Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι θέσεις της «Πρωτοβουλίας για το Βίδο» για την διαχείρισή του

Βίδο
21 Nov 2019 / 12:34

«Το Βίδο ανήκει στον Κερκυραϊκό λαό και κουβαλά μνήμες τις ιστορίας της Κέρκυρας», τονίζεται από τον Γιάννη Κούρκουλο - Προχωρά η δημιουργία Συλλόγου για την προστασία του Βίδο με ποικίλες δραστηριότητες

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Δελτίο Τύπου εξέδωσε η «Πρωτοβουλία για την Προστασία και Ανάδειξη του Βίδο», με θέμα την κατάσταση και την διαχείρισή του.

Στο εν λόγω δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής:

«Μέλη της Πρωτοβουλίας για την Προστασία και Ανάδειξη του Βίδο παραβρεθήκαμε την Τετάρτη 13 Νοέμβρη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την κατάσταση και διαχείριση του Βίδο.

Με απόφαση του Συντονιστικού, την παρουσίαση των θέσεων της Πρωτοβουλίας έκανε ο επί 12 χρόνια δήμαρχος κος Γιάννης Κούρκουλος.

Μας λυπεί η αποχώρηση των τηλεοπτικών σταθμών ακριβώς πριν την έναρξη της ομιλίας του εκπροσώπου της Πρωτοβουλίας. Μόλις μας δοθεί ηχητικά η ομιλία, θα την δημοσιοποιήσουμε.

Κατέθεσε τις παρακάτω θέσεις της Πρωτοβουλίας:

1. Το Βίδο ανήκει στον Κερκυραϊκό λαό και δεν μπορεί να γίνει πεδίο οικονομικών παρεμβάσεων που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του.

2. Αποτελεί το πράσινο και τη διέξοδο αναψυχής των κατοίκων της πόλης και κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει τη χρήση από ολους.

3. Κουβαλά μνήμες της ιστορίας της Κέρκυρας που καμιά σκοπιμότητα κέρδους δεν επιτρέπεται να τις προσβάλει.

4. Η διασφάλιση της πρόσβασης με το δημοτικό καΐκι είναι καθήκον του Δήμου.

5. Η λειτουργία των παιδικών δημοτικών κατασκηνώσεων, όπως και η απρόσκοπτη χρήση του Βίδο από προσκόπους και οδηγούς,  είναι μια από τις βασικές λειτουργίες και σκοπούς του νησιού που είναι αδιαπραγμάτευτα.

6. Η υπόθεση του Βίδο ανήκει σε όλο τον Κερκυραϊκό λαό και για αυτό το λόγο προχωράμε σύντομα στη δημιουργία Συλλόγου για την προστασία του Βίδο που θα προβλέπει ποικίλες αγωνιστικές δραστηριότητες.

Πιο χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Από το 1985 έχει περιέλθει το Βίδο στην κυριότητα του Δήμου Κερκυραίων. Η τιμή δεν ανήκει μόνο στη δική μου Δημοτική Αρχή, αλλά πρωτίστως στον προκάτοχό μου αείμνηστο Σπύρο  Ραθ. 

Συμμετείχα κι εγώ την πρωτοβουλία του αυτή το 1976 και συνέχισα από το 1979 ως Δήμαρχος μαζί με ολόκληρο τον Κερκυραϊκό λαό. Τελικά, το δημόσιο μας παραχώρησε την κυριότητα του Βιδο το 1985. Θυμάμαι, το σύνθημά μας ήταν  «Δώστε το Βίδο στο λαό», δώσαμε αγώνα σκληρό και πετύχαμε να μη δοθεί στους μαχαραγιάδες και να γίνει ένα κλειστό γκέτο.

Τώρα, το έχει ο Δήμος κατά κυριότητα, όπως είπα. Υπήρξαν κατασκηνώσεις και άλλες δραστηριότητες που συνεχίστηκαν και επαυξήθηκαν από το Δήμαρχο κο Σαρλή.

Ο κόσμος όμως πρέπει να μπορεί να απολαύσει ακόμα περισσότερο το Βίδο. Έχουμε κάποιες προωθημένες απόψεις. Το Βίδο και τα Μπάνια τα Αλέκου, δεν τα γράφουμε στο σκέλος των εσόδων, αλλά των εξόδων. Όσο πιο πολλά ξοδεύει ο Δήμος, είναι προς όφελος του λαού» και τέλος «Δεν είναι συμβατή η παρουσία του ΙΚΟΣ στο Βίδο.

Πρόκειται για μια "Λεόντειο" σύμβαση. Το εστιατόριο στο Βίδο μετεξελίσσεται ουσιαστικά σε προέκταση του μεγάλου ξενοδοχείου της Δασιάς με σχεδόν αποκλειστική χρήση από τους πελάτες του. Να την καταγγείλει ο Δήμος έστω κι αν πληρώσει αποζημίωση. Δεν πιστεύω ότι η επιχείρηση θα δεχθεί να πάρει αποζημίωση από το Δήμο.

Προέχει ο απεγκλωβισμός του δήμου, από την άσχημη θέση που βρίσκεται. Ο Δήμος να είναι εκείνος που κάνει το κουμάντο, το πάνω χέρι να το έχει ο Δήμος».

Οι περισσότεροι από τους δημοτικούς συμβούλους που πήραν το λόγο υπερασπίστηκαν το δημόσιο χαρακτήρα του Βίδο και κάποιοι αναφέρθηκαν στην επιχείρηση που έχει μισθώσει το εστιατόριο και το χρησιμοποιεί μόνο για τους πελάτες τους ξενοδοχείου της, όπως και στο δημοτικό καΐκι που λειτούργησε αποτρεπτικά στην πρόσβαση των Κερκυραίων στο Βίδο.

Χαρακτηριστική η εύστοχη κατάληξη της τοποθέτησης του κου Σαρλή, «Το 1800 το στρατιωτικό δόγμα που υπήρχε ήταν ότι όποιος κατέχει το Βίδο κατέχει και την πόλη της Κέρκυρας. Σήμερα το στρατιωτικό δόγμα έχει μετατραπεί σε  οικονομικό δόγμα.

Όποιος έχει την κυριαρχία του Βίδο, αναπόφευκτα και σταδιακά  θα περάσει και στην κυριαρχία της πόλης.»

Η κα Δήμαρχος αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα και μίλησε για αναθεώρηση της σύμβασης, αλλά το μόνο που είπε ήταν ότι συναντήθηκε με τον κο Ανδρεάδη και του ζήτησε να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος στην καθαριότητα του νησιού. Δηλαδή, αν το καθαρίζει, θα το παραχωρήσουμε πλήρως; 

Δεσμεύτηκε ότι θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις, ότι θα επισκευασθεί και θα δημοπρατηθεί σύντομα το καΐκι και θα ολοκληρωθεί η πυροπροστασία και ο καθαρισμός των παραλιών χωρίς όμως κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Εμείς, ανησυχούμε...

Η Πρωτοβουλία για το ΒΙΔΟ

** Θα συνεχίσει να «παρακολουθεί» τις εξελίξεις και τα όσα γίνονται στο Βίδο.

** Θα συνεχίσει να απαιτεί την καταγγελία της λεοντείου σύμβασης που διώχνει τους Κερκυραίους και άτυπα μετατρέπει το Βίδο σε ιδιωτικό νησί.

** Θα συνεχίσει να επιμένει για την απρόσκοπτη λειτουργία του καϊκιού

** Θα συνεχίσει να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε εκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης των παραλιών ή όπως αλλιώς επιχειρηθεί να ονοματισθεί η πλήρης παράδοση του νησιού. Ούτε καντίνες χρειάζεται το Βίδο, ούτε οχήματα, ούτε άλλες παρεμβάσεις πέρα από τη συντήρηση των υπαρχόντων.

** Θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να μη γίνουμε «ξένοι στον τόπο μας»

**** Σύντομα θα ανακοινωθεί η ανοιχτή Γενική Συνέλευση για τη δημιουργία συλλόγου προστασίας του Βίδο»