Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην Αγία Αικατερίνη Αλυκών φέτος οι καλοκαιρινές παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας (video)

ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας
07 Ιουλίου 2023 / 11:51
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Διαμορφώνεται ο δημοτικός χώρος - Πρεμιέρα στις 28 Ιουλίου με την Ηλέκτρα του Σοφοκλή

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επιστρέφουν μετά από δυο χρόνια απουσίας, οι καλοκαιρινές παραστάσεις που προγραμματίζει το ΔΗΠΕΘΕΚ σε νέο χώρο, μέχρι να αποκατασταθεί το θέατρο στον Μον Ρεπό.

Ήδη συνεργεία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας διαμορφώνουν τον δημοτικό χώρο της Αγίας Αικατερίνης στις Αλυκές Ποταμού, όπου θα αξιοποιηθεί για τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων και γενικότερων εκδηλώσεων.Ο χώρος θα φέρει την ονομασία «Στο Γυαλό».

Η αρχή θα γίνει την Παρασκευή 28 Ιουλίου, όπου έχει προγραμματιστεί να ανέβει η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, υπό τη σκηνοθεσία της Λίλλυ Μελεμέ, ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η κερκυραϊκής καταγωγής Λένα Παπαληγούρα.

Όπως τόνισε η Αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ Παναγιώτα Τζάννε μπροστά στο ενδεχόμενο να έμενε η Κέρκυρα για τρίτη  χρονιά χωρίς παραστάσεις  το καλοκαίρι, λήφθηκε από τη Διοίκηση του Θεάτρου και τη δημοτική αρχή, η απόφαση για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου, δυνατότητας φιλοξενίας περίπου 1.000 θεατών.

Σύμφωνα με την ίδια ο συγκεκριμένος χώρος επιλέχθηκε γιατί είναι δημοτικός και δεν απαιτούνταν ιδιαίτερες αδειοδοτήσεις, εξυπηρετεί πολλές περιοχές, λόγω της θέσης του και διαθέτει πολλές θέσεις ελεύθερης στάθμευσης.

Όπως είπε, ήδη εκτελούνται εργασίες ανακαίνισης στις τουαλέτες που θα είναι έτοιμες μέχρι την πρώτη παράσταση, ενώ κατασκευάστηκαν ειδικά καμαρίνια για τους ηθοποιούς και τους καλλιτέχνες.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Για την ώρα το ΔΗΠΕΘΕΚ έχει προγραμματίσει τρεις παραστάσεις από άλλους θιάσους, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανεβάσει και πάλι τις δικές του, που παρουσιάστηκαν το χειμώνα (π.χ.Βεγγέρα).

Ο χώρος, όπως διευκρίνισε η κ. Τζάννε είναι διαθέσιμος και σε άλλους πολιτιστικούς φορείς (π.χ. Χορωδίες, Φιλαρμονικές) για εκδηλώσεις, ενώ για  τους λουόμενους, υπάρχει ξεχωριστή είσοδος.

«Σε αυτή τη φάση φέτος δεν μας ενδιέφερε καθόλου να βγάλει χρήματα το ΔΗΠΕΘΕΚ. Μας ενδιέφερε ο Κερκυραίος να μπορέσει να απολαύσει  παραστάσεις. Ο χώρος αυτός δεν θα είναι φτιαγμένος ως θέατρο, είναι χώρος εκδηλώσεων. Τη στιγμή που οι παροχές είναι συγκεκριμένες δεν μπορούμε να απαιτήσουμε να πληρώσουν κάτι επιπλέον πέρα του εισιτηρίου που θα ανέβαζε το κόστος του. Έπρεπε να γίνουμε ελκυστικοί για να έρθουν οι θίασοι στην Κέρκυρα», επισήμανε η ίδια, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την πορεία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που εκπονεί ο Δήμος Κ. Κέρκυρας.

«Ναι» από το ΚΑΣ για το Μον Ρεπό

Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του θεάτρου στο Μον Ρεπό, η κ. Τζάννε τόνισε ότι έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και ήδη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για την αποξήλωση του ξύλινου θεάτρου και τη νέα χωροθέτηση του καινούριου που θα είναι μεταλλικό, στον ίδιο χώρο.

Η χρηματοδότηση για το έργο έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και ανέρχεται στις 200.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως τόνισε, η Κέρκυρα έχει ανάγκη από χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, μεγαλύτερης χωρητικότητας για να μπορούν να φιλοξενούνται οι θίασοι. 
 

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.