Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ρεσιτάλ καθηγητών κόρνου & τούμπας του Ωδείου Κέρκυρας

ΡΕΣΙΤΑΛ
18 Φεβρουαρίου 2024 / 10:12
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Αμφότερους τους soloists συνόδευσε εξαιρετικά η διακεκριμένη πιανίστα Χρύσα Γρένδα, με σπουδές σε Θεσσαλονίκη και Βερολίνο και σημαντική συναυλιακή δραστηριότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Με το ρεσιτάλ κόρνου και τούμπας των καθηγητών του, Άγγελου Κοσκινά και Σάκη Μυρώνη αντίστοιχα, συνεχίστηκαν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Ωδείου Κέρκυρας για τα 130 χρόνια από την ίδρυσή του. Το ρεσιτάλ έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το Laudatio του Bernhard Krol για solo κόρνο, για να ακολουθήσει η Allemande από την Partita σε Λα ελάσσονα του Johann Sebastian Bach, σε προσαρμογή για solo τούμπα. Στη συνέχεια ακούστηκαν δύο έργα αντιπροσωπευτικά του ρεπερτορίου των αντίστοιχων οργάνων: το  Κονσέρτο Αρ.2 (KV417) για κόρνο και πιάνο του Wolfgang Amadeus Mozart και το Κονσέρτο για τούμπα και πιάνο του Edouard Chappot. Η συναυλία ολοκληρώθηκε με το Morceau de Concert του Camille Saint-Saens  και τις Τρεις μινιατούρες για τούμπα και πιάνο του Anthony Plog.

Αμφότερους τους soloists συνόδευσε εξαιρετικά η διακεκριμένη πιανίστα Χρύσα Γρένδα, με σπουδές σε Θεσσαλονίκη και Βερολίνο και σημαντική συναυλιακή δραστηριότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι soloists

Ο τουμπίστας Σάκης Μυρώνης ξεκίνησε μουσική στην Φ.Ε. "Μάντζαρος". Συνέχισε τις  σπουδές στο Ωδείο "Φίλιππος Νάκας" και στην “Ηochschule Für Music Und Theater Hannover”. Εχει συνεργαστεί με όλες τις μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες καθώς και με τα σημαντικότερα σύνολα χάλκινων πνευστών της χώρας. Επίσης έχει διατελέσει συνεργάτης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Σήμερα είναι μέλος της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ. και μόνιμος συνεργάτης της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών. Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Κερκύρας.

Ο  κορνίστας Άγγελος Κοσκινάς πήρε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής επίσης στην Φ.Ε. "Μάντζαρος". Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Κέρκυρας και αποφοίτησε από  το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Κατεύθυνση Εκτέλεσης Κόρνου. Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Πλέον είναι μόνιμο μέλος  της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, ενώ διδάσκει και στο Ωδείο Κέρκυρας.

Επικείμενες εκδηλώσεις

Όπως προαναφέρθηκε, το σαββατιάτικο αυτό ρεσιτάλ εντάσσεται στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 130 ετών από την ίδρυση του Ωδείου Κέρκυρας (1894), το οποίο αποτελεί το δεύτερο αρχαιότερο εν λειτουργία μουσικό ίδρυμα του είδους στην Ελλάδα (μετά το Ωδείο Αθηνών).

Επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση στο ίδιο πλαίσιο είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 31 Μαρτίου, αυτή τη φορά με συμμετοχή σπουδαστών των σχολών Ξύλινων Πνευστών του Ωδείου, σε έργα Γάλλων συνθετών.

Θα προηγηθεί στις αρχές Μαρτίου εξαήμερο ταξίδι σε Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο οποίο το Ωδείο Κέρκυρας θα συμμετάσχει στην ορχήστρα εγχόρδων από κοινού με το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας.

Όπως τόνισε και ο Πρόεδρος του Ωδείου, Νικόλαος Βραδής, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του πριν την έναρξη του ρεσιτάλ του Σαββάτου, αυτές οι εκδηλώσεις αλλά και άλλες που θα ακολουθήσουν, εντάσσονται στη γενικότερη νοοτροπία εξωστρέφειας του ιδρύματος που προωθεί η νέα του Διοίκηση.

ΦΩΤΟ@ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».