Σάββατο 30.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην Κέρκυρα: «Η Ελλάδα δικαιούται ένα όραμα!»

AHEPA
20 Ιανουαρίου 2020 / 10:33

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πλαίσιο κοπής της πίτας του Τμήματος HJ-35 Corcyra AHEPA, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020,

πραγματοποιήθηκε στην Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας εκδήλωση με ομιλητή τον συγγραφέα Σάββα Καλεντερίδη με θέμα «Γεωπολιτικές Εξελίξεις στην Ελληνική Επικράτεια, Στρατηγική Σημασία Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στην Οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας – Αλβανίας».
Η σημαντικότητα της θεματολογίας, η μεταδοτικότητα του ομιλητή και το πλούσιο υλικό που παρουσιάστηκε προσέφεραν στο ακροατήριο υψηλού επιπέδου πληροφόρηση σε φλέγοντα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής και διατήρησε έντονο το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων καθ’ όλη τη διάρκεια της τρίωρης παρουσίασης.

Η κατάμεστη αίθουσα της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας γέμισε από νωρίς. Η έναρξη της εκδήλωσης του Τμήματος AHEPA της Κέρκυρας έγινε από τον Πρόεδρο Νίκο Δημητρόπουλο, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους εκφράζοντας τις ευχές του για τη νέα χρονιά. Ακολούθως ανέγνωσε ένα σύντομο βιογραφικό του Σάββα Καλεντερίδη.
Ο ομιλητής με τη σειρά του ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Τμήματος HJ-35 Corcyra AHEPA για τη πρόσκληση, για την εθελοντική παρουσία και προσφορά τους, καθώς και το έκδηλο ενδιαφέρον και τον προβληματισμό που επιδεικνύουν σε κρίσιμα κοινωνικά και εθνικά θέματα. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε σε παλαιότερη συνεργασία του με τον Πρόεδρο του Τμήματος.

Ο ομιλητής χρησιμοποιώντας πρωτογενείς ιστορικές πηγές αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή χάραξης των συνόρων στη Μέση Ανατολή, παρουσίασε με τη χρήση ιστορικών χαρτών τις σημαντικότερες εξελίξεις - τροποποιήσεις που διαδραματίστηκαν τους δύο τελευταίους αιώνες (χάραξη και επαναχάραξη συνόρων, Συνθήκες που ισχύουν έως και σήμερα, Διεθνές Δίκαιο), έκανε αναφορά στην «Αραβική Άνοιξη», στις σημαντικές εξελίξεις σε Λιβύη, Ιράν, Ιράκ, Συρία και ευρύτερη Μέση Ανατολή. Αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κουρδιστάν, στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν, στην γεωπολιτική αναβάθμιση Ελλάδας και Κύπρου, στις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις και διεκδικήσεις, στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέλυσε έννοιες όπως Χωρικά Ύδατα, Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, κ.ά.

Σε ειδική ενότητα στην ανάλυσή του, αναφέρθηκε στη ιδιαίτερη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Κέρκυρας και των Διαποντίων Νήσων, στον καθορισμό της ΑΟΖ με την Αλβανία και την Ιταλία. Σε χάρτες που παρουσίασε φάνηκαν πιθανές θέσεις αποτύπωσης γαιανθράκων στη περιοχή, η ποσότητά των οποίων από αρκετούς ερευνητές αξιολογείται σημαντική.
Η ομιλία ολοκληρώθηκε με προτάσεις για τις στρατηγικές που πρέπει να υιοθετηθούν στα επόμενα κρίσιμα χρόνια από μέρους της Ελλάδας. Ακολούθησε συζήτηση και ο ομιλητής τοποθετήθηκε σε ιδιαίτερης γεωπολιτικής και εθνικής σημασίας θέματα που τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Δημήτρης Μπιάγκης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων, οι επικεφαλής των στρατιωτικών αρχών του νησιού, των σωμάτων ασφαλείας και του πυροσβεστικού σώματος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, ο Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας Δημήτρης Μεταλληνός, η Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος Κέρκυρας Μαρία Δημουλά, ο Πρόεδρος του Ωδείου Κερκύρας, ο τέως Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος, ο τέως Δήμαρχος Σωτήρης Μικάλεφ, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη κοπή της πίτας, με τυχερό της βραδιάς τον πρώην Νομάρχη Κέρκυρας Στέφανο Πουλημένο στον οποίον προσφέρθηκαν δώρα χορηγίας του Αναστασίου Νικολούζου, Κερκυραίου οινοπαραγωγού των διεθνής φήμης κρασιών «Γοργώ» NIKOLUZO WINERY.