Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

48ωρο πλήρους επιφυλακής, στη Ζάκυνθο (και) η Κράτσα

ZAKYNΘΟΣ
26 Οκτωβρίου 2018 / 21:56

Την κήρυξη του νομού σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής το επόμενο, κρίσιμο 48ωρο, αποφάσισε η ευρεία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Με την υποψήφια Περιφερειάρχη, Ρόδη Κράτσα να σπεύδει, σύμφωνα με την ιστoσελίδα imerazante.gr στο νησί (είχε προηγηθεί η άφιξη του νυν, Θεόδωρου Γαλιατσάτου), προκειμένου να αποκτήσει δια ζώσης εικόνα για την κατάσταση και να συμπαρασταθεί στην τοπική κοινωνία, «έτρεξε» το απόγευμα της Παρασκευής η διαμόρφωση της μετασεισμικής στρατηγικής και διαχείρισης.
Η είδηση; Η κήρυξή του νομού σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο, κρίσιμο 48ωρο. Απόφαση στην οποία προχώρησε η ευρεία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.
Υπό την Προεδρεία του Αντιπεριφερειάρχη, Λευτέρη Νιοτόπουλου και παρουσία, πλην άλλων, του  Βουλευτή, Σταύρου Κοντονή, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ικανοποιητικά. Ο κ. Λέκκας επανέλαβε ότι αναμένει την εκδήλωση μετασεισμού τάξεως των 5,8 Ρίχτερ, υποστήριξε, όμως, ότι πρόκειται για δόνηση 300 μικρότερη από αυτή που σημειώθηκε στις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ως εκ τούτου ναι μεν δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, απ’ την άλλη, ωστόσο, επιβάλλεται η κατάσταση επιφυλακής για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης.
Απ’ την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αντανακλαστικά που επέδειξε, εξ αρχής, ο κρατικός μηχανισμός, ενώ, συνολικά, «ανακουφιστική» κρίθηκε η «ανταπόκριση» των κτιρίων στον Εγκέλαδο, πλην μεμονωμένων περιπτώσεων.
Όσον αφορά στη ζημιά στο Καστρομονάστηρο στα Στροφάδια ειπώθηκε πως περιορίζεται σ’ ένα μικρό τμήμα πλησίον της εισόδου.  
Στο μεταξύ, τεχνικά κλιμάκια του ΥΕΝ εξέτασαν το μέγεθος της ζημιάς – καθίζησης στο λιμάνι, τόσο «απ’ έξω», όσο και υποθαλάσσια (επιστρατεύτηκε δύτης). Το πρώτο πόρισμα δεν έδειξε κάποια πολύ σοβαρή κατάσταση, ωστόσο αναμένεται η αναλυτικότερη γνωμάτευση, εντός των ημερών.
• Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αποφασίστηκε η μετάβαση στη Ζάκυνθο κλιμακίου επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, για τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας. Μέσω της εγκατάστασης δικτύου φορητών σεισμογράφων, τόσο στο νησί, όσο και σε Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία.
 
PHOTO CREDITS: www.ermisnews.gr