Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ανθρώπων μέσω Κερκύρας

διακίνηση
12 Δεκεμβρίου 2019 / 17:19

ΛΕΤΣΕ. (Ν. ΙΤΑΛΙΑ). Η Κέρκυρα ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός διακίνησης ανθρώπων από την Τουρκία στις ιταλικές ακτές. Το διεθνές κύκλωμα το οποίο μετέφερε μετανάστες από την Ελλάδα προς την Ιταλία, αποκάλυψαν οι ιταλικές Αρχές σε συνεργασία με τις ελληνικές και υπό την επίβλεψη της Εuropol.

To συγκεκριμένο κύκλωμα, σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές αποτελούνταν από δύο πυρήνες. Ο ένας δραστηριοποιούνταν στη γειτονική χώρα και είχε αρχηγό έναν Iταλό από το Μπρίντιζι, ενώ ο δεύτερος πυρήνας ατόμων ο οποίος βρισκόταν στην Ελλάδα, διοικούνταν από έναν Σύρο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Μαζάνη στο zougla.gr, οι μετανάστες ξεκινώντας από τις χώρες προέλευσης, έφταναν στην Τουρκία και από εκεί στην Ελλάδα, όπου τα μέλη της οργάνωσης τα έκρυβαν στην Αθήνα μέχρι την επόμενη επιβίβασή τους με τελικό προορισμό την Ιταλία.
Οι περισσότεροι οδηγούνταν στην Κέρκυρα. Εκεί παρέμεναν σε αναμονή. Στη συνέχεια επιβιβάζονταν σε γρήγορα σκάφη τα οποία είχαν παρασκευαστεί σε περιοχές του Σαλέντο και μεταφέρονταν στις ακτές του Λέτσε. 
Στην Ιταλία, αυτές οι αφίξεις είχαν ονομαστεί «αποβιβάσεις-φαντάσματα» και οι εισαγγελείς της πόλης Λέτσε κατάφεραν, με συνεχείς προσπάθειες, να ξετυλίξουν αυτό το παράνομο νήμα και να αποδώσουν τις σχετικές ευθύνες.
Οι κινήσεις και τα ταξίδια των παράνομων μεταναστών παρακολουθούνταν συνεχώς από την Αστυνομία Οικονομικού Εγκλήματος της Ιταλίας (Guardia di Finanza), χάρη στην υποστήριξη των Λιμενικών Αρχών της Κέρκυρας αλλά και των αεροπορικών και ναυτικών οχημάτων του «Τμήματος Αεροναυτικών Επιχειρήσεων του Μπάρι της Guardia di Finanza». Επίσης υπήρξε συνεργασία με τα αεροσκάφη της Frontex.