Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αφιερωματική συναυλία της Φιλαρμονικής Σκριπερού στην Μαρία Κάλλας

Φιλαρμονική Σκριπερού
30 Nov 2023 / 12:26
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Τη συναυλία, η οποία είχε τίτλο «La Divina» (προσωνύμιο με το οποίο ήταν γνωστή η Κάλλας), διεύθυνε ο αρχιμουσικός Κωνσταντίνος Μαντζούκης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας (1923-1977) ήταν η συναυλία του Μουσικού Σώματος του Φιλαρμονικού Συλλόγου Σκριπερού, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας.

Τη συναυλία, η οποία είχε τίτλο «La Divina» (προσωνύμιο με το οποίο ήταν γνωστή η Κάλλας), διεύθυνε ο αρχιμουσικός Κωνσταντίνος Μαντζούκης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε αποσπάσματα γνωστών έργων του μελοδραματικού ρεπερτορίου με τα οποία συνδέθηκε η Μαρία Κάλλας καθ’ όλη τη διάρκεια της τεράστιας καριέρας της, «σφραγίζοντάς» τα με την ερμηνεία της.

Αναλυτικότερα, η συναυλία άνοιξε με υπό τους ήχους της όπερας Ernani του Giuseppe Verdi, ενώ αμέσως μετά επί σκηνής βρέθηκε και η υψίφωνος Μαρία Μαυρομμάτη, ερμηνεύοντας το διάσημο O mio babbino caro από την όπερα Gianni Schicchi του Giacomo Puccini. H soloist της βραδιάς ερμήνευσε ακόμη τις άριες Addio del passato από την Traviata του Giuseppe Verdi, Song to the moon από την Rusalka του Antonin Dvořák και Vissi d’ arte από την Tosca του Giacomo Puccini.

Επίσης, από τη μπάντα ακούστηκαν η ουβερτούρα και το πρελούδιο της α΄ πράξης από τις όπερες Nabucco και Traviata του Verdi, αντίστοιχα, το intermezzo από την Cavalleria Rusticana του Pietro Mascagni, καθώς και η ορχηστρική εκδοχή της άριας Nessun Dorma από την όπερα Turandot του Puccini. Το κανονικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μια επιλογή του John Glenesk Mortimer από την Carmen του Georges Bizet, ενώ η βραδιά έκλεισε με την Μαρία Μαυρομμάτη στη περίφημη Habanera από την ίδια όπερα.

Τα έργα της συναυλίας παρουσίασε ο Χρήστος Λούβρος, πάνω σε κείμενα της Μαρίας Σουρβίνου. Στο περιθώριο της εκδήλωσης εκ μέρους τις Διοίκησης της Φιλαρμονικής έγινε αναφορά στις συνθήκες υπό τις οποίες υλοποιείται το έργο της, ενώ επιδόθηκε και αναμνηστική πλακέτα στην Μαρία Μαυρομμάτη η οποία κατάγεται από το χωριό του Σκριπερού και πλέον συνεχίζει την καριέρα της στην Αθήνα, με σημαντικές συνεργασίες.

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».