Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εμείς σπατσάραμε με την παραλιακή, βρείτε τα τώρα με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, λέει ο ΟΛΚΕ

ΟΛΚΕ
25 Ιουλίου 2019 / 17:51

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη δική του θέση σχετικά με την εκκρεμότητα ολοκλήρωσης του έργου της παραλιακής, στο τμήμα Δεσύλλα - Ανεμόμυλος, έδωσε ο πρόεδρος του ΟΛΚΕ, Σπ. Στεφανίδης.

Με επιστολή του στην «Ε», επ’ αφορμή της χθεσινής ανάδειξης του θέματος, ο κ. Στεφανίδης σημειώνει πως ο ΟΛΚΕ (αφού επιβεβαιώνει την εκπόνηση συμπληρωματικής μελέτης από πλευράς του Οργανισμού για το εν λόγω τμήμα, καθώς και το «διάλογο» με τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων) είναι πλέον αναρμόδιος. Μιας και απ’ τον Δεκέμβριο το παραλιακό μέτωπο παραχωρήθηκε στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Στην πλήρη της, δε, ανάπτυξη η επιστολή του έχει ως εξής:
 
Κύριε Διευθυντά,
Αναφερόμαστε στο δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας της 25ης Ιουλίου 2019 με τίτλο «Τι φταίει και δεν τελειώνει μέχρι τον Ανεμόμυλο η παραλιακή της Γαρίτσας» και ειδικότερα στην αναφορά ότι «...έκτοτε σοβεί Τεχνική διαβούλευση ανάμεσα στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Λιμανιού (σ.σ. το οποίο, ας μη ξεχνιόμαστε, εξακολουθεί να «ανήκει» ο χώρος και βρίσκεται εν πάση περιπτώσει στη δικαιοδοσία του ΟΛΚΕ)…»
α. Από τις 19 Δεκεμβρίου 2018 το παραλιακό μέτωπο της πόλης (μέρος του οποίου και όλος ο όρμος της Γαρίτσας) με το Φ.Ε.Κ. ΑΑΠ305 / 19-12-18, έχει παραχωρηθεί κατά πλήρη κυριότητα στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία είναι πλέον υπεύθυνη για ό,τι αφορά τον όρμο, όπως καθαριότητα, φωτισμό, ελλιμενισμό πλοίων, είσπραξη λιμενικών τελών και ενοικίων κτισμάτων κ.λπ.
β. Από το Δεκέμβριο 2017 κατόπι πρωτοβουλίας και παρότρυνσης από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σάκη Τσούκα, ο Ο.Λ.ΚΕ. ανέλαβε την εκπόνηση συμπληρωματικής μελέτης για επέκταση του εκτελουμένου έργου από τη Θέση «Δεσύλλα» μέχρι τον Ανεμόμυλο.
γ. Η ως άνω συμπληρωματική μελέτη υπεβλήθη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας (ΕΦ.Α. Κ.) προς έγκριση την 22α Δεκεμβρίου 2017.
δ. Την 13η Σεπτεμβρίου 2018 ζητήθηκαν από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού διάφορες τεχνικές επεξηγήσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν σ’ αυτήν από τον ΟΛΚΕ την 9η Νοεμβρίου 2018.
Μέχρι τη 19η Δεκεμβρίου 2018 , ημερομηνία κατά την οποία δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ παραχώρησης του Παραλιακού Μετώπου στην ΚΥΔ αλλά και μέχρι σήμερα, ο ΟΛΚΕ δεν γνωρίζει περαιτέρω εξέλιξη του Θέματος ως αναρμόδιος πλέον.
ε. Από τα ανωτέρω (γ) και (δ) προκύπτει ότι η απαιτούμενη τεχνική διαβούλευση διεξήχθη όπως έπρεπε ώστε να απορούμε για τη χρήση στο δημοσίευμα του αναιτιολόγητα σκληρού ρήματος «σοβεί».