες, λόγω του ότι φαίνεται να έρχονται από τον αστερισμό του Περσέα (ακτινοβόλο σημείο).

Ο καλύτερος τρόπος για την παρατήρησή τους είναι σε σκοτεινό ουρανό σε ύπτια θέση (ξαπλωμένοι με το κεφάλι προς τη Δύση).

Θα προτείναμε στους συμμετέχοντες στην παρατήρηση να είναι εφοδιασμένοι με είδη ώστε να μπορούν να ξαπλώσουν στην παραλία, ρούχα για την υγρασία, αντικουνουπικό οπωσδήποτε και για όσους θα καθίσουν έως αργά το βράδυ να έχουν μαζί τους σνακ και νερό ή άλλο ρόφημα.

Υπενθυμίζουμε πως η πρόσβαση στον Ερημίτη απαγορεύεται το βράδυ.

ΦΩΤΟ@NASA/Bill Ingalls