Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το ρεσιτάλ «Αφιέρωση» στο κτίριο της Φιλαρμονικής Ένωσης Καποδίστριας

Ωδείο Κέρκυρας
27 Μαΐου 2023 / 14:15

Μουσική για φωνή & πιάνο από τους Σ. Τριάντη και Μ. Καλουτσάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Όμορφες ερμηνείες σε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα του 19ου και του 20ού αιώνα, περιλάμβανε το ρεσιτάλ για φωνή και πιάνο που έδωσαν την Παρασκευή 26 Μαΐου ο βαρύτονος Σωτήρης Τριάντης και η πιανίστα Μαρία Καλουτσάκη, αμφότεροι διδάσκοντες του Ωδείου Κέρκυρας. Το ρεσιτάλ, υπό τον τίτλο «Αφιέρωση», έλαβε χώρα στο κτίριο της Φιλαρμονικής Ένωσης «Καποδίστριας».

Το πρόγραμμα άνοιξε με τέσσερα τραγούδια του Richard Strauss: κατά σειρά Zueignung op.10 no.1, Rune, meine Seelse op.27 no.1,  Befreit op.39 no.4 και Allerseelen op.10 no.8. Ακολούθησαν τρία τραγούδια του Roger Quilter σε στίχους William Shakespeare από την κωμωδία του Δωδέκατη Νύκτα (Come away death, O mistress min, Blow, blow o winter wind). To δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τα 4 Canzoni d’ Amaranta του Paolo Tosti σε ποίηση Gebrielle D’ Annuncio και συνεχίστηκε με τα Τρία τραγούδια, op.10 (Rain has fallen, Sleep now, I hear an army) του Samuel Barber σε ποίηση James Joyce. Οι δύο ερμηνευτές αποχαιρέτησαν το κοινό, που τους χειροκρότησε θερμά, και πάλι με το L’ alba separa dalla luce l’ ombra του Tosti.

Οι ερμηνευτές

Ο Σωτήρης Τριάντης γεννήθηκε στην Κέρκυρα όπου ξεκίνησε μαθήματα κλαρινέτου και θεωρητικών στη Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος». Υπήρξε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Κερκυραίων, όπως επίσης και της ορχήστρας του Πανεπιστημίου της Bologna στην Ιταλία. Απόφοιτος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και με επιπλέον σπουδές στην Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Bologna, εκπαιδεύτηκε στην Ψυχιατρική στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί), έχει εργαστεί ως Ψυχίατρος σε Νοσοκομεία στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο και εργάζεται ως ιδιώτης Ψυχίατρος στην Κέρκυρα. Σπούδασε μονωδία με υποτροφία στο Ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρος», καθώς και με τον βαθύφωνο της Ε.Λ.Σ., Τάσο Αποστόλου, και κατέχει δίπλωμα Μονωδίας με Άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Παρακολούθησε επίσης την τάξη μελοδραματικής της Ευγενίας Αρσένη στο Ωδείο Αθηνών, καθώς και masterclasses όπερας με τους Δημήτρη Καβράκο, Χριστόφορο Σταμπόγλη και PietroBallo, masterclass lied με τον Andreas Reibenspies και ορατόριου με τον Stephen Varcoe. Έχει συμπράξει ως σολίστ με σημαντικά μουσικά σύνολα και φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η δισκογραφική του δουλειά περιλαμβάνει συμμετοχή σε CD με έργα Επτανησίων συνθετών, καθώς και συμμετοχή στο CD “Rossini” του κόντρα τενόρου Franco Fagioli σε παραγωγή της Deutsche Grammophon, με την Καμεράτα - Armonia Atenea υπό τον Γιώργο Πέτρου. Διδάσκει μονωδία στο Ωδείο Κερκύρας.

Η Μαρία Καλουτσάκη γεννήθηκε στην Πρέβεζα και αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας. Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου το με πτυχιακή εργασία στη μουσική δωματίου και υπεύθυνη καθηγήτρια την Μαρία Κωλέττη. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του τμήματος Ιστορίας στην ιστορική έρευνα, διδακτική και νέες τεχνολογίες το 2015. Απέκτησε Δίπλωμα Πιάνου (2002),  Δίπλωμα Σύνθεσης (2004) και Πτυχίο Φυγής (2000) από την τάξη του  Νικόλαου Παπαδημητρίου, καθώς και Αντίστιξης, Ειδικού Αρμονίας, Ενοργάνωσης & Διεύθυνσης Μπάντας από την τάξη του Αναστασίου Καζιάνη. Διδάσκει πιάνο και θεωρητικά στο Ωδείο Κερκύρας, ενώ από το 2003 είναι καθηγήτρια μουσικής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης δραστηριοποιείται στον τομέα της πιανιστικής συνοδείας. Έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια συνοδείας με τους Angeline Pondepeyre (CNSM), Rachel Yakar, Jennifer Driscoll και Δημήτρη Γιάκα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σύνθεσης με τον Θεόδωρο Αντωνίου.

Ρεσιτάλ φλάουτου

Εκδηλώσεων συνέχεια για το Ωδείο Κέρκυρας, το Σάββατο 27 Μαΐου, με το ρεσιτάλ της σπουδάστριας της Σχολής Φλάουτού του (διδάσκουσα: Λουίζα Βέργη) Γεωργίας Ελευθεριάδου, υπό τη συνοδεία της Έλλης Γλαρού στο πιάνο, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας.