Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύλλογος Ανεμομύλου: Προστασία του Φοίνικα στη νέα επιχείρηση αναστήλωσης (video)

Φοίνικας
20 Αυγούστου 2019 / 11:54
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την διάσωση του Φοίνικα, έχει η ανοικτή συγκέντρωση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανεμομύλου.

Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου Παντελής Κοντός, σε σχετική συνέντευξη τύπου στο "Φλαγγίνειο Πολιτιστικό Κέντρο" με θέμα: «Η σημερινή κατάσταση  και οι προοπτικές για την αποκατάστασή του ιστορικού δημοτικού θεάτρου ΦΟΙΝΙΚΑΣ». Μάλιστα ο Παντελής Κοντός υπογράμμισε ότι μόνος σκοπός της εκδήλωσης είναι η προστασία του έργου και κανένας άλλος «για όσους ρωτούν, στο κύκνειο άσμα τους, τι επιδιώκουμε, τώρα που ο Φοίνικας έχει ενταχθεί ξανά στο ΕΣΠΑ»
Εκτός από τον Παντελή Κοντό, το λόγο πήραν ο πρώην δήμαρχος Κέρκυρας Σωτήρης Μικάλεφ και ο γιατρός Μίλτος Βασιλείου. 

Κηρυγμένο νεότερο μνημείο, το θεατρο κατασκευάστηκε το 1895. Η αναστήλωση του κτίσματος, που παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, έχει ναυαγήσει λόγω αστοχιών στην εργολαβία του 2008.



Το κτήριο εδράζεται στην «υψηλή» πλατεία του Ενετικού Προμαχώνα Ραϋμόνδου (16ος αι.), ο οποίος αποτελεί τη ΝΔ αιχμή του αμυντικού μετώπου της περιμετρικής βενετικής οχύρωσης της πόλης. Ο συνοδευτικός χώρος του σινεμά εκτείνεται κι αυτός επί του οχυρωματικού χώρου του εν λόγω προμαχώνα. 

Η εργολήπτρια εταιρεία εγκατέλειψε τις εργασίες αφού το κατεδάφισε εσωτερικά και έκτοτε το κτήριο είναι έρμαιο της φθοράς του χρόνου.



Η αναστήλωσή του εκκρεμεί, με τα γραφειοκρατικά εμπόδια να έχουν καθυστερήσει για πάνω από μια δεκαετία κάθε απόπειρα σωτηρίας του και τις ευθύνες να έχουν κατά καιρούς γίνει "μπαλάκι". Μετά την απένταξή του από το ΕΣΠΑ το 2014, το έργο εντάχθηκε και πάλι το 2018 στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020 και με απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο Κέρκυρας, έκανε προ εξαμήνου την αποδοχή της χρηματοδότησης, προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ. 

Από τον Μάϊο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, ξεκίνησε και πάλι τις εργασίες που είχαν διακοπεί με το άδοξο τέλος της προηγούμενης εργολαβίας. 
«Θυμίζω» τόνισε ο κ. Κοντός «ότι είμαστε στη γραμμή εκκίνησης για δεύτερη φορά!». 

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 21/8 και ώρα 20:30 στο Φλαγγίνειο στον Ανεμόμυλο. Συντονιστής θα είναι ο Παντελής Κοντός και εισηγητές οι: Σωτήρης Μικάλεφ, πρώην δήμαρχος, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Θόδωρος Παππάς, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και ο γιατρός Μίλτος Βασιλείου. Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας Τένια Ρηγάκου, της οποίας η παρέμβαση αναμένεται με ενδιαφέρον.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.