Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φανερές και κρυφές γωνίες στον λαβύρινθο με τα σκουπίδια

διαχείριση απορριμμάτων
23 Μαΐου 2018 / 08:45

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το επίδικο της αυριανής υπόθεσης στο Δικαστήριο

δεν είναι απλώς (;) το αν καλώς ή κακώς ενήργησε η Δημοτική Αρχή, το πρωί της Κυριακής στο Τεμπλόνι. Δεν είναι καν η μεταφορά στις δικαστικές αίθουσες μιας αντιπαράθεσης, που σοβεί εδώ και πολλά χρόνια, ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής και τις δημοτικές Αρχές. Αυτή τη φορά, η αντιδικία είναι ανάμεσα στη δημοτική Αρχή Νικολούζου και την εισαγγελική Αρχή, η παραγγελία της οποίας έδωσε αυτήν τη δραματική τροπή στα τελματωμένα πράγματα. 

Η εισαγγελική παραγγελία υπήρξε κατόπιν της μηνυτήριας αναφοράς του συλλόγου για παραβίαση περιβαλλοντικών όρων στο Τεμπλόνι και επειδή εναποτίθενται σκουπίδια στο βουνό όπου άλλοτε το 3ο κύτταρο υγειονομικής ταφής της εγκατάστασης. Η ύπαρξη της εισαγγελικής παραγγελίας, όπως αποτυπωνόταν στο ρεπορτάζ του enimerosi.com από την Παρασκευή, αμφισβητήθηκε. Πριν αλέκτωρα φωνήσαι όμως τα γεγονότα της Κυριακής απλώς επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ.
Με τη θεαματική τους ενέργεια ο δήμαρχος και οι άλλοι όλοι εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής εκβίασαν τα γεγονότα, υπαναχωρώντας από την αρχική τους θέση να διακόψουν την αποκομιδή των σκουπιδιών στερούμενοι αποδέκτη, όπως εύγλωτα σημείωνε η Υπηρεσία Καθαριότητας στην ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Παρασκευής! Η μοναδική περίπτωση απεμπλοκής ήταν να οδηγηθεί η μήνυση των κατοίκων και κυρίως η εισαγγελική παραγγελία σε δικαστική εκκαθάριση ώστε η προσωρινή για μια ακόμα φορά επίλυση του προβλήματος να είναι η καθ' υπέρβαση χρήση των άλλοτε κυττάρων στο Τεμπλόνι μέχρι ν' ανοίξει η Λευκίμμη!

Η τακτική αυτή εμφανίστηκε ως το προϊόν των εναγώνιων, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Μαράσλειου με την Αθήνα και περιβλήθηκε τον παραταξιακό, κομματικό τύπο με την απόφαση της δημοτικής ομάδας, που συνήλθε γι' αυτόν τον σκοπό, επειγόντως και εκτάκτως το βράδυ του Σαββάτου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ήδη στην Κέρκυρα. Λέγεται μάλιστα ότι δεν έκρυβε τη δυσφορία του, αντικρίζοντας τους όγκους των σκουπιδιών στην Σπιανάδα αλλά δεν επιβεβαιώνεται οποιαδήποτε εμπλοκή του στο θέμα. Αυτό, παρά τις φήμες που προκάλεσε η σιβυλλική δήλωση του δημάρχου, έξω από την αστυνομική διεύθυνση, περί εντολής άνωθεν ν' ανοίξει ο ΧΥΤΑ και έτσι επανέναρξης της αποκομιδής. Τότε άρχισαν να κατατίθενται εκ μέρους των κατοίκων σωρηδόν οι νέες μηνυτήριες αναφορές εναντίον του ΣΥΔΙΣΑ με την ίδια ακριβώς καταγγελία. Παραβίαση περιβαλλοντικών όρων, κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Η αρχικώς διατυπωμένη, υπερασπιστική γραμμή της δημοτικής Αρχής τουλάχιστον δημοσίως, κινήθηκε από την αναίτια σύλληψη αφού «πήγαμε να δούμε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κύτταρο με τα ιδιωτικά μας αυτοκίνητα», γραμμή που δεν ερμηνεύει την παρουσία φορτηγού και την σύλληψη του οδηγού του. Έως τη διαρρεύσασα αποκάλυψη της άνωθεν εντολής, που έτσι υπερβαίνεται η εισαγγελική παραγγελία. Ότι δηλ. ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Βαγγέλης Καπετάνιος, στέλνει όπου νάναι την υπουργική απόφαση, που λόγω εκτάκτων αναγκών θα επιτρέπει τη χρήση κορεσμένων κυττάρων στην υφιστάμενη εγκατάσταση. Η επίκληση της έκτακτης ανάγκης θα νομιμοποιεί έτσι την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων, αίροντας (;) τη νομική ισχύ των καταγγελιών των κατοίκων. Βεβαίως στην περίπτωσή μας είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί η έστω καθ' υπέρβαση χρήση κάποιων κυττάρων εφόσον προ πολλού δεν γίνεται λόγος για κύτταρα υγειονομικής ταφής αλλά για βουνά σκουπιδιών με κάποιο χώμα όπου ούτε χωματοκάλυψη μπορεί να γίνει σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους ούτε το βιοαέριο συλλέγεται ούτε τα στραγγίδια οδηγούνται στον βιολογικό, που άλλωστε δεν δουλεύει!

Το αδιέξοδο επιτείνεται από την κατάσταση στη Λευκίμμη, όπου πέραν της μεγάλης άρνησης των κατοίκων να χρησιμοποιηθεί, εξακολουθεί να στερείται αδείας, που δεν μπορεί να δοθεί στην κατάστασή της ιδιαιτέρως μετά τον πρόσφατο εμπρησμό.
Τόσα χρόνια εάν οι επανειλημμένες επιθεωρήσεις με τα πανομοιότυπα πορίσματα ελέγχου για την εκτός προδιαγραφών λειτουργία της εγκατάστασης στο Τεμπλόνι είχαν οδηγήσει τη Διοίκηση σε κάποια ενέργεια (εκτός της επιβολής προστίμων) και τη Δικαιοσύνη σε απόδοση ευθυνών, εκκαθαρίζοντας δικαστικά τις εγκλήσεις, τα πράγματα δεν θα είχαν πάρει αυτόν το δρόμο. Η πρόσφατη επίσκεψη στην Κέρκυρα του κλιμακίου και του ίδιου του Συνήγορου του πολίτη εδώ, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί για την εξήγηση της τροπής των πραγμάτων. 

Σημείωση: Και κάτι ακόμα που δεν γίνεται κατανοητό από την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας όταν διέκοπτε την αποκομιδή: Η διακοπή λειτουργίας του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών γιατί ανακοινώθηκε ταυτοχρόνως, την στιγμή που μάλλον θα έπρεπε να ενταθεί τόσο για στρατηγικούς λόγους όσο και για την άμβλυνση του έκτακτου προβλήματος;