Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανοικτή επιστολή στους τρεις δημάρχους

editorial
17 Οκτωβρίου 2019 / 17:50

Προτεραιότητες κατά την πεπατημένη. Αυτήν ακριβώς, στην οποία οφείλεται η κερκυραϊκή αδυναμία διαχείρισης των σκουπιδιών. Εν ολίγοις, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα, μεγαλύτερο απ΄ όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, εάν είχαμε δυο πράγματα.

Λάκκο για τα σκουπίδια και βεβαίως οργανωμένο φορέα για τη διαχείρισή τους σε παγκερκυραϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των Διαποντίων και των Παξών. Η απασφαλισμένη χειροβομβίδα, που άφησε στα χέρια του Νικολούζου, ο Τρεπεκλής, ήτανε το κορεσμένο Τεμπλόνι, που λειτουργούσε με την πολλάκις και επανειλημμένα βεβαιωμένη παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων. Τα περί εργοστασίων είναι μ' άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε, εφόσον ακόμα κι αν υιοθετήσει κανείς την σχετική φιλολογία περί μισοέτοιμης τότε κατάστασης, τα χρόνια που θα μεσολαβούσαν μέχρι την ανέγερσή του τι θα τα κάναμε τα σκουπίδια; Αλλά ακόμα κι αν ήταν πιο ιδανικά τα πράγματα, και ολοκληρωνόταν, άγνωστο πως, αυτομάτως η ανέγερση του εργοστασίου, με ΣΔΙΤ με ό, τι τέλος πάντων προαιρείσθε, ποιος θα ήταν ο τελικός αποδέκτης; Προφανώς ελλείψει άλλου, η Λευκίμμη! Αυτό δεν ομολογείται από κανέναν κι έμεινε ο Νικολούζος να διαχειριστεί την κίνηση ματ με την οποία αλίμονο ξεκίνησε κι όχι τελείωσε την παρτίδα, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Παράλειψη δεύτερη. Από την εποχή του Μαχειμάρη στον Σύνδεσμο Καθαριότητας έως και τώρα, δεν συγκροτήθηκε ποτέ Φορέας διαχείρισης, όπως όλοι οι επάλληλοι νόμοι για την Αυτοδιοίκηση προέβλεπαν. Ο Φοδσα, Συδισα και τα τοιαύτα, παρέμεινε επί σχεδόν 20 χρόνια ένα πουκάμισο αδειανό. Μια διοίκηση και μερικοί υπάλληλοι σε πλήρη αδυναμία να λειτουργήσουν την υπόθεση, πόσο μάλλον να σχεδιάσουν μεσομακροπρόθεσμες εφαρμογές.
Έτσι οι Σχεδιασμοί από ένα σημείο και μετά, κυρίως απ' όταν ακρωτηριάστηκε ο πρώτος που προέβλεπε τρεις εγκαταστάσεις στο νησί, αναθεωρούνταν με γραφειοκρατικούς όρους δίχως τις πολιτικές (Λευκίμμη) αλλά και τις διοικητικές προϋποθέσεις εφαρμογής. Τώρα είναι ευκαιρία να ξαναγυρίσει η υπόθεση ορθά, με το κεφάλι πάνω και τα πόδια στη γη. Πρώτο πράμα, πουθάλεγε κι ο Ασπιώτης, να συγκροτηθεί ο Φορέας με όλες τις στελεχικές και χρηματοδοτικές προϋποθέσεις ώστε να μην επαναληφθεί το δράμα. Αφήστε τους συσχετισμούς στα δ.σ. και τις προεδρίες/πλειοψηφίες. Παρά την εποποιία της διοικητικής διαίρεσης του νησιού, επιβάλλεται τώρα να συνεργαστείτε, διορθώνοντας και δικά σας παλιά λάθη, όσοι έχετε τέλος πάντων.