Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκλεισε τη στρόφιγγα του νερού η ΔΕΥΑΖ σε όσους χρωστούν

Ζάκυνθος
21 Ιανουαρίου 2020 / 08:09

Σχέδιο διάσωσης για την οικονομική εξυγίανση της ΔΕΥΑΖ - Έφτασαν τις 60 οι διακοπές νερού μέσα σε 48 ώρες - Μόλις ξεκίνησαν οι διακοπές υδροδότησης κατατέθηκαν 70 αιτήσεις για διακανονισμό οφειλών

ΖΑΚΥΝΘΟΣ.  Το θέμα της ρύθμισης των οφειλών των καταναλωτών της ΔΕΥΑΖ απασχόλησε την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης χθες το βράδυ.

Ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ είπε πολλές φορές κατά τη συζήτηση, που διήρκησε παραπάνω από 2,5 ώρες, ότι το σώμα καλείται να λάβει μία σοβαρή απόφαση, καθώς η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και κάλεσε τα μέλη να ψηφίσουν ένα σχέδιο διάσωσης για την οικονομική εξυγίανσή της.

Οι αντιδράσεις του καταναλωτικού κοινού για τις διακοπές που έγιναν τις προηγούμενες μέρες ήταν έντονες, αλλά όπως υποστήριξε ο κ. Αρκετάκης το μέτρο ήταν αποτελεσματικό, καθώς μπήκε «ζεστό» χρήμα στα ταμεία της επιχείρησης και κατατέθηκαν μέσα σε δύο μέρες 70 αιτήσεις για διακανονισμό οφειλών.


Κοινωνική πολιτική και έσοδα

Τα μέλη του Δ.Σ. προσπάθησαν να λάβουν μία απόφαση που δεν θα επιβαρύνει τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας και που παράλληλα θα ωθήσει τους καταναλωτές είτε να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα ποσά είτε να προχωρήσουν σε διακανονισμό.

Όλοι υποστήριξαν ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για όσους δεν έχουν να πληρώσουν και ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος, ώστε η επιχείρηση να βγει από το αδιέξοδο από το οποίο έχει φτάσει, λόγω των 7 εκατ. οφειλών που έχει προς τρίτους.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ επανέλαβε ότι λόγω του οικονομικού αδιεξόδου, καθυστέρησε τον τρέχοντα μήνα η πληρωμή των εργαζομένων. Επίσης, τόνισε ότι το χρέος της ΔΕΥΑΖ προς την «Volterra» (εταιρεία παροχής ρεύματος) αγγίζει τα 400.000 ευρώ.




3.000 νοικοκυριά δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη!

Σχετικά με το σχέδιο διάσωσης, ο κ. Αρετάκης είπε: «Η ΔΕΥΑΖ πρέπει να γίνει αποκλειστικός, προμηθευτής νερού στη Ζάκυνθο. Πρέπει να επεκτείνουμε και να συντηρήσουμε το δίκτυο. Για να κάνουμε έργα που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία (νέο βιολογικό, δίκτυο αποχέτευσης στην πόλη και τον Πλάνο), είναι ανάγκη να νοικοκυρευτούμε.

Είναι ώρα να λάβουμε μέτρα για να εισπράξουμε τα χρέη των οφειλετών που είναι σχεδόν 9 εκατ. ευρώ. Στη συνάντηση που είχα με αντιπροσωπεία των τεσσάρων συλλόγων ξενοδόχων, αφού με έθεσαν τα αιτήματά τους, τους είπα ότι για να τα ικανοποιήσουμε θα πρέπει να πληρώσουν τα χρέη τους, τα τέλη σύνδεσης, να εγκαταστήσουν βιολογικούς καθαρισμούς και να δηλώσουν τα πραγματικά τμ των επιχειρήσεων τους. 3.000 νοικοκυριά πληρώνουν 0 τμ ρεύμα! Δηλαδή δεν δίνουν καθόλου δημοτικά τέλη».


Έως 24 δόσεις για όλους με ελάχιστη προκαταβολή τα 50 ευρώ

Η απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών δυσκόλεψε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Γιώργος Ζαρκάδης έκανε την εισήγηση για τη ρύθμιση των χρεών, ωστόσο μετά από διαλογική συζήτηση και λόγω διαφορετικών απόψεων για το ύψος της προκαταβολής και τον αριθμό των δόσεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής, διαμορφώθηκε τελικά μια διαφορετική πρόταση, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΔΣ. Ουσιαστικά, όλοι οι καταναλωτές θα μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους με έως 24 δόσεις και με ελάχιστη προκαταβολή τα 50 ευρώ.

Σχετικά με τη δυσκολία είσπραξης των οφειλών τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις σχετικές αποφάσεις των ΔΣ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είπαν ότι το οικονομικό μητρώο δεν είχε τις απαραίτητες οικονομικές και νομικές γνώσεις, και έτσι υπήρχε δυσκολία στην εφαρμογή του. Πρόσθεσαν ότι το παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και σήμερα, λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς μόλις 4 συνεργεία προχωρούν σε όλες τις διακοπές ή τις επανασυνδέσεις.




Δ. Ακτύπης σε Ν. Αρετάκη: «Να προβείτε στην άμεση επανασύνδεση της υδροδότησης»

Την άμεση επανασύνδεση της υδροδότησης ζητά με επιστολή που απέστειλε στον Δήμαρχο και πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ Ν. Αρετάκη και ο Βουλευτής Δ. Ακτύπης.

Στην επιστολή αναφέρεται: «Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, Αγαπητέ Νικήτα, το νερό είναι ένα κοινωνικό αγαθό. Μάλιστα, η πρόσβαση σε αυτό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Συνεπώς, η στέρηση της υδροδότησης από οικονομικά ευάλωτες οικογένειες του νησιού μας, είναι κάτι το αδιανόητο. Θα πρέπει, πιστεύω, να ληφθεί σοβαρά υπόψιν, ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ούτε οφειλέτες υπέρογκων ποσών.

Πρόκειται, για οικογένειες και μικρές επιχειρήσεις, που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν άμεσα τις οφειλές τους. Σας ζητώ, λοιπόν, να εξετάσετε ξανά το ενδεχόμενο ρύθμισης των οφειλών των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά και να προβείτε στην άμεση επανασύνδεση της υδροδότησης των οικογενειών και των μικροεπιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά και πραγματικά οικονομικά προβλήματα».


πηγή:  Imerazante.gr