Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δημοτικές αναπτυξιακές επιχειρήσεις σε νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών

ΟΤΑ
31 Ιανουαρίου 2020 / 12:11

ΑΘΗΝΑ. Νέες προσλήψεις αλλά και δημιουργία δημοτικών επιχειρήσεων για πιο ευέλικτη λειτουργία των δήμων προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει την σύσταση δημοτικών επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του έτους με την επωνυμία «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί» οι οποίες θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρίες ειδικού σκοπού και θα έχουν ως σκοπό να μπορούν οι δήμοι να εκτελούν έργα, συμβάσεις και άλλες δράσεις τεχνικού ενδιαφέροντος σε συνεργασία με ιδιώτες προκειμένου να μπορέσουν να επιφέρουν ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους τους.

Οι νέες δημοτικές επιχειρήσεις θα στελεχωθούν με προσωπικό τακτικό και έκτακτο.Υπάρχει οι δυνατότητα να γίνουν προσλήψεις για την στελέχωση τους αλλά οι συμβασιούχοι που θα προσληφθούν θα ξεκαθαρίζεται από την αρχή ότι δεν θα προσφέρουν εξαρτημένη εργασία ώστε στην συνέχεια να μην μπορούν να διεκδικήσουν μονιμότητα ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού

Το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο προβλέπει την σύσταση Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού στην οποία θα μετέχουν ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ αλλά θα ηγείται αυτό. Η επιτροπή αυτή θα έχει ως αρμοδιότητα να παρακολουθεί αλλά και να χαράζει στρατηγική για έργα και δράσεις που θα αφορούν περιφέρειες και δήμους λαμβάνοντας όμως υπόψη της την γενική εικόνα κάθε περιφέρειας ή περιοχής ώστε τα έργα που θα εκτελεστούν να έχουν ως αποτέλεσμα το γενικό καλό και να μπορούν να χαρακτηρίζονται ακόμη και υπερτοπικά άσχετα αν γίνονται μόνο σε ένα δήμο ή μια περιοχή. Δηλαδή θα εξετάζει την δυνατότητα κάθε έργο να μπορεί να ξεπερνά την τοπική εμβέλεια και να επηρεάζει θετικά την ευρύτερη περιοχή στην οποία θα εκτελεστεί.

Μητρώο Δεδομένων Τ.Α.

Με στόχο να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια αλλά και έλεγχος το υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει τη δημιουργία του Μητρώου Δεδομένων των δήμων. Όπως αναφέρει στο νομοσχέδιο το Μητρώο δημιουργείται « Για τη χάραξη αποτελεσματικών και στοχευμένων αναπτυξιακών πολιτικών τοπικής αυτοδιοίκησης, δημιουργείται στο Υπουργείο Εσωτερικών διαδικτυακό Μητρώο Δεδομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία που αφορούν την οικονομική και διοικητική λειτουργία τους, τα στοιχεία του ενεργητικού τους, καθώς και τα αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν τα νομικά τους πρόσωπα.» Να σημειωθεί ότι η δημιουργία του μητρώου είναι δεσμευτική για τους δήμους καθώς χωρίς τον αριθμό που θα σντιστοιεί σε κάθε ΟΤΑ (κάτι δηλαδή σαν αριθμό ταυτότητας) δεν θα μπορεί να κάνει αναρτήσεις στην «Διάυγεια».
Τέλος, το νομοσχέδιο αναβαθμίζει την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης την οποία χρήζει τεχνικό σύμβουλο των δήμων που δεν έχουν άρτιες τεχνικές υπηρεσίες ή επιστημονικό προσωπικό και απλοποιεί ακόμη περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου οι ΟΤΑ να μπορούν να συνάπτουν δάνεια.

Πηγή: Dikaiologitika