Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

23 Χρόνια από το Ολυμπιακό μετάλλιο της Μ. Γεωργάτου

ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΑΤΟΥ
30 Σεπτεμβρίου 2023 / 12:21
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Ευχή κάποια στιγμή να την αξιοποιήσουν Δήμος, Περιφέρεια, Σχολεία γιατί πρότυπα σαν και αυτήν πρέπει να ακολουθεί η νεολαία μας.

Ήταν 30 Σεπτεμβρίου του 2000 (σαν σήμερα πριν 23 χρόνια) όταν στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, η δική μας Μαρία Γεωργάτου κατέκτησε με την ομάδα της ρυθμικής γυμναστικής, το χάλκινο μετάλλιο, το πρώτο μετάλλιο που έρχεται στο νησί μας. Ένα λάθος μια αθλήτριας ήταν αρκετό να τους στερήσει το χρυσό μετάλλιο, αφού ήταν η κορυφαία ομάδα στον κόσμο. Παρόλα αυτά ήταν μια τεράστια επιτυχία όπου μας έκανε όλους υπερήφανους, από μια πεντάδα αθλητριών όπου τα είχαν σαρώσει όλα, ήταν  το 1999 πρώτες τόσο στο Ευρωπαϊκό (Βουδαπέστη- Ουγγαρία), όσο και στο Παγκόσμιο (Οσάκα - Ιαπωνία).

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ, Η Μαρία Γεωργάτου (δεύτερα από αριστερά) με το Ολυμπιακό μετάλλιο μετά τον αγώνα στο Σίδνεϋ

 

Η Μαρία Γεωργάτου όπου για να φτάσει εκεί έφυγε από το νησί στα 13 της χρόνια και «εσώκλειστη» στην Αθήνα έκανε 7,8 ώρες προπόνηση την ημέρα, έχοντας παράλληλα υποχρεώσεις στο σχολείο, τίμησε τη χώρα παντού, τιμήθηκε και εκτιμήθηκε και η προσπάθεια και ο χαρακτήρας της και είναι ένα ζωντανό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.

Βέβαια στο νησί μας, όταν επέστρεψε με το μετάλλιο, οι φορείς της ετοίμασαν υποδοχή και  όλοι έτρεξαν να την συγχαρούν και κυρίως να φωτογραφηθούν μαζί της, ουσιαστικά να πάρουν φως από την λάμψη της. Παράλληλα υποσχέθηκαν χίλια δυο και κυρίως αθλητικές υποδομές που μετά από 23 χρόνια παραμένουν ανεκπλήρωτες. Δεν ξεχνάμε ότι ο Δήμος  Θιναλίων και ο Δήμος Εσπερίων τότε, υποσχέθηκαν κλειστά προπονητήρια στα όριά τους προς τιμήν της Μαρίας, είχαν μάλιστα αναρτήσει στα οικόπεδα που ΘΑ γινόταν τα κλειστά και ανάλογες πινακίδες, αλλά… σήμερα ξηλώθηκαν και οι πινακίδες και έχουν βγάλει από την εξίσωση την κορυφαία Αθλήτρια που έχει βγάλει το νησί ever.

Όπου κληθεί και όπου πάρει το λόγο, δείχνει γιατί είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, με τα πιστεύω της και τις προτάσεις της, όπου όλοι συμφωνούν, αλλά ΔΕΝ κάνουν κάτι, όχι γι αυτήν αλλά για τη νεολαία, για τον αθλητισμό, που έχει ανάγκη τέτοια πρότυπα.   

Είναι κρίμα όπου δεν αξιοποιήθηκε αθλητικά, είτε από τους Δήμους, είτε από την Περιφέρεια και την θυμούνται μόνο όταν τους βολεύει, ιδίως δε σε εκλογικές περιόδους, αυτοί που έχουν την δυνατότητα να φτιάξουν ή να συντηρήσουν αθλητικές υποδομές και δεν κάνουν απολύτως τίποτε.

Εμείς υποκλινόμαστε σε αυτή την τεράστια αθλήτρια, σε αυτήν την ξεχωριστή προσωπικότητα, όπου για πάντα θα θυμόμαστε την προσφορά της στον αθλητισμό και μας κάνει περήφανους σαν Κερκυραίους.

Ευχή κάποια στιγμή να την αξιοποιήσουν Δήμος, Περιφέρεια, Σχολεία γιατί πρότυπα σαν και αυτήν πρέπει να ακολουθεί η νεολαία μας.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟ: Μ. ΓΕΩΡΓΑΤΟΥ, Η Μαρία Γεωργάτου, μιλά στα παιδιά του σχολείου στο Θινάλι, όπου κλήθηκε, την Παρασκευή 29/9/2023 στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού  

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια