Τετάρτη 15.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παίζουν με την ζωή των ποδοσφαιριστών

ΕΠΣΚ
20 Ιουλίου 2023 / 16:01
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Μια διάταξη που υποχρεωτικά την έθεσε έτσι η Ένωση (χωρίς δική της ευθύνη) αφού την ορίζει το άρθρο 16 του Κ.Α.Π.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Βλέποντας στην προκήρυξη που έστειλε η ΕΠΣΚ στα σωματεία στεκόμαστε ακόμη μια φορά στο άρθρο 9 που αναφέρεται στην παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα. Μια διάταξη που υποχρεωτικά την έθεσε έτσι η Ένωση (χωρίς δική της ευθύνη) αφού την ορίζει το άρθρο 16 του Κ.Α.Π.

 

Αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 9ο Παρ. 4

 

Σ’ όλους τους ερασιτεχνικούς αγώνες είναι υποχρεωτική, με ευθύνη της γηπεδούχου

ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα. Το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε ιατρός είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των Τ.Ε.Ι. και διαπιστευμένος του Ε.Κ.Α.Β. ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για τη ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

 

Μια διάταξη που δεν σέβεται τον ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή, αφού σε μια σοβαρή περίπτωση (π.χ. σπάσιμο πλευρών και κίνδυνος αιμοθώρακα) μπορεί ο «ασκών καθήκοντα γιατρού» να μην γνωρίζει και να μην μπορεί να βοηθήσει, με τον κίνδυνο απώλειας ζωής να είναι ορατός. Πόσο μάλλον όταν το ΕΚΑΒ αδυνατεί να εξυπηρετήσει άμεσα σε πάμπολλες περιπτώσεις και χάνονται συνεχώς ζωές στη χώρα μας, σε ένα τέτοιο περιστατικό δε, να αργήσει με κίνδυνο να χαθεί μια ζωή.

Αυτοί στην ΕΠΟ μόνο να παίρνουν παχυλούς μισθούς των 8.000€ μηνιαίως ενδιαφέρονται και όχι για τη ζωή των ανθρώπων; Ο διαιτητής ενός αγώνα ερασιτεχνικών ομάδων, πως θα ελέγξει και πως θα κρίνει αν το πρόσωπο που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού πληροί τις προϋποθέσεις; Ίσως να το καταλάβουν αν έχουμε κάποιο θύμα στο γήπεδο επειδή δεν υπήρχε πραγματικός γιατρός σε κάποιο ματς. Θεωρούμε εγκληματική την διάταξη και θα περιμέναμε έστω ένας πρόεδρος ΕΠΣ από όλη την Ελλάδα να το έθετε στη ΓΣ της ΕΠΟ για να αλλάξει το άρθρο. Δεν νοείται σε ένα τόσο δυνατό άθλημα, που ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μεγάλος να ην υπάρχει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΓΙΑΤΡΟΣ.

Εδώ θα πρέπει να εξάρουμε την συνείδηση των ομάδων του νησιού μας, που σε όλα τα ματς υπάρχει γιατρός και όχι «προσώπου που θα ασκεί τα καθήκοντα του», αλλά είναι απαράδεκτη αυτή η διάταξη, όπως και η σιωπή όλων των Ενώσεων απέναντι στην ΕΠΟ, απέναντι σε ανθρώπους που φαίνεται ότι η καρέκλα μετράει περισσότερο και από ανθρώπινη ζωή.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια