Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ilonet: Μεταφορά τεχνολογίας μεταξύ Δυτικής Ελλάδας και Ιταλίας από ελληνικά και ιταλικά Πανεπιστήμια

Ilonet
05 Φεβρουαρίου 2020 / 09:50
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Γνωρίζατε ότι τα τελευταία χρόνια η αποστολή των Πανεπιστημίων και των Δημόσιων Ερευνητικών Κέντρων μετατοπίζεται

όλο και περισσότερο προς μια πιο προσεκτική εξέταση της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας και της επίδρασής τους στην τοπική οικονομία;
Στην πραγματικότητα, η μεταφορά τεχνολογίας (TT) έχει γίνει μια βασική δραστηριότητα των Δημόσιων Ερευνητικών Κέντρων, τα οποία συχνά παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με την TT μέσω ειδικού γραφείου και εξειδικευμένου προσωπικού. Ωστόσο, ενώ η διαδικασία αυτή είναι καλά εδραιωμένη σε πιο προηγμένες χώρες, τα πανεπιστήμια της Νότιας Ευρώπης συχνά καθυστερούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ανταγωνιστικότητα των τοπικών εταιρειών.
Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του έργου Ilonet από τον επιστημονικά υπεύθυνο, αναπληρωτή καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Μάρκο Αυλωνίτη και την επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών Ιωάννα Γιαννούκου στους χώρους του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Συζητήθηκαν οι στόχοι και τα αποτελέσματα του έργου και παρουσιάστηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Σπυρίδωνα Σιούτα η διαδικτυακή πλατφόρμα που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου και στοχεύει στη διευκόλυνση της επαφής της αγοράς εργασίας με τους νέους ερευνητές και τις ερευνητικές ομάδες των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και την ανταλλαγή της τεχνογνωσίας μεταξύ των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Απουλίας Ιταλίας.
Το έργο ασχολείται με την διασύνδεση και εκσυγχρονισμό των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας. Πρόκειται να δημιουργήσει μια ευρύτερη μεθοδολογία διευκόλυνσης της λειτουργίας των γραφείων και εκπαίδευσης των στελεχών τους καθώς και ένα χρήσιμο πληροφοριακό σύστημα.
Εταίροι στο έργο είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών (επικεφαλής εταίρος), το Πανεπιστήμιο  Ιωαννίνων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το University of Bari Aldo Moro (Ιταλία) και το Regional Agency for Technology and Innovation (Ιταλία).
Το έργο χρηματοδοτείται μέσω του «Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα - Ιταλία 2014-2020» (Interreg Greece Italy V-A Cross - border cooperation programme 2014-2020), που συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους.


Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.