Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Και το όνομα αυτής: Συναλλαγή

Ισμήνη Μώρου
28 Σεπτεμβρίου 2019 / 07:40

Γράφει η Ισμήνη Μώρου

Η  πολιτική και το «καλό του τόπου» δεν είναι πεδίο εφαρμογής διαφόρων ατομικών πολιτικών. Πόσο μάλλον όταν οι πολιτικές αυτές λειτουργούν ως αυτοσκοπός, μεθοδευμένες, εν τέλει, και μέσα από κρυφές συμφωνίες; ή ραβασάκια κάτω από το τραπέζι.

Και κάπου εδώ αρχίζει η συνειδητή ισοπέδωση των συνολικών αρχών μας, τα πισωγυρίσματα και η εξύφανση των ατομικών στρατηγικών. Διότι δεν προσπάθησαν αλλά διεκδίκησαν ατομικά οφέλη!
Η αποχή από την οποιαδήποτε συνεργασία , που παραπέμπει σε συναλλαγή  ήταν η μόνη συνεπής και έντιμη πολιτική τόσο ως προς το ίδιο το περιεχόμενο της πολιτικής συμπεριφοράς,  ακόμα και της προεκλογικής , και τα σοβαρά κενά της, όσο και ως προς  τον πολιτικό χαρακτήρα του ΚΙΝ.ΑΛ , αλλά, επιπροσθέτως, και  ως προς την κεντρική κατεύθυνση του ΚΙΝΑΛ, μέσω της ισχυροποίησης και της παρέμβασης  του  οποίου θα μπορούσαν να ενισχυθούν τα προοδευτικά χαρακτηριστικά  μιας ενδεχόμενης συνεργασίας σε επίπεδο θετικών αποφάσεων για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων   και όχι της ανάληψης εκτελεστικής εξουσίας.

Αντ΄αυτού ο κ. Αλεξάκης περιέφερε  την συνεργασία , προφανώς με την αμέριστη βοήθεια του κ. Ποζίδη και των ολίγων που τους ακλουθούν,  εν είδη πλειστηριασμού, μεταξύ των ιδίων και της κ. Περιφερειάρχη με στόχο  το bonus!

Ένα μικρό ιστορικό (της προδιαγεγραμμένης… κατά την άποψη μου  πορείας) θα ξεκαθάριζε το τοπίο:

Έχουν περάσει  15 περίπου ημέρες από τότε που ο κ. Αλεξάκης ανακοινώνει σε ΜΜΕ και όχι μόνον( ακόμα και σε εμένα τη γράφουσα), την ενδεχόμενη συνεργασία, ισχυριζόμενος εναγωνίως… την κεντρική πολιτική συναίνεση εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής  και συγχρόνως την δημιουργία κάποιου….προγραμματικού πλαισίου και μάλιστα τόσο σκληρού που η κ. Κράτσα θα απέρριπτε…!

Τα γεγονότα τον διαψεύδουν φωνάζοντας!

Κυριακή 22/9/2019 στην συνεδρίαση της  διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής με την παρουσία  πλήθους τοπικών στελεχών, του βουλευτή Δ. Μπιάνκη, του συντονιστή της ΚΟΕΣ Βασίλη Κεγκέρογλου, του υπεύθυνου Οργανωτικού κ. Ντέλκου, παρουσιάζεται ο κ. Αλεξάκης με ύφος « δεν ξέρω, δεν γνωρίζω »: καμιά προγραμματική συμφωνία δεν υπάρχει, ίσως ένα πλαίσιο….,που η κ. Κράτσα θα απορρίψει…., καμιά θέση αντιπερειφερειάρχη , καμιά εκτελεστική εξουσία!!!

Ψεύδεται και μάλιστα ενώπιον 35 περίπου στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ!
Με μεγάλη πλειοψηφία η απόφαση των Συνέδρων περί υποστήριξης- συνεργασίας της διοίκησης της Περιφέρειας ΙΝ υπό όρους και κυρίως υπό τον απαράβατο όρο της μη ανάληψης εκτελεστικής εξουσίας!

Την επομένη ( Δευτέρα 23/9/2109) τον διαψεύδει το Εκτελεστικό Πολιτικό Συμβούλιο όσον αφορά στην κεντρική πολιτική απόφαση περί συνεργασιών  και αμέσως μετά ο Β. Κεγκέρογλου λέγοντας «ο Αλεξάκης λέει ψέματα!»!

Τρίτη 24/9/2019: η κ. Περιφερειάρχης ανακοινώνει την «συνεργασία» με τον Αλεξάκη  εκτιμώντας ότι του αρμόζει…η θέση του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη!
 
Και  πέρα από την αναξιοπιστία προεκλογική και μετεκλογική, τα ψεύδη, την ασυνέπεια και τον διχασμό που προκαλεί η απόφαση Αλεξάκη  στα πολιτικά πλαίσια του ΚΙΝ.ΑΛ ,τίθεται και ένα επιπλέον ερώτημα: καλά κυρία Περιφερειάρχη μας με τόσο «αξιόπιστα» στελέχη επιδιώκετε να συνεργαστείτε;;;και  μάλιστα με πολιτικές πρακτικές που η παράταξη που εκπροσωπείτε, καταγγέλλετε ως κακές πρακτικές προηγούμενων κυβερνήσεων;;;

Όσον αφορά εκείνους ( οπαδούς; ή απολιτικ;)  που χρησιμοποιούν τον Κλεισθένη  σαν βάση και τοποθετούνται υπέρ της συγκεκριμένης συνεργασίας να θυμίσουμε ότι το Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε τον Κλεισθένη όπως επίσης  και το άρθρο 1 του ν.4623/9.8.2019 ( νόμος Θεοδωρικάκου)που αφορά στις συνεργασίες στην ΤΑ και ειδικά στις Περιφέρειες.
Ας ενημερωθούν τουλάχιστον πριν τις δημόσιες τοποθετήσεις τους!
Εν τέλει τα « ηθικά πλεονεκτήματα»
τα οποία , ως προσωπική άποψη, εξέλειπαν από την πρώτη ημέρα της
«διαπραγμάτευσης », μετατρέπονται πια και στα πλατιά στρώματα σε τραγικά μειονεκτήματα. Στην περίοδο της «υπεύθυνης διοίκησης του τόπου», οι ψευδεπίγραφες επιλογές εκ μέρους μιας( ή και δυο)πολιτικής παράταξης  προσλαμβάνουν  αυτόματα τη μορφή πολιτικού γεγονότος, με τραγικές συνέπειες στο είδος των σχέσεων της πολιτικής με την κοινωνία, και μάλιστα την κοινωνία που την στήριξε και την ψήφισε.
Όταν παρατάξεις που εκπροσωπούν τα κόμματα όπως αυτή της « Επτανησιακής Πρωτοβουλίας» είναι αποκομμένες από την κοινωνία και η δημοκρατία αφορά ένα περιορισμένο κοινωνικό τμήμα(έως πολύ ολίγους), που ως δήθεν «πρωτοπορία» επιβάλλει τις επιλογές της στο σύνολο, τότε η αναξιοπιστία εγκαθίσταται και  η δημοκρατία αποσυντίθεται!

Μώρου Ισμήνη
Μέλος ΚΠΕ Κινήματος Αλλαγής