Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος

Άγιος Σπυρίδωνας
02 Nov 2019 / 20:26

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με την τέλεση πανηγυρικού πολυαρχιερατικού Εσπερινού ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα για το Πρωτοκύριακο, κατά τις οποίες το νησί θυμάται το θαύμα της διάσωσης του τόπου το 1673 από την πανώλη χάρις σε επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνα

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρούσσε κ. Ναούμ, ο οποίος προέρχεται από την Εκκλησία της Βουλγαρίας, ενώ συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Σε προσφώνησή του προς το πολυπληθέστατο εκκλησίασμα ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε ότι τα θαύματα στην ζωή της Εκκλησίας στηρίζονται στην πίστη. Και επειδή η πίστη παραμένει ζωντανή στο διάβα των αιώνων, τα θαύματα δεν λησμονούνται.

Ο Άγιος Σπυρίδων είναι ένας άγιος οικουμενικός, στέκεται πάντοτε δίπλα στους ανθρώπους από όπου κι αν προέρχονται. Διερμηνεύει την πίστη τους στον Χριστό, όπως έκανε «εν μέσω πατέρων πολλών» στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Αυτή η πίστη παραμένει συνεχώς ακέραιη και ακαινοτόμητη και μεταλαμπαδεύεται στις καρδιές των ανθρώπων. Μ’  αυτή την πίστη των πατέρων μας μπορούμε να αντέχουμε τις δοκιμασίες και να κρίνουμε την απιστία, ιδίως των καιρών μας. Γι’ αυτό και η Κέρκυρα και η τοπική Εκκλησία πανηγύριζε και πανηγυρίζει που έχει τέτοιον προστάτη.

Ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες για την αποδοχή της πρόκλησης να συνεορτάσουν τον Άγιο, τους ιερείς και τους προσκυνητές που ήρθαν από άλλα μέρη της Ελλάδος, όπως επίσης και από την Ρωσία, την Ρουμανία, την Γεωργία και αλλού. 

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρούσσε κ. Ναούμ, ο οποίος είναι ελληνομαθής, εξέφρασε τη πνευματική χαρά που προκαλεί στην ανθρωπότητα, σε όλη την οικουμένη ο άγιος Σπυρίδωνας.

Ο Άγιος είναι οικουμενικός και πρέσβης προς τον Θεό όλης της ανθρωπότητας. Τον τιμά ιδιαιτέρως και η Βουλγαρία, καθώς συμμετείχε στην Σύνοδο της Σαρδικής το 343 μ. Χ. διά της οποίας καθορίστηκαν τα εδαφικά όρια της Εκκλησίας της Βουλγαρίας. Γι’  αυτό και έχουμε ανάγκη τις πρεσβείες του, ώστε να διαφυλάττεται η ενότητα μεταξύ των Εκκλησιών. Διότι αν κάτι μας διδάσκουν οι άγιοι είναι αυτό: την ανάγκη να πορευόμαστε ως ορθόδοξοι ενωμένοι!

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις συνεχίζονται το πρωί της Κυριακής 3 Νοεμβρίου με αρχιερατικό συλλείτουργο, στο οποίο θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ενώ στη συνέχεια και ώρα 11 το πρωί θα γίνει η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος στην παλιά πόλη.

Αν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν, η δέηση και η περιφορά του σκηνώματος θα γίνουν εντός του ναού.