Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας: Καταγγελία για παρεμπόδιση καθήκοντος και αμέλεια

ΧΥΤΥ Λευκίμμης
18 Δεκεμβρίου 2019 / 15:18

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο συμβάν που διαδραματίστηκε στον ΧΥΤΥ Λευκίμμης, όπου δεν επετράπη η είσοδος στον Διευθυντή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, αναφέρεται η ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος:

Η ανακοίνωση

Η είδηση ότι ο Διευθυντής ΦΟΔΣΑ δεν επέτρεψε την είσοδο στο Γενικό Διευθυντή Υποδομών και Μεταφορών της ΠΙΝ στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, με τη στήριξη των  Δημοτικών Αρχών Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων  και Νότιας Κέρκυρας, αποτελεί για μας προβληματισμό για το αν λειτουργεί το κράτος δικαίου, όταν παρεμποδίζεται ο αρμόδιος Γενικός  Διευθυντής  να εφαρμόσει τις  διατάξεις.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Διευθυντής προσπάθησε να εισέλθει στο ΧΥΤΑ προκειμένου να ερευνήσει, ως όφειλε, καταγγελία πολίτη ότι βλάπτεται η περιουσία του και μολύνονται οι καλλιέργειές του, από διαρροή λυμάτων. Η παρεμπόδιση καθήκοντος στην περίπτωση αυτή αποτελεί  επίσης  καταπάτηση του δικαιώματος του  πολίτη να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές όταν βλάπτονται τα συμφέροντά του  καθώς και αδιαφορία  για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ένα ακόμη σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα αφορά στα λατομεία. Ερωτούμε τις αρμόδιες αρχές αν υπάρχουν αδειοδοτημένα λατομεία στην Κέρκυρα, αν τηρούνται οι προδιαγραφές της σχετικής περιβαλλοντικής μελέτης και αν οι τεχνικές υπηρεσίες της ΠΙΝ εφαρμόζουν τις ισχύουσες διατάξεις σύννομης ενσωμάτωσης των προϊόντων λατομείων στα δημόσια έργα.
Η διαδικασία τη διοίκησης του τομέα των δημόσιων έργων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την  εξασφάλιση της  προστασίας  του περιβάλλοντος και των δημόσιων πόρων, αν  οι αρμόδιες αρχές δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό, πώς αναμένεται να υπάρχει σεβασμός από τους πολίτες;
Ζητάμε άμεση ανάκληση της απαγόρευσης εισόδου του αρμόδιου Γενικού Διευθυντή στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης.  Αναμένουμε  από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους, να μην επιτρέψουν να επαναληφθούν παρόμοιες συμπεριφορές στο μέλλον, έτσι  ώστε να ασχολούμαστε όλοι οι φορείς του νησιού με παραγωγικό έργο και όχι με καταγγελίες.
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος,                                                                                   Η Γραμματέας,
Βέρα Κορωνάκη                                                                              Βούλα Μ