Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο τέως Δήμαρχος Λευκάδας για τη μεταφορά των απορριμμάτων

Λευκάδα
21 Nov 2019 / 14:55

Ο Κωνσταντίνος Δρακονταειδής θεωρεί θετική τη συγκεκριμένη εξέλιξη, κάνει λόγο ωστόσο, για μια τεχνητή εικόνα δήθεν οριστικής λύσης του προβλήματος, η οποία μάλιστα, δόθηκε σε διάστημα μόλις 2,5 μηνών και παράλληλα μια απαξίωση των ενεργειών της δικής του δημοτικής αρχής

ΛΕΥΚΑΔΑ.  Θέση στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Λευκάδας, μετά την απόφαση της Δημοτικής Αρχής για μεταφορά τους στην Πάλαιρο, πήρε ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Όλοι για τη Λευκάδα» και τέως Δήμαρχος Λευκάδας, Κωνσταντίνος Δρακονταειδής.

Ο κος Δρακονταειδής υπογραμμίζει, στη γραπτή δήλωσή του, πως θεωρεί θετική τη συγκεκριμένη εξέλιξη, κάνει λόγο ωστόσο, για μια τεχνητή εικόνα δήθεν οριστικής λύσης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία μάλιστα, δόθηκε σε διάστημα μόλις 2,5 μηνών από την παρούσα δημοτική αρχή και παράλληλα μια απαξίωση των ενεργειών της δικής του δημοτικής αρχής κατά τη διάρκεια της θητείας του στον θώκο του Δημάρχου Λευκάδας.

Αναλυτικά ο Κωνσταντίνος Δρακονταειδής αναφέρει:

«Χθες, η Δημοτική Αρχή ανακοίνωσε την συμφωνία με το ΦΟΔΣΑ της 3ης Γεωγραφικής Ενότητας (Γ.ΕΝ.) για τη μεταφορά των απορριμμάτων -για ένα χρόνο- δεματοποιημένων και χύδην (χύμα) και με κατ’ αρχήν ποσότητα 12.000 τόνων, στο Χ.Υ.Τ.Υ. Παλαίρου.

Όπως ανέφερε ο κ. Δήμαρχος αυτή είναι μια πρώτη απόφαση (θα ακολουθήσουν κι άλλες), που αφορούν το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση, της ήδη δημοπρατημένης, Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων & Κομποστοποίησης (ΜΟ.Π.Α.Κ.) στη Λευκάδα.

Την ίδια ώρα, ο κ. Θεόδωρος Σολδάτος, με ανάρτηση του στο facebook, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και ντροπής, χύνει το δηλητήριό του, κατηγορώντας την προηγούμενη δημοτική αρχή και την προηγούμενη κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα. Όμως ούτε αυτή, ούτε οι προηγούμενες λαϊκίστικες κορώνες του, μπορούν να καλύψουν τα πραγματικά γεγονότα. Το ότι δηλαδή αναγκάστηκε να συρθεί, κυριολεκτικά, στην συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή στο όνομα της «κυβερνησιμότητας», προκειμένου να μην αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα στην παράταξή του. Έτσι κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία, προσπαθεί να φανεί «ισχυρός». Μπροστά στην αγωνία του αυτή μάλιστα, ξέχασε να μας πει, τι έκαναν τα προηγούμενα 40 χρόνια οι κυβερνήσεις του για την επίλυση του προβλήματος.

Θέλουμε από την αρχή, να καταστήσουμε σαφές σε όλους, πως θεωρούμε την συγκεκριμένη εξέλιξη θετική.

Δεν μπορούμε όμως να μην αναφέρουμε, ότι συνολικά και σε συνέχεια και του προεκλογικού κλίματος, γνωστοί πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί (και όχι μόνον) κύκλοι, σε αγαστή συνεργασία, δημιουργούν μια τεχνητή εικόνα, δήθεν οριστικής λύσης του προβλήματος, ΤΩΡΑ!!!

Στόχος τους, οι δήθεν ανίκανες, προηγούμενη Δημοτική Αρχή και κυβέρνηση και η πολύ ικανές τωρινές. Φοβούνται κάτι και συνεχίζουν να μας επιτίθενται, αφού έτσι κι αλλοιώς είμαστε στην αντιπολίτευση;

Για την ουσία της υπόθεσης τώρα και κυρίως για να ενημερώσουμε τους πολίτες, θέλουμε να υπενθυμίσουμε και να τονίσουμε, τα εξής:

1. Η παραπάνω συμφωνία αφορά το μεταβατικό στάδιο, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί η κατασκευή της ΜΟ.Π.Α.Κ., που αποτελεί και την οριστική λύση του προβλήματος. Το ποιος υλοποίησε αυτήν την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ, η προηγούμενη δηλαδή Δημοτική Αρχή, συστηματικά το αποκρύπτουν. ΤΥΧΑΙΑ;

2. Η παραπάνω συμφωνία δεν θα μπορούσε να ωριμάσει και υλοποιηθεί:

α) Εάν δεν είχε προηγηθεί η Προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, από το 2017, για να υποδέχεται το υπόλειμμα της επεξεργασίας των απορριμμάτων της Μονάδας.

β)  Εάν δεν είχε δημοπρατηθεί η Μονάδα.
Η μη ύπαρξη άλλωστε, των παραπάνω προϋποθέσεων, ήταν και η βασική αιτία που απέρριπταν τα δικά μας αλλεπάλληλα αιτήματα, το προηγούμενο διάστημα.

3. Προκειμένου να σταματήσει η δεματοποίηση, είχαμε στο σχεδιασμό μας τρείς επιλογές.

Πρώτη επιλογή μας, να δεχθεί τα απορρίμματα ο Δήμος – Ακτίου Βόνιτσας, μέσω του αντίστοιχου ΦΟ.Δ.Σ.Α., μια λύση που είναι και η πιο φθηνή από άποψη κόστους.
Με τη δεύτερη επιλογή μας, είχαμε δρομολογήσει (υπήρχε η συναίνεση των εμπλεκομένων), τη λύση των Ιωαννίνων που η Μονάδα τους λειτούργησε από τον Απρίλιο του 2019.
Είχαμε όμως σχεδιάσει και τρίτη εναλλακτική λύση που ήταν, η προσωρινή κομποστοποίηση με σειράδια (μελέτη και αδειοδοτήσεις εγκεκριμένες), παράλληλα με την κινητή μονάδα επεξεργασίας.     

Άρα και για το μεταβατικό στάδιο είναι σαφές ότι είχαμε λύσεις, εφ’ όσον θα συνεχίζαμε να διαχειριζόμαστε το Δήμο.

Τώρα, προχώρησε η πρώτη λύση, της Παλαίρου. Θετικό επαναλαμβάνουμε. Άλλο όμως μια θετική εξέλιξη και άλλο να γίνεται συστηματική προσπάθεια:

Ι. Οικειοποίησης μιας δήθεν οριστικής λύσης που δόθηκε ΤΩΡΑ, μέσα σε δυόμισι μήνες!!! και

ΙΙ. Να δοθεί η εικόνα μιας προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που, δήθεν, δεν έκανε τίποτα για το πρόβλημα.

Εμείς ποτέ δεν υποτιμήσαμε τις προσπάθειες των προηγούμενων δημοτικών αρχών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Να γνωρίζουν, όλοι όσοι απεργάζονται τέτοια σενάρια, ότι δεν μπορούν να ξεπλύνουν τις πολιτικές τους «αμαρτίες», αφήνοντας τη Λευκάδα χωρίς λύση για 40 χρόνια που κυβερνούσαν εναλλάξ.

Και κάτι άλλο, θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους, για να τους αποκαλύπτουμε. Άλλωστε εμείς δυο όπλα έχουμε. ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!»