Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναζητούν καταλύματα στη Θεσπρωτία για τους πρόσφυγες/μετανάστες

NEOI ΑΓΩΝΕΣ
07 Οκτωβρίου 2019 / 14:29

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Έντεκα είναι, τουλάχιστον, τα στρατόπεδα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας να μετατραπούν σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο, ή απορρίπτεται η αίτησή τους.

Δύο από αυτά τα στρατόπεδα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να μετατραπούν σε κέντρα για αυτού τους ανθρώπους. Παράλληλα, στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν οι επιστροφές μεταναστών, καθώς τα προηγούμενα 4,5 χρόνια είχαν γίνει μόλις 1.806.
 
Στόχος η επιστροφή 10.000 προσφύγων
 
Η προσπάθεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να φτάσουν στους 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες οι επιστροφές, μέχρι το τέλος του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο φέτος έχουν έρθει στη χώρα μας περισσότεροι από 45.600 πρόσφυγες και μετανάστες. Παράλληλα, οι ροές συνεχίζονται. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στη Σάμο και το Φαρμακονήσι το βράδυ του Σαββάτου διασώθηκαν περισσότεροι από 100 μετανάστες και πρόσφυγες. Από τις 19 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 1.133 αφίξεις, μέσω της δυτικής Μεσογείου, 1.369 από την κεντρική Μεσόγειο και 4.879 από την ανατολική Μεσόγειο.
 
Τα υπάρχοντα κέντρα για πρόσφυγες και τα υποψήφια
 
Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν στην Ελλάδα οκτώ κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για πρόσφυγες. Αυτά βρίσκονται σε Ταύρο (Πέτρου Ράλλη-Διεύθυνση Αλλοδαπών), Αμυγδαλέζα, Κόρινθο, Παρανέστι Δράμας, Ξάνθη, Φυλάκιο Ορεστιάδας, Μόρια Λέσβου και Κω.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», έχει ήδη στείλει έγγραφο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να προτείνει στρατόπεδα εγκαταλελειμμένα ή άλλους στρατιωτικούς χώρους που θα μετατραπούν σε κλειστά κέντρα για μετανάστες οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Ανάμεσα στα στρατόπεδα τα οποία ενδέχεται να «ενεργοποιηθούν» εφόσον αρχίζουν να «γεμίζουν» τα ήδη υπάρχοντα, είναι και το στρατόπεδο Υγειονομικού της Άρτας.Τα στρατόπεδα είναι τα εξής: Πυροβολικού - Θήβα, Μηχανικού - Ναύπλιο, 9ο Σύνταγμα Πεζικού - Καλαμάτα, 547/ΑΜ Τάγμα Πεζικού - Ρέθυμνο, 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων - Μεσολόγγι, 1ο Σύνταγμα Πεζικού ΔΙΚΕ - Τρίπολη, Υγειονομικού - Άρτα, Εφοδιασμού- Μεταφορών - Σπάρτη, 586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού - Γρεβενά, Υλικού Πολέμου - Λαμία και Διακλαδικό Κέντρο - Τρίπολη.
Τις περισσότερες πιθανότητες για να ανοίξουν άμεσα για μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώνουν τα στρατόπεδα της Σπάρτης και του Ναυπλίου, εφόσον γεμίσουν τα οκτώ υπάρχοντα προαναχωρησιακά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Αν κριθεί απαραίτητο θα μετατραπούν και άλλα στρατόπεδα σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, σταδιακά, αν παρατηρηθεί υπερπληθυσμός στα υπόλοιπα.
 
Αναζητούν σπίτια στη Θεσπρωτία
 
Στο μεταξύ, κλίνες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα αναζητούν και στην Θεσπρωτία, ΜΚΟ αλλα και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για προσωρινές κατοικίες προσφύγων. Γιαυτό τον λόγο, διάφορες υπηρεσίες έχουν έρθει σε επικοινωνίες με ιδιοκτήτες καταλυμάτων σε Παραμυθιά και Ηγουμενίτσα με σκοπό την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους δεύτερους.
Από την εφημερίδα Νέοι Αγώνες