Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Την «παρθενική» του εμφάνιση σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες έκανε το Τμήμα ΑμεΑ του ΙΟΚ

Τμήμα ΑμεΑ του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Κέρκυρας
07 Nov 2023 / 16:36
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Καλές επιδόσεις κατέγραψε το δίδυμο Κόκκαλη – Κουλούρη στην κατηγορία Hansa 303 δυο ατόμων

ΑΘΗΝΑ. Την «παρθενική» του εμφάνιση σε αγώνες κάνει το νεοσύστατο Τμήμα ΑμεΑ του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Κέρκυρας (ΙΟΚ), συμμετέχοντας στην 32η Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα 2023 που διοργανώνει η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία σε συνεργασία με έξι ναυτικούς ομίλους στην Αθήνα.

Η αθλήτρια Μάγδα Κόκκαλη μαζί με τον συνοδό της Αλέξανδρο Κουλούρη αγωνίζονται στην κατηγορία σκαφών Hansa 303 δυο ατόμων. Οι σημερινές τους μάλιστα πολύ καλές επιδόσεις, τους έφεραν δεύτερους σε δυο κούρσες, ενώ σε ακόμη μια κατέλαβαν την τρίτη θέση αντιμετωπίζοντας πληρώματα ανάλογης κατηγορίας από την Καλαμάτα, την Αλεξανδρούπολη, την Πάτρα, την Καλλιθέα Αθήνας, το Ηράκλειο και τον Βόλο. Στην κατηγορία αυτή συμμετέχουν συνολικά 32 άτομα, εκ των οποίων οι 16 είναι αθλητές ΑμεΑ και οι υπόλοιποι είναι οι συνοδοί τους.

Η κερκυραϊκή ομάδα θα αγωνιστεί και πάλι την Πέμπτη (09/11) και με βάση τις επιδόσεις της πρώτης συμμετοχής αλλά και αυτής που ακολουθεί, θα διαμορφωθεί η κατάταξή της στους αγώνες.

Στην 32η Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα 2023 που διεξάγεται από τις 1-10 Νοεμβρίου στον Φαληρικό Όρμο, συμμετέχουν συνολικά 13 χώρες με πάνω από 600 αθλητές και αθλήτριες που λαμβάνουν μέρος σε όλες τις ολυμπιακές και διεθνείς κατηγορίες. Στον αγώνα δυναμικό «παρών» δίνουν και ομάδες ΑμΕΑ που διαγωνίζονται στις κατηγορίες στις κατηγορίες ΑμεΑ Hansa 303 Single και Hansa 303 Double.

Το Τμήμα ΑμεΑ του ΙΟΚ

Το Τμήμα ΑμεΑ του ΙΟΚ συστάθηκε μόλις τον περασμένο Μάρτιο και οι προπονήσεις γίνονται στις Αλυκές Ποταμού με τα δυο ειδικά σκάφη Hansa 303 που απέκτησε ο Όμιλος, μετά από δωρεά της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Στο Τμήμα συμμετέχουν 6-8 ενήλικες οι οποίοι παρακολουθούν τα μαθήματα υπό την καθοδήγηση της  προπονήτριας Ειρήνης Ασπιώτη, η οποία έχει παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια στην Ιταλία γι’αυτόν τον σκοπό.

Ωστόσο, όπως τονίζει στην «Ε» η γραμματέας του ΙΟΚ και Πρόεδρος των Αγώνων του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Κέρκυρας Αμαλία Κανελλοπούλου, επιδίωξη είναι να λειτουργήσει και παιδικό τμήμα για ηλικίες άνω των 7 ετών.

«Στόχος μας μέσα από τη συμμετοχή μας στους αγώνες είναι να γίνει η λειτουργία του Τμήματος ΑμεΑ γνωστή στο ευρύ κοινό. Θα απευθυνθούμε σε φυσιοθεραπευτές αλλά και στις δυο Διευθύνσεις εκπαίδευσης της Κέρκυρας ώστε να γνωστοποιηθεί το πρόγραμμα που τρέχουμε και εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον από γονείς να λειτουργήσουμε και τμήμα για νέα παιδιά από 7 ετών και άνω», ανέφερε η ίδια με την επισήμανση ότι η λειτουργία του Τμήματος αποβλέπει και στη συμμετοχή σε παραολυμπιακούς αγώνες.

Όπως τόνισε η χρήση του σκάφους είναι απλή και μπορούν να λάβουν μέρος ακόμη και τετραπληγικοί, καθώς το ειδικό σκάφος προσαρμόζεται στον χειρισμό σύμφωνα με τις ανάγκες του ατόμου. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που στοχεύει στην κοινωνικοποίηση και σωματική ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία, χωρίς διακρίσεις, σε ένα άθλημα που συνδυάζει ιδανικά την ψυχαγωγία με τον αθλητισμό.

Η Κέρκυρα μάλιστα είναι μια από τις ελάχιστες περιοχές στην Ελλάδα με τμήμα ιστιοπλοΐας ΑμεΑ χάρη στη συμμετοχή της στο πρόγραμμα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας BLU MEDITERRANEO.

Στο πρόγραμμα μέχρι στιγμής συμμετέχουν τα εξής Ναυταθλητικά Σωματεία: Ν.Ο.Αλεξανδρούπολης, ο Ν.Ο. Βόλου & Αργοναύτες, ο Ι.Ο. Ηρακλείου, ο Ι.Ο. Πατρών, ο Ν.Ο. Χίου, ο Ι.Ο. Πόρτο Ράφτη, ο Ν.Ο. Σαντορίνης, ο Ν.Ο. Μεσολογγίου, ο Ι. Ο. Κερκύρας και ο Ν.Ο. Καλαμάτας Ποσειδών.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.