Πέμπτη 16.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πορτραίτα Παξινών από την Τ. Μεραντόν στο σχολείο του Λογγού

Έκθεση φωτογραφίας
14 Ιουνίου 2016 / 12:32

ΛΟΓΓΟΣ (ΠΑΞΟΙ). Η έκθεση φωτογραφίας "Παξινά Πορτραίτα. Καλοκαίρι του ‘15" της Γαλλίδας φωτογράφου Tina Merandon θα πραγματοποιηθεί στο Παλαιό Σχολείο του Λογγού από τις 18 Ιουνίου ως τις 5 Ιουλίου 2016.

Τα σύγχρονα φωτογραφικά πορτραίτα θα αντιπαρατεθούν με τη σπάνια και ιστορική, πλέον, συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών του Παξινού φωτογράφου Μανώλη Βλαχόπουλου από τη δεκαετία του ’60. Στόχος αυτής της ενδιαφέρουσας μίξης είναι να αποτυπώσει τη διαφορετική εικόνα των κατοίκων του νησιού τότε και τώρα, πριν και μετά την καταλυτική επίδραση του τουρισμού, σε καιρούς πιο αυθεντικούς ή αθώους και στο σήμερα της κρίσης, όπως το ζήσαμε το περσινό καλοκαίρι με το δημοψήφισμα.
“Κατά τη διαμονή μου στου Παξούς μεταξύ τέλους Ιουνίου και αρχές Ιουλίου 2015 στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών της Chris Boïcos Fine Arts, εργάστηκα με φωτογραφικά πορτραίτα των κατοίκων του νησιού.
Αποφεύγοντας δραματοποιημένες ή συναισθηματικές πόζες, θέλησα να προσεγγίσω με έναν τρόπο περισσότερο εικονογραφικό τα άτομα - όλα μοναδικά στα χαρακτηριστικά τους αλλά και ταυτόχρονα με μια κοινή μοίρα να τα συνδέει. Η χρονική στιγμή της φωτογράφισης ήταν συγκυριακά πολύ ιδιαίτερη: το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 έθετε τους Έλληνες σε μια κατάσταση αμφισβήτησης και διερώτησης. Κάποιους τους βρήκα εν ώρα εργασίας, κάποιους σε συναντήσεις για τη φωτογράφιση - όλοι τους πήγαν να ψηφίσουν. Το “ΟΧΙ” επικράτησε εκείνη τη μέρα.
Στο νησί αυτό, που άρρηκτα συνδέεται με τη μυθολογία, φωτογράφησα εμπνεόμενη από τις τελετές και την κινησιολογία της ελληνικής αρχαιότητας…”