Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο καθείς στον τόπο του εφόσον όμως υπάρχουν εγκαταστάσεις

editorial
14 Ιουνίου 2019 / 15:21

Ο οδικός χάρτης για τη διαχείριση των σκουπιδιών είχε από την αρχή ένα μη ευθαρσώς ομολογούμενο μυστικό. Την έλλειψη τελικού αποδέκτη, τόσο κατά τη μεταβατική περίοδο όσο και κατά την τελική, της λειτουργίας της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Για τους εκπροσώπους της γενικής κυβέρνησης, το μυστικό όπως περιγράφεται στον ΠΕΣΔΑ, είχε το όνομα της Λευκίμμης. Με την αυτόβουλη, όπως φαίνεται, έλευση των ΜΑΤ, ξεκίνησε η λειτουργία του ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια, και μετά την σθεναρή αντίδραση των περιοίκων εγκαταλείφθηκε. Σημειωτέον ότι παραμένουν εκεί περίπου δέκα χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών, χωρίς καν χωματοκάλυψη, όπως θα γινόταν ακόμα και σε μια χωματερή «παλιάς κοπής».
Αναλόγως , η κατάσταση στο Τεμπλόνι παραμένει προβληματική. Η λυτρωτική αφήγηση, που προσφέρεται είναι ότι εφόσον ενσωματωθεί αδειοδοτημένο το νέο γήπεδο στην εγκατάσταση διαχείρισης, ο συνολικός ελεύθερος χώρος θα επαρκεί (;) ώστε να συγκεντρώνονται εκεί τα σκουπίδια, χύμα και δεματοποιημένα μέχρις ότου υπάρξει εργοστάσιο και νέος, τελικός αποδέκτης.
Λέγεται ότι αυτή η «εργολαβία» μπορεί και να ολοκληρωθεί σε δυο, δυόμισι χρόνια. Στο μεταξύ πιθανότατα θα κατακλύζονται από σκουπίδια οι χώροι, στους οποίους θα πρέπει να κατασκευάζονται οι νέες εγκαταστάσεις! Κανείς δεν ξέρει ποιος θα κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες σε χώρους και χρόνους ώστε να μην επιβεβαιωθεί η εξαιρετικά πιθανή αυτή κατάσταση;
Στο μεταξύ αποκλείεται, ξανά και εξ’ ορισμού, η πρόταση της συλλογής, διαλογής και οργάνωσης της μεταφοράς εκτός Κερκύρας των σκουπιδιών κατά το χρονικό διάστημα της μελέτης και κατασκευής της κερκυραϊκής υποδομής διαχείρισης. Εξυπακούεται ότι κάτι τέτοιο θα είναι έκτακτο, επείγον και προσωρινό ενώ αντικειμενικά θα πιέζει στην συρρίκνωση του χρόνου για την απόκτηση της περιλάλητης, κερκυραϊκής υποδομής. Το δε υψηλότερο κόστος αυτής της διαχείρισης εφόσον υπολογιστεί, πιθανότατα θα είναι μικρότερο των υφιστάμενων και επαπειλούμενων προστίμων, των αστοχιών και των παρελκόμενων εξόδων από τις εργολαβίες έως τις πυρκαγιές που ξεσπούν το καλοκαίρι κυρίως, στους σκουπιδότοπους.