Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εορταστική συναυλία της Παλαιάς Φιλαρμονικής για τον Πολιούχο Άγ. Σπυρίδωνα.

ΠΑΛΑΙΑ
12 Δεκεμβρίου 2023 / 16:25
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Η συναυλία έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της Φιλαρμονικής, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια, όλων των Αρχών του τόπου, καθώς και ευάριθμου κοινού.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (Παλαιά) τίμησε τον Πολιούχο του νησιού και προστάτη της Άγιο Σπυρίδωνα, με την καθιερωμένη συναυλία του Μουσικού της Σώματος, ανήμερα της εορτής. Η συναυλία έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της Φιλαρμονικής, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια, όλων των Αρχών του τόπου, καθώς και ευάριθμου κοινού.

Ως είθισται, το Μουσικό Σώμα της Παλαιάς Φιλαρμονικής, υπό τη διεύθυνση του εορτάζοντα αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη, άνοιξε το πρόγραμμα της συναυλίας με τη διασκευή για μπάντα του Απολυτίκιου του Αγίου Σπυρίδωνος, για να ακολουθήσουν ανάλογη διασκευή αποσπάσματος από την Sarabande σε Μι ελάσσονα (op.5, no.8) του Arcangello Corelli και η Προσευχή του Κωνσταντίνου Σαμσαρέλου. Αμέσως μετά ακούστηκαν κατά σειρά το θρησκευτικό εμβατήριο Άγιος Σπυρίδων του Σπυρίδωνος Χυτήρη, η μαζούρκα Συμπάθεια του Αρίστου Μοναστηριώτη καθώς και μία επιλογή/διασκευή του Robert Longfiled πάνω σε γνωστές μελωδίες από ιταλικές όπερες και καντσονέτες, με τίτλο Italian Holiday.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής (και επίσης εορτάζων) Σπύρος Πάδοβας, επέδωσε τα βραβεία στους νεαρούς μουσικούς της που διακρίθηκαν φέτος. Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στους συνολικά 21 διαγωνισθέντες του εσωτερικού διαγωνισμού της Φιλαρμονικής στη μνήμη του Σπύρου Μοτσενίγου, η Άννα Λαρεντζάκη (φλάουτο) και η Διονυσία Ανδριώτη (άλτο σαξόφωνο) απέσπασαν αντίστοιχα το α΄ και β΄ βραβείο. Το βραβείο του Ροταριανού Ομίλου Κέρκυρας έλαβε ο μικρός Έκτορας Δελαπόρτας, ο οποίος διακρίθηκε και στον φετινό εσωτερικό διαγωνισμό κρουστών της Παλαιάς Φιλαρμονικής. Από τις Σχολές Εγχόρδων της, διακρίθηκε η Μαγδαληνή Βαρότση (με βιολί), ενώ το βραβείο που έχει θεσπίσει η οικογένεια Ανυφαντή – Βουσολίνου στη μνήμη του Γιάννη Ανυφαντή, έλαβε φέτος ο Δημήτρης Γραμμένος (με τρομπέτα).

Αμέσως μετά, το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωση συνεχίστηκε με το Indianer Galopp (op.111) του Johann Strauss πατρός, το βαλς Αττικός Ουρανός του Σπυρίδωνος Καίσαρη και την Furioso Polka του Johann Strauss υιού, για να κλείσει σε εμβατηριακούς ρυθμούς, πάντα υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Προσωπάρη.

Επόμενη προγραμματισμένη συναυλία της Παλαιάς Φιλαρμονικής, είναι εκείνη της Συμφωνικής της Ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά, το ερχόμενο Σάββατο 16 Δεκεμβρίου και ώρα 20.00, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας.

ΦΩΤΟ@ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».