Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι αντίπαλοι του Ιόνιου στην Γ΄ Εθνική

Ιόνιος
01 Αυγούστου 2023 / 16:29
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Για τον Ιόνιο ο οποίος έκανε ένα εξαιρετικό πρωτάθλημα τη σεζόν που έληξε και έχασε την άνοδο στα μπαράζ, ανοίγεται ένας νέος δρόμος.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ως γνωστόν, πριν από λίγες μέρες η ανδρική ομάδα μπάσκετ του Ιόνιου Κέρκυρας, με την χορήγηση ειδικής άδειας συμμετοχής (wild card) ανέβηκε κατηγορία και θα πάρει μέρος στο Πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Θα λέγαμε μια θετική εξέλιξη για το βαλτωμένο Κερκυραϊκό μπάσκετ που πραγματικά ακροβατεί ανάμεσα στο τίποτα και στην ανυπαρξία. Είτε μας αρέσει είτε όχι, πάνω από δυο δεκαετίες είμαστε χαμηλά καθηλωμένοι, η Β΄ Εθνική (σημερινή Α2) με Κ.Γ.Σ. αρχικά και Φαίακα στους άνδρες και η εξαιρετική παρουσία Κ.Γ.Σ. και Σχερίας στη συνέχεια στις γυναίκες, δύσκολα θα ξανάρθουν, αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως σήμερα.

Για τον Ιόνιο ο οποίος έκανε ένα εξαιρετικό πρωτάθλημα τη σεζόν που έληξε και έχασε την άνοδο στα μπαράζ, ανοίγεται ένας νέος δρόμος. Όχι απλά γιατί η ομάδα έχει μπροστά την πρόκληση να παίξει σε Εθνική κατηγορία πρώτη φορά, αλλά γιατί η διοίκηση έχει κάνει σωστά βήματα για την ανάπτυξη του μπάσκετ στο νησί, θα συνεργαστεί σαν Ακαδημία με αυτή του Ολυμπιακού Πειραιώς κάτι που θα την δώσει μεγάλη ώθηση, όπως και στα παιδιά που με διαφορετικό ζήλο θα ασχολούνται με το μπάσκετ.

Πρέπει όμως να δούμε εντελώς ρεαλιστικά και το τι σημαίνει Γ΄ Εθνική (ή National League 2 όπως λένε την κατηγορία), πόσο δυνατή είναι και πως θα σταθεί σε αυτήν ο Ιόνιος. Αρχικά θα λέγαμε ότι ευχής έργον θα ήταν να πλαισιώνεται η ομάδα στο σύνολο σχεδόν Κερκυραίους παίκτες για να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας. Από κει και πέρα θα μετρήσει η πορεία και ο στόχος, που συνήθως για πρωτοεμφανιζόμενο είναι η παραμονή. Και μιλάμε παραμονή σε μια κατηγορία αρκετά χαμηλή, κάτι που μπορούμε να το δούμε από τις αντιπάλους του Ιόνιου, αφού ήδη τοποθετήθηκε στον 1ο Όμιλο και θα έχει ως αντιπάλους ομάδες από Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Ομάδες από κωμοπόλεις, όπως η Παραμυθιά των 2.400 κατοίκων, με ένα υπέροχο κλειστό γυμναστήριο, κλάσεις καλύτερο από το δικό μας. Ο ΑΟ Αχαγιάς 82, που εδρεύει σε κωμόπολη 6.500 κατοίκων, ο ΑΟ Αστέρας Τεμένης με έδρα ένα παραθαλάσσιο οικισμό στον Δήμο Αιγιαλείας των 1.200 κατοίκους. Επίσης ο Αργοναύτης Ν. Κίου στην Αργολίδα 6 χιλ. δυτικά του Ναυπλίου σε κωμόπολη 2.750 κατοίκων και ο ΓΣ Γαργαλιάνων που εδρεύει στους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας με πληθυσμό 5.000 κατοίκων.

Πέραν αυτών στον όμιλο θα είναι ο Ιόνιος, η ΓΕ Παναχαϊκή, ο ΑΕ Γλαύκου/Εσπέρου (με ιδιόκτητο Κλειστό Γυμναστήριο στις εγκαταστάσεις της πρώην βιομηχανίας Πειραϊκής-Πατραϊκής), η ΕΑ Προμηθέας 2014 (θυγατρική ομάδα του Προμηθέα που παίζει Α1), η Δόξα Πύρρου Άρτας, ο ΣΚ Ιωάννινα και ο ΑΓΣ Ιωαννίνων.

Βλέποντας λοιπόν τους αντιπάλους του Ιονίου, εκτιμούμε ότι δεν είναι κάτι ξεχωριστό, είναι ομάδες με χαμηλή δυναμική και εκτιμούμε ότι το Κερκυραϊκό μπάσκετ με την μεγάλη παράδοση, θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον μια ομάδα δυο κατηγορίες παραπάνω και δυο ακόμη ομάδες σε αυτή την Γ΄ Εθνική που θα έχει με «wild card» συμμετοχή εφέτος.

Μπορεί κάποιοι να στεναχωριούνται με τα γραφόμενα, αλλά ας αναρωτηθούν αν τους αντιπροσωπεύει μόλις μια παρουσία σε Γ΄ Εθνική για το μπάσκετ του νησιού μας. Ίσως αν όλοι οι παράγοντες καθίσουν σε ένα τραπέζι και με θετική αύρα συζητήσουν για τον τρόπο που θα φέρουν ψηλότερα το Κερκυραϊκό μπάσκετ, να δούμε καλύτερες μέρες. Γιατί όσο και να προσπαθεί μια διοίκηση (του Ιόνιου τώρα) να κρατήσει σε Πανελλήνια κατηγορία μια ομάδα, χρειάζεται και την βοήθεια (σε πολλούς τομείς) και όλων των άλλων. Πάνω από όλα όμως χρειάζεται και εγκαταστάσεις, χώρους ανθρώπινους και χρόνο για προπόνηση, που σημαίνει και ένα ακόμη τουλάχιστον κλειστό γυμναστήριο στην πόλη και από ένα σε Βορρά και Νότο. Μακάρι να δούμε καλύτερες μέρες για το άθλημα στο νησί μας.

ΦΩΤΟ@ΑΡΧΕΙΟΥ

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια