Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εξιτήριο για τους 13 από τους 21 διασωθέντες του ναυαγίου στους Παξούς

Τραγωδία
12 Ιανουαρίου 2020 / 10:48

Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία για την τραγωδία με τη βύθιση του σκάφους με τους μετανάστες ανοιχτά των Παξών, αλλά και οι εικόνες από την περιοχή με τον πνιγμό 12 ατόμων

ΠΡΕΒΕΖΑ.  Εξιτήριο έλαβαν το βράδυ του Σαββάτου από το νοσοκομείο Πρέβεζας οι 13 από τους 21 διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά των Παξών.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΚΑΒ, στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας διακομίστηκαν 21 άτομα (20 άνδρες, μία γυναίκα), ηλικίας από 20 έως 50 ετών. Εξ αυτών, επτά άτομα παρέμειναν για νοσηλεία, καθώς η κατάσταση της υγείας τους χρήζει παρακολούθησης.



Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους υπόλοιπους οκτώ διασωθέντες, οι δύο είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση. Οι διασωθέντες που έλαβαν εξιτήριο, ανά δύο ή τρεις, αρχικά μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Πρέβεζας από τζιπ του Λιμεναρχείου για μια σύντομη κατάθεση και από εκεί θα μεταφερθούν στο Δημαρχείο Ζαλόγγου στο Κανάλι, όπου ο Δήμος Πρέβεζας από το πρωί μερίμνησε προκειμένου να τους υποδεχτεί με κρεβάτια, θέρμανση και τροφή.



Την ίδια ώρα, όπως γνωστοποίησε το λιμενικό σώμα, από τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή προέκυψε ο πνιγμός συνολικά 12 ατόμων. Οι μετανάστες εκτιμάται ότι βρίσκονταν για αρκετές ημέρες στο σκάφος, ενώ άγνωστη παραμένει η ταυτότητα και η χώρα καταγωγής τους.

Αγωνία για τους αγνοούμενους

Υπογραμμίζεται πως υπάρχουν 12 νεκροί και αγνοούνται άλλοι είκοσι περίπου, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακριβώς ποιος ήταν ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων. Πληροφορίες αναφέρουν 50 άνδρες και 3 γυναίκες εκ των οποίων οι δύο είναι νεκρές, με νεαρή ηλικία η μεγάλη πλειοψηφία των επιβαινόντων στο σκάφος που μετατράπηκε σε πολύνεκρη τραγωδία στα νερά του Ιονίου.

Τι είπε ένας διασωθείς

Όπως αναφέρθηκε, ένας εκ των διασωθέντων που μιλάει Ελληνικά, φέρεται να είπε πως από την Αθήνα μεταφέρθηκαν οδικώς το βράδυ της Παρασκευής (10/01) σε σπίτι στην Άρτα και το πρωί ξεκίνησαν το ταξίδι για την Ιταλία, αφού προηγουμένως το σκάφος τους παρέλαβε από κάποια παραλία της Πρέβεζας.

Από την πρώτη στιγμή, οι διασωθέντες και οι σωροί των άτυχων μεταναστών μεταφέρθηκαν στην Πρέβεζα, ενώ δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη τα στοιχεία των μεταναστών και η εθνικότητά τους.



Ο δήμος Πρέβεζας έσπευσε άμεσα για να συνδράμει τους διασωθέντες, προσφέροντας ρούχα και τρόφιμα. Έχει, μάλιστα, ετοιμάσει ειδική αίθουσα στο Κανάλι της Πρέβεζας, προκειμένου να φιλοξενηθούν το Σάββατο (11/01) το βράδυ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή επιχείρησαν σκάφη του λιμενικού σώματος, τέσσερα παραπλέοντα πλοία, δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Το τραγικό ναυάγιο αφήνει πίσω του ακόμη πολλά ερωτηματικά για το σημείο αναχώρησης των μεταναστών και τον προορισμό τους, αν μεταξύ τους υπήρχαν διακινητές καθώς και πόσα 24ωρα βρισκόταν στοιβαγμένοι στο μοιραίο σκάφος.



Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας, Δ.Καραμανίδης ανέφερε:

«Από τις πρώτες πρωινές ώρες δεχθήκαμε τη κλήση του λιμεναρχείου, ενημερωθήκαμε άμεσα για το συμβάν και αμέσως ενεργήσαμε και φτιάξαμε δομή φιλοξενίας, υπάρχουν 21 διασωθέντες, στο σκάφος επέβαιναν 53 άτομα, έχουν βρεθεί 12 σοροί, ενώ υπάρχουν 20 αγνοούμενοι . Στο δημαρχείο της Δ.Ε. Ζαλόγγου έχουμε ετοιμάσει το χώρο με κρεβάτια με θέρμανση, τροφή. Μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων από το πρωί υπήρξε άψογη συνεργασία, ήταν ένα πολύ δύσκολο περιστατικό, έχουμε συμβάλλει τα μέγιστα για το καλύτερο αποτέλεσμα».


πηγή:  Altsantiri.gr
(με πληροφορίες από epirus-tv.gr / prevezabest.blogspot.com / intimenews.gr)