Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για τον Θάνο Μικρούτσικο…

Νικηφόρος Κοσμάς
05 Ιανουαρίου 2020 / 09:49

Γράφει ο Νικηφόρος Κοσμάς, Οικονομολόγος/Μουσικός

Στις γλυκές μελωδίες του βρήκαν θαλπωρή οι τεράστιοι στίχοι του Καββαδία, του Ναζίμ Χικμέτ και τόσων άλλων. Οι μουσικές και οι στίχοι των τραγουδιών του μας επηρέασαν και μας καθόρισαν. Διαχρονικά και αυθεντικά, τα τραγούδια του δεν γνώρισαν ποτέ ηλικίες και γενιές. Έγιναν συντροφιά και τροφή για σκέψη σε μικρούς και μεγάλους, έλληνες και μη. Μα ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν κάτι πολύ μεγαλύτερο από έναν πρωτοποριακό συνθέτη.
Το 2019 έκλεισε για όλους μας κάπως πικρά. Η είδηση του θανάτου του Θάνου Μικρούτσικου διαπέρασε τα κορμιά μας, πάρα το γεγονός ότι ξέραμε για τον άνισο αγώνα που έδινε.  Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία εξέφρασε την οδύνη της για την απώλεια, γράφοντας γι αυτόν σε κοινωνικά δίκτυα, εφημερίδες, blogs και ξεσκονίζοντας από το πίσω μέρους του μυαλού της τα τραγούδια του, αυτά τα τραγούδια που έκαναν τις τρίχες μας να σηκώνονται από το δέος.
Ποιος όμως ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος;
Ήταν ανήσυχος, ευθύς και οξυδερκής. Πολιτικά προσανατολισμένος και βαθιά στρατευμένος, όχι πάντα στο ίδιο πολιτικό κόμμα απαραίτητα, αλλά πιστά στρατευμένος στην ιδέα και στο όραμα για ένα κόσμο άλλο. Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν ο άνθρωπος που ο ρομαντισμός του για την κοινωνία τον έκανε να απεχθάνεται το βάρβαρο σύστημα στο οποίο ζούμε. Ήταν ο άνθρωπος του οποίου η κηδεία μοίρασε χαμόγελα στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Μόριας, ο άνθρωπος που στήριξε με όλη του τη καρδιά το μεγάλο ‘’ΟΧΙ’’ του ελληνικού λαού το 2015.
Η μεγαλύτερη τιμή πού μπορούμε να κάνουμε στο Θάνο Μικρούτσικο, πιστέψτε με, δεν είναι να τον θυμόμαστε μόνο για τα τραγούδια του, αλλά να προσπαθήσουμε να σκεφτούμε σαν αυτόν. Να μη λυγίσουμε μπροστά στις σύγχρονες αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε, να αγωνιστούμε με ανιδιοτέλεια για τον κόσμο και την κοινωνία του αύριο. Για ένα κόσμο χωρίς πολέμους, φτώχεια και ρατσισμό, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Εάν, λοιπόν, θέλουμε ένα κόσμο σαν αυτόν που ονειρευόταν ο Θάνος Μικρούτσικος δεν έχουμε παρά να σκεφτούμε και να δράσουμε σαν αυτόν. Γιατί η παρακαταθήκη του δεν είναι μόνο η μουσική του, είναι και η πολιτικοκοινωνική τοποθέτηση και σκέψη του.

Νικηφόρος Κοσμάς – Οικονομολόγος/Μουσικός