Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας: Τα βιβλία ταξιδεύουν στο Ιόνιο

Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας
09 Σεπτεμβρίου 2022 / 12:12

12-14 Σεπτεμβρίου 2022 στο Μον Ρεπό - Είσοδος ελεύθερη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας διοργανώνονται στο Μον Ρεπό μία σειρά εκδηλώσεων με άξονα το βιβλίο και με τη συμμετοχή σημαντικών συγγραφέων. Ένα τριήμερο γεμάτο πολύχρωμες εικόνες, πολυδιάστατες ιστορίες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ένα τριήμερο με τα βιβλία να «ταξιδεύουν στο Ιόνιο».

Οι εκδηλώσεις χωρίζονται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη πρόκειται για αφιέρωμα στο παιδικό και εφηβικό βιβλίο. Η δεύτερη είναι μία ημερίδα με θέμα «Λογοτεχνία και Τηλεόραση» ενώ στην τρίτη και τελευταία ενότητα πέντε Έλληνες και ξένοι συγγραφείς παρουσιάζουν το έργο τους και εμπνέονται από τα τοπία της Κέρκυρας για να γράψουν μια ιστορία.

Ακολουθεί συνοπτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

1. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, 19.00
Η συγγραφέας, πανεπιστημιακός και μέλος της Επιτροπής των Κρατικών Βραβείων του Υπουργείου Πολιτισμού για παιδικά και εφηβικά λογοτεχνικά βιβλία Τασούλα Τσιλιμένη, παρουσιάζει και συζητά με την βραβευμένη συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη.
 
2. ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ”
Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, 19.00
Τι κερδίζει ένας συγγραφέας από τη μεταφορά του μυθιστορήματός του στην τηλεόραση;
Πόσο καλός αναγνώστης λογοτεχνίας μπορεί να γίνει ένας τηλεθεατής;
Πόσο πιστά ακολουθεί τις επιθυμίες του συγγραφέα ο σεναριογράφος;
Πόσο πρέπει να παρεμβαίνει ο συγγραφέας στις εμπνεύσεις του σκηνοθέτη ενός σήριαλ;
Ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς, ο Ισίδωρος Ζουργός, συζητάει το θέμα με τη σεναριογράφο των μεγάλων επιτυχιών Μιρέλλα Παπαοικονόμου.
Συντονίζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης και παρεμβαίνουν σκηνοθέτες και συγγραφείς.
 
3. ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, 19.00: Η Μπιργκίτε Κόσοβιτς από τη Δανία.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, 20.30: Η Κωνσταντία Σωτηρίου από την Κύπρο.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, 20.30: Ο Μηνάς Βιντιάδης από την Αθήνα και ο Κερκυραίος Αλέξανδρος Ασωνίτης

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, 20.30: Ο Ισίδωρος Ζουργός από τη Θεσσαλονίκη.
 
 
ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΖΟΥΡΓΟΣ
Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει. Εργάστηκε ως δάσκαλος. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με διάφορα περιοδικά δημοσιεύοντας ποίηση και πεζογραφία, καθώς και βιβλιογραφικά κριτικά σημειώματα. Έχει επίσης ασχοληθεί με θέματα διδασκαλίας της λογοτεχνίας στο δημοτικό σχολείο και ιστορίας της εκπαίδευσης. Το 1996 συμμετείχε στη συλλογική έκδοση κειμένων για την εκπαίδευση με τον τίτλο Αναπνέοντας κιμωλία – γραφές εκπαιδευτικών από τις εκδόσεις Σαββάλα. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: Φράουστ (εκδόσεις Λιβάνη, 1995/εκδόσεις Πατάκη, 2010), Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού (εκδόσεις Πατάκη, 2000/2007), Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού (εκδόσεις Πατάκη, 2002/2010), Στη σκιά της πεταλούδας (εκδόσεις Πατάκη, 2005), Η αηδονόπιτα (εκδόσεις Πατάκη, 2008), Ανεμώλια (εκδόσεις Πατάκη, 2011 – Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ), Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο (εκδόσεις Πατάκη, 2014 – Ειδικό Βραβείο βιβλιοπωλών Public) κ. α. Επίσης συνέγραψε με τον σκηνοθέτη Πάνο Καρκανεβάτο το σενάριο της μεγάλου μήκους ταινίας Όχθες (2015).
ΜΗΝΑΣ ΒΙΝΤΙΑΔΗΣ
Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Μηνάς Βιντιάδης γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1957 στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, μεγάλωσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κάσο και από τα 16 του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ως δημοσιογράφος εργάστηκε για σχεδόν 30χρόνια στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», σε διάφορες επιτελικές θέσεις, κάνοντας παράλληλα εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Σήμερα αρθρογραφεί στο «Ποντίκι». Ως συγγραφέας έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα, μια συλλογή διηγημάτων και πολλά θεατρικά έργα, ενώ έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί πάνω από 100 συλλεκτικές εκδόσεις. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Συμβουλευτικής Επιτροπής επί Καλλιτεχνικών Θεμάτων του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και αν. μέλος του ΔΣ του ιδρύματος Σχολείον της Ειρήνης Παπά.
 
ΤΑΣΟΥΛΑ ΤΣΙΛΙΜΕΝΗ
Η Τασούλα Τσιλιμένη είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο αντικείμενο θεωρία, κριτική, διδακτική του παιδικού/εφηβικού βιβλίου και Δημιουργική Γραφή. Είναι Διευθύντρια του περιοδικού Κeimena και του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής για τα κρατικά βραβεία, για το παιδικό βιβλίο, στο Υπουργείο Πολιτισμού. Εκτός από τα επιστημονικά της βιβλία και άρθρα γράφει λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά και ενήλικες. Βιβλία της έχουν διακριθεί και τιμηθεί με βραβεία  βραβευτεί και έχουν αναγραφεί στον κατάλογο White Ravens. Πρόσφατα βιβλία της για ενήλικες: Το κουμπί και άλλες ιστορίες(διηγήματα) Καστανιώτης, 2017 Η αφωνία του απογεύματος, (ποίηση Μανδραγόρας 2021)
 
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
Γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε ελληνική φιλολογία και στη συνέχεια δούλεψε ως δημοσιογράφος σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες και περιοδικά. Το 1996 παντρεύτηκε τον μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο και απέκτησαν δύο παιδιά. Από το 2001 που κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο,  γράφει βιβλία για µικρά και µεγάλα παιδιά, εφηβικά µυθιστορήµατα, λιμπρέτα και στίχους για μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Τα βιβλία της έχουν τιμηθεί με σηµαντικά βραβεία: Κρατικό Βραβείο, Βραβείο Ελληνικού Τµήµατος της IBBY ,Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω , αναγραφή στον κατάλογο White Ravens. Ήταν υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο H.C. Andersen 2022 και Πρέσβειρα για το Παιδικό Βιβλίο για τη διετία 2021-2022. 
http://mariapapayanni.gr
 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΣΩΝΙΤΗΣ
Ο Αλέξανδρος Μ. Ασωνίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959 και κατάγεται από την Κέρκυρα. Σπούδασε στην Νομική σχολή Αθηνών. Μυθιστορήματα: Η Συνείδηση της Αιωνιότητας, Λάλον Ύδωρ, -Εκδίκηση, Εκτέλεση, Καθαρμοί- 2022, η τριλογία του Πένθος και Έξαρση (όλα από τις εκδ. Πατάκης). Αφηγήματα. Γεια σου Τηλεόραση, Το μνημειώδες σχέδιο του σερ Ουίνστων Τσώρτσιλ (εκδ. Καστανιώτης). Υπό έκδοση: Τα Δεξιθάνατα Ζεμπέκικα, (μελέτη για τα λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια για τον θάνατο), Ο Πλαστογράφος Ε,Ρ Ντοντς και οι Έλληνες, Τα διηγήματα. Συντονίζει την σχολή σεμιναρίων Ανοιχτή Τέχνη, στο Σύνταγμα. Αρθογράφησε στην Ελευθεροτυπία επί χρόνια, στο Βήμα, στις ιστοσελίδες άρδην και slpress, στα περιοδικά Ιχνευτής, Οδός Πανός, Δίφωνο κλπ.
 
 
ΜΠΙΡΓΚΙΤΕ ΚΟΣΟΒΙΤΣ
Η Birgithe Kosovic (γεννημένη στις 22 Μαρτίου 1972) είναι μια Δανή δημοσιογράφος και συγγραφέας που έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία για το μυθιστόρημά της Det dobbelte land (στα ελληνικά: Η διπλή χώρα, 2010) με βάση το ιστορικό της οικογένειάς της στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Βιογραφία Γεννημένη στο Albertslund της Κοπεγχάγης, η Kosovic μεγάλωσε με τον Σέρβο πατέρα της και τη Δανή μητέρα της. Αποφάσισε να γίνει συγγραφέας αφού συμμετείχε σε διαγωνισμό συγγραφής στα πρώτα της χρόνια στο δημοτικό σχολείο. Ενώ σπούδαζε Δανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, εργάστηκε ως δημοσιογράφος για τη δανική εφημερίδα Information και τη νορβηγική Morgenbladet. Το ντεμπούτο της ως μυθιστοριογράφος ήταν το 1997 με το Legenden om Villa Valmarena (Ο θρύλος της Villa Valmarena) για έναν θηλυκό νάνο στις αρχές του 19ου αιώνα. Ακολούθησε το 1999 το Om natten i Jerusalem (Ελληνικά: Χωρίς ενοχές, μεταφρασμένο από τον Σωτήρη Σουλιώτη για της εκδ. Κέδρος) εμπνευσμένο από την εξωτική ζωή και τα γραπτά της Karen Blixen.
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
Η Κωνσταντία Σωτηρίου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1975. Είναι απόφοιτος του Τµήµατος Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και κάτοχος μεταπτυχιακού στην ιστορία της Μέσης Ανατολής. Το μυθιστόρημά της Η Αϋσέ πάει διακοπές (Εκδόσεις Πατάκη, 2015) βραβεύτηκε µε το Athens Prize for Literature, ήταν στη βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων Ελλάδας και Κύπρου, στη βραχεία λίστα της Εταιρείας Συγγραφέων για το βραβείο «Μένης Κουµανταρέας» και στη βραχεία λίστα των βραβείων των περιοδικών Αναγνώστης και Κλεψύδρα, στην κατηγορία των πρωτοεµφανιζόµενων συγγραφέων. Η νουβέλα της Φωνές από χώµα (Εκδόσεις Πατάκη, 2017) ήταν στη βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων Ελλάδας και Κύπρου. Τον Ιούλιο του 2019, αναδείχθηκε παγκόσμια νικήτρια του Βραβείου Διηγήματος της Κοινοπολιτείας (The 2019 Commonwealth Short Story Prize) µε το διήγηµά της «Έθιµα θανάτου», που αποτελεί µέρος της Πικρίας χώρας, που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το 2019.