Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χωρίς ελαιοτριβεία από τον Οκτώβριο στην Κέρκυρα αν...

ελιά
14 Αυγούστου 2019 / 17:39

Στερνή μου γνώση να σ΄ είχα πρώτα, στην Κέρκυρα, με το εργοστάσιο επεξεργασίας του ελαιοκάρπου. Ενημερωτική σύσκεψη στην Περιφέρεια.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η αδυναμία των τοπικών, μικρών επιχειρήσεων ελαιοτριβείων να αντεπεξέλθουν στις προϋποθέσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ήταν το θέμα της συνάντησης της απερχόμενης περιφερειακής Αρχής και των τριών βουλευτών με τους εκπροσώπους του κλάδου. 
Οι εκπρόσωποι των 55 ελαιοτριβείων επανέλαβαν για μια ακόμα φορά το αίτημα τους για τη χορήγηση διετούς παράτασης της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους ως έχει ώστε να υπάρξει ο χρόνος για την εξέταση υφιστάμενης πρότασης κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας του ελαιοκάρπου με σύγχρονους όρους και βάσει των υφιστάμενων πριβαλλοντικών προδιαγραφών και προϋποθέσεων.
Οι εκπρόσωποι των ελαιοτριβέων είπαν ότι αν δεν υπάρξει παράταση, τα λιοτρίβεια τους δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους Κερκυραίους παραγωγούς από τον Οκτώβριο!
Στην συνάντηση αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά το ενδιαφέρον επενδυτή που διατηρεί τέτοια επιχείρηση αλλού και ενδιαφέρεται για την περίπτωση της Κέρκυρας. Προτίθεται μάλιστα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση να χρηματοδοτήσει κατά ένα μέρος την ανέγερση Μονάδας εδώ, αναζητώντας συνεταίρους και το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης. Όπως αναφέρθηκε, η χρηματοδότηση θα μπορούσε να γίνει είτε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ είτε από τον αναπτυξιακό νόμο.
Ας σημειωθεί ότι η Κέρκυρα τη δεκαετία του '80 είχε τέτοιο εργοστάσιο στη Μεσαριά, ιδιοκτησίας της κραταιάς τότε Ένωσης Συνεταιρισμών, που εγκαταλήφθηκε και απαξιώθηκε! 
 
Σύμφωνα με το δελτίου Τύπου της Περιφέρειας, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας, τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019, μεταξύ του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, των Αντιπεριφερειαρχών ΠΕ Κέρκυρας Νικολέττας Πανδή και Ενέργειας και Περιβάλλοντος Διονύσιου Τσούκα, των βουλευτών της Κέρκυρας: Στέφανου Γκίκα (ΝΔ), Αλέξανδρου Αυλωνίτη (ΣΥΡΙΖΑ) και Δημήτρη Μπιάγκη (ΚΙΝΑΛ) καθώς και μελών του Προεδρείου των Ελαιοτριβέων Κέρκυρας. 
Η περιφερειακή αρχή κάλεσε τους τρεις βουλευτές για να τους ενημερώσει για τον κίνδυνο που ελλοχεύει να κλείσουν τα ελαιοτριβεία της Κέρκυρας, λόγω αδυναμίας εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. 
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι ο νομοθέτης δεν έχει λάβει υπόψη του τις τοπικές συνθήκες και ζήτησε την συμβολή των βουλευτών ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα των ιδιοκτητών 55 ελαιοτριβείων στο νησί, για λήψη παράτασης ικανού διαστήματος (περίπου δύο ετών). Στο διάστημα αυτό θα γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για την κατασκευή εργοστασίου με παράλληλη εξέταση της χρηματοδότησής του, είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε από τον Αναπτυξιακό νόμο.