Ο Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης για τον καθαρισμό των αγαλμάτων
Πρώτη η Αρχαιολογική Υπηρεσία όφειλε από χρόνια να ανακινήσει το θέμα συντήρησης και καθαρισμού των ανδριάντων, προτομών και μνημείων της πόλης μας είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με τον Δήμο.
ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα στο νησί για την πρωτοβουλία που έλαβε ο Δήμος να αναθέσει σε ιδιώτη τον καθαρισμό προτομών και ανδριάντων της πόλης μας, οφείλουμε να ανακοινώσουμε τα ακόλουθα:
Πρώτη η Αρχαιολογική Υπηρεσία όφειλε από χρόνια να ανακινήσει το θέμα συντήρησης και καθαρισμού των ανδριάντων, προτομών και μνημείων της πόλης μας είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με τον Δήμο. Διαμαρτυρήθηκε για φθορές που προκάλεσε ο καθαρισμός δίχως να λάβει υπόψη της την επί χρόνια εγκατάλειψη και αδιαφορία που είχε κι δίχως ποτέ να υπάρξει μια πρωτοβουλία εκ μέρους της.
Εφόσον λοιπόν, κόπτεται τόσο πολύ, επειδή ο καθαρισμός δεν έγινε κατόπιν δικής της εγκρίσεως ας μας πει:
α) Ποιες ήταν οι ενέργειες της για την αποφυγή αλλοίωσης των προσόψεων των παραδοσιακών κτιρίων της πόλης μας εξ αιτίας (κυρίως) των καλωδίων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ σε αυτές
β) Τι έχει κάνει από το 1993 για την αφαίρεση στοιχείων στο σύμπλεγμα του Μοροζίνη και γιατί η ζημιά αυτή μέχρι και σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί.
γ) Ποιες ενέργειες έχει κάνει για τα «ερείπια ειρηνικής περιόδου» και την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη μας επί σειρά ετών. Η πλήρης εγκατάλειψή τους αποτελεί προσβολή στη μνήμη εκείνων που τα κληροδότησαν, ενώ εκτός των άλλων σε πολλά από αυτά έχουν πλήρως καταπατηθεί οι όροι της παραχώρησής τους.
δ) Ας μας αναφέρει ποιες οι παρεμβάσεις της για τη χρήση δρόμων και ιδιαίτερα αυτού στα Μουράγια, που κινδυνεύει με πλήρη κατάρρευση, λόγω της συχνής διέλευσης βαρέων οχημάτων και πάντα με δεδομένο ότι αυτοί σχηματίστηκαν με επιχώσεις για τη διέλευση άλλων τύπου αμαξιών και οχημάτων. Εδώ δεν προκαλούνται φθορές(;) διότι άλλη είναι η άποψη αρχιτεκτόνων και μηχανικών που έχουν ερωτηθεί.
ε) Ποια είναι η στάση της για τις αλλοιώσεις που έχει δεχτεί διαχρονικτο ανάκτορο «Αχίλλειο» και ιδιαίτερα όλων αυτών που υπέστη στην προσπάθεια συντήρησης του τελευταίως.
στ) Ποια η θέση της για όσα καθημερινά γίνονται στο περιστύλιο και τον αύλειο χώρο του ανακτόρου Αγίων Γεωργίου και Μιχαήλ.
ζ) Τι έχει κάνει για τις αναστηλώσεις του Νέου Φρουρίου και γιατί αυτό έχει πλήρως εγκαταλειφθεί.
ΦΩΤΟ@FB/Π.ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ
Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.

