Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύλληψη πλοίαρχου για θαλάσσια ρύπανση στους Παξούς

Παξοί
09 Αυγούστου 2019 / 14:11

Το πλοίο πραγματοποιούσε ημερήσιο πλου από την Πάργα στους Παξούς και τους Αντίπαξους (και επιστροφή στην Πάργα), με 195 επιβάτες

ΚΕΡΚΥΡΑ.   Στη σύλληψη του πλοίαρχου του «ΙΟΝΙΑΝ ΜΠΛΟΥ», στην απαγόρευση απόπλου τον εν λόγω σκάφους, όπως επίσης και στη διαδικασία επιβολής πειθαρχικών και διοικητικών κυρώσεων, προχώρησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας.

Κι αυτό διότι -σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Λιμενικού Σώματος / Ελληνικής Ακτοφυλακής- μετά τον έλεγχο, τον οποίο πραγματοποίησε κλιμάκιο στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, το απόγευμα της Πέμπτης 8 Αυγούστου στο λιμάνι Γαΐου στους Παξούς, διαπιστώθηκε ότι από τη λειτουργία των δύο ηλεκτρομηχανών του, δημιουργήθηκαν έντονοι ρύποι (καπνισμός) και παράλληλα παρατηρήθηκαν κηλίδες ελαίου και πιο συγκεκριμένα λεπτό φιλμ ελαίου ιριδίζουσας μορφής με αυτοδιαλυόμενες τάσεις στην επιφάνεια της θάλασσας, συνολικού εμβαδού περίπου τεσσάρων τ.μ.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω πλοίο πραγματοποιούσε ημερήσιο πλου από το λιμένα Πάργας στους λιμένες Γαΐου Παξών, Αντίπαξων και επιστροφή στην Πάργα, με εκατόν ενενήντα πέντε επιβάτες.

Σύμφωνα με το προαναφερθέν δελτίο Τύπου του Λ.Σ. / ΕΛ. ΑΚΤ., από την οικεία Λιμενική Αρχή, η οποία διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο πλοίαρχος του πλοίου, κινήθηκε η διαδικασία επιβολής πειθαρχικών και διοικητικών κυρώσεων, ενώ οι εκατόν ενενήντα πέντε επιβάτες του προωθήθηκαν στο λιμένα της Πάργας με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Στο πλοίο επετράπη η εκτέλεση ενός μεμονωμένου πλου -κενό επιβατών- στο λιμένα Πάργας, όπου συνεχίζεται η απαγόρευση απόπλου του, μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αποκατάστασης των παρατηρήσεων από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.