Αλυσιδωτές αντιδράσεις για την επένδυση στα ορεινά Ζακύνθου

Άδωνις Γεωργιάδης: «Θέλει η Ζάκυνθος μια τέτοια επένδυση ή δεν θέλει;» - Μητροπολίτης Δωδώνης: «Θα φτάσουμε μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, πρόκειται για λεηλασία»

07
Φεβρουαρίου / 2020

ΖΑΚΥΝΘΟΣ.  Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της αγοραπωλησίας στα ορεινά.

Μετά την κινητοποίηση των κατοίκων, το απόγευμα της Τετάρτης και τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη στο ΙΟΝΙΑΝ, ο Γ. Χάρος με επιστολή του στην «ΗΜΕΡΑ», λύνει τη σιωπή του και απαντά σε δηλώσεις και ανακοινώσεις για την πωληθείσα έκταση.

Στην επιστολή του κάνει αναφορά στην πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε το δικηγορικό γραφείo Σ.Ν. Σαγιάς και Συνεργάτες, που εκπροσωπεί την εταιρεία που ανήκει στον επενδυτικό οργανισμό του κράτους του Κατάρ Al Rayyan Project Management Gr και συγκεκριμένα στις διευκρινίσεις που είχε κάνει για την πωληθείσα έκταση, ενώ στρέφεται και κατά του Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου.Η επιστολή

Αθήνα 6/2/2020
Προς εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ»
Απάντηση Γεωργίου Χάρου


Κύριε Διευθυντά,

Η αγοράστρια εταιρεία AL RAYAN GREECE 100% θυγατρική του κράτους του Κατάρ εξέδωσε δελτίο τύπου και διευκρίνισε τα εξής:

Α. «Η συνολική περιοχή του Ναυαγίου ουδέποτε υπήρξε εντός της πωληθείσας έκτασης όπως ψευδώς διαδίδουν διάφοροι…»

Β. «Καμιά ιδιοκτησία ιδιώτη κατοίκου της περιοχής δεν θα περιλαμβάνεται…»

Γ. «Η εταιρεία εκπονεί στρατηγικό επενδυτικό σχέδιο…»

Τα ανωτέρω δημοσιεύτηκαν. Δεν τα επαναλαμβάνω! Επομένως προς τι η διαμαρτυρία ορισμένων ιδιωτών κατοίκων; Γνωρίζουν ότι έχουν εξαιρεθεί από το αναμορφωμένο τοπογραφικό. Δεν θίγεται κανενός η περιουσία!

Επαναλαμβάνω και εγώ για πολλοστή φορά ότι το πλάτωμα του Ναυαγίου συνολικά είναι και ήταν εκτός αγοραπωλησίας. Ας τελειώνει πλέον αυτό το παραμύθι από κάποιους, για λόγους εντυπώσεων. Πολύ πριν την αγοραπωλησία, τα έτη 2010 έως 2012, πολύ πριν την αγοραπωλησία, σε ανύποπτο χρόνο, ο τότε Πρόεδρος της κοινότητας Αναφωνήτριας Σπύρος Κοτσίρης και μάλιστα ενώπιον μαρτύρων, μου υποδείκνυε και με διαβεβαίωνε ότι όλη η επίδικη σήμερα έκταση με όρια ανήκει στους προκατόχους μου «ΦΛΑΜΠΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ».

Αυτός ο κύριος σήμερα ηγείται και παρασύρει όσους ολίγους διαμαρτύρονται κατά της επένδυσης. Παρακολουθώ τις συνεχείς, κατά καιρούς, δηλώσεις του τέως Μητροπολίτη.

Πού είναι επιτέλους αυτοί οι περίφημοι «αδιαμφισβήτητοι κώδικες»;; Αν είχε θα τους είχε δείξει. Φαίνεται πλέον ότι δεν έχει. Τελευταία ανακάλυψε νέα στοιχεία όπως διαβάζω!!! Ας φέρει πρώτα τα παλιά. Κάθε λίγο και λιγάκι όλο και με κάποιον τα βάζει. Με όλους τους δημάρχους των ορεινών, πρώην δημάρχους, δασάρχες, δημοσιογράφους, υπουργούς πρώην και νυν, δημοτικούς συμβούλους, ιεράρχες, κλπ κλπ.

Τώρα επανέρχεται με δηλώσεις εις βάρος μου. Του είχα κάνει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση. Την απέσυρα κατόπιν πιέσεως του συνηγόρου του. Ας το ξανασκεφτεί και ας ηρεμήσει.

Στο δικαστήριο προσκόμισα όχι ΜΟΝΟ ΕΝΑ, πλείστα (δεκάδες) έγγραφα που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία μου.

Με εκτίμηση
Γ. ΧάροςΝέες αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη στο ΙΟΝΙΑΝ

Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΙΟΝΙΑΝ για την αγοραπωλησία, λίγο μετά την κινητοποίηση των κατοίκων των ορεινών το βράδυ της Τετάρτης, ήταν η αφορμή για να προκληθούν νέες αντιδράσεις…«Θέλει η Ζάκυνθος μία μεγάλη επένδυση ή δεν θέλει»

Ο κ. Γεωργιάδης είχε τονίσει στη συνέντευξή του ότι τέτοιου είδους επενδύσεις είναι σημαντικές για τον τόπο και επεσήμανε ότι οι έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας αποτρέπουν κάθε δυνητικό επενδυτή να προχωρήσει σε επιχειρηματικές κινήσεις στο νησί.

«Η πλευρά του Κατάρ πιστεύει ότι έχει δίκιο, αλλά είναι απολύτως πρόθυμη εάν τα δικαστήρια αποφασίσουν διαφορετικά και δικαιώσουν κάποιους από τους διεκδικητές για τις ιδιοκτησίες τους να αποδώσει αμέσως πίσω τις περιουσίες τους.

Δεν έχουν καμία διάθεση να πάρουν περιουσία κάποιου που δεν τους ανήκει. Η άποψη τους είναι ότι εφόσον βγει η δικαστική απόφαση θα την τηρήσουν απαρέγκλιτα. Ο σεβασμός πάντα υπάρχει, αλλά υπάρχει και το δημόσιο συμφέρον.

Το δημόσιο συμφέρον δεν ανήκει μόνο στην εκάστοτε τοπική κοινωνία. Το δημόσιο συμφέρον ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό. Είναι δυνατόν να γίνει επένδυση χωρίς όρους και σεβασμό; Θέλει η Ζάκυνθος μία μεγάλη επένδυση ή δεν θέλει; Αν θέλει να μπει στον επενδυτικό χάρτη, δεν μπορεί να διώχνει τη μοναδική μεγάλη επένδυση που ήρθε στο νησί.

Διότι όταν βλέπει άλλος δυνητικός επενδυτής ότι ο Εμίρης του Κατάρ ήρθε και δεν μπόρεσε μετά από τόσα χρόνια να κάνει ούτε στάνη, σιγά μην έρθει στη Ζάκυνθο. Δεν χάνεται μόνο η επένδυση του Εμίρη αλλά και οποιουδήποτε άλλου το σκεφτόταν. Δείτε που ήταν ο Ν. Μεσσηνίας πριν το Costa Navarino και που είναι σήμερα», είχε πει μεταξύ άλλων ο υπουργός.κ. Χρυστόστομος: «Πρόκειται για μια άκυρη αγοραπωλησία από την αρχή μέχρι το τέλος της, διότι δεν είχε τίποτα εκείνος που πούλησε»

Άμεση ήταν η αντίδραση του Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος χθες βράδυ μίλησε για την υπόθεση στο δελτίο ειδήσεων του ΙΟΝΙΑΝ και για μία ακόμα φορά τόνισε ότι πρόκειται για ένα ψεύτικο συμβόλαιο.

«Απαντώ στον κ. Γεωργιάδη, ποιος δεν θα ήθελε μια επένδυση; Αλλά τι επένδυση; Λεηλασία; Με ένα ψεύτικο συμβόλαιο, που πότε λένε ότι είναι 15.000 στρέμματα, πότε λένε ότι είναι 9.000 στρέμματα, πότε να τα βρούμε με τους κατοίκους… Ποια είναι η επένδυση; Μιλάμε για μια αγοραπωλησία άκυρη από την αρχή της μέχρι το τέλος της, διότι δεν είχε τίποτα εκείνος που πούλησε. Πάρτε για παράδειγμα το σχεδιάγραμμα, το τοπογραφικό που κατετέθη. Δεν έχει όρια, δεν έχει περιγραφή δρόμου, δεν έχει κτίρια, δεν έχει μοναστήρια, δεν έχει ναούς, δεν έχει τίποτα…

Η υπόθεση θα κριθεί στα δικαστήρια σε δεύτερο βαθμό. Πρόκειται για λεηλασίες σε περιουσίες. Δεν μπορεί ένας να έρχεται να λέει «αγόρασα». Μέσα σε αυτή την έκταση είναι μέχρι και το κελί που μόνασε ο Αγ. Γεράσιμος. Είναι περιουσίες που παραχωρήσαμε στους κατοίκους των ορεινών κάποια εποχή, η τελευταία ήταν το ‘74. Υπάρχουν χαρτιά με λεπτομέρειες, με κώδικές. (…)

Εγώ τους είπα αν θέλετε επένδυση, είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε, αν θέλετε ενοικίαση πολυετή θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία, τη δημοπρασία, τις εγκρίσεις και τα λοιπά. Αν θέλετε να αγοράσετε, πάλι πρέπει να πάρουμε τις εγκρίσεις από τη Σύνοδο, πρέπει να δημοσιεύσουμε, πρέπει να γίνει η δημοπρασία για να είναι καλά. Όταν υπαινίχθη ο κ. Καμμένος ότι του είπαν στο Κατάρ ότι κάποιος υψηλόβαθμος της εκκλησίας της Ζακύνθου ζήτησε μίζα, καταθέσαμε στην Εισαγγελία Ζακύνθου μήνυση, να έρθει να μας πει για ποιον του είπαν και μπήκαν στο αρχείο την ίδια μέρα. Θέλουν επένδυση;

Να έρθουν αύριο οι επενδυτές να μας πουν με ποιον τρόπο θέλουν να επενδύσουν και να τους δώσουμε εκτάσεις, αλλά νόμιμα, καθαρά και ελεύθερα, όχι με κομπίνες… Εμείς θα φτάσουμε μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια».Πρωτοβουλία Κατοίκων: «Ο υπουργός να δει πρώτα τι έχει πουληθεί και μετά να κάνει δηλώσεις»

Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας των Κατοίκων των Ορεινών, Άκης Μποζίκης, κάλεσε τον υπουργό να μάθει πρώτα περισσότερα για τη συγκεκριμένη επένδυση και μετά να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ. «Δεν μπορεί να συγκρίνει πράγματα που δεν συγκρίνονται, όπως το Costa Navarino, με την επένδυση στη Ζάκυνθο. Το Costa Navarino αγοράστηκε από πραγματικούς ιδιοκτήτες από τους ιδιοκτήτες της περιοχής. Εδώ δεν αγοράστηκε τίποτα και από κανέναν πραγματικό ιδιοκτήτη. Όλα κλάπηκαν το 2014 με ένα επιλήψιμο συμβόλαιο.

Έξι χρόνια έχουμε δεινοπαθήσει και δίνουμε έναν αγώνα έντιμο και καθαρό. Θέλουμε να κρατήσουμε τις περιουσίες μας και την περιοχή μας ανοιχτή για τους Ζακυνθινούς και για τους επισκέπτες. Ο ζακυνθινός λαός είπε το μεγάλο ΟΧΙ στην κλοπή με την κινητοποίηση που έγινε. Δεν είπε όχι στις επενδύσεις. Καλό είναι να έρθει ο υπουργός, να του δείξουμε τι έχει πουληθεί, να σχηματίσει γνώμη και μετά να κάνει δηλώσεις. Στους υποστηρικτές της επένδυσης προτείνω να χαρίσουν την περιουσία του προγόνων τους για να φτιάξει ο καθένας ότι θέλει».

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα ο Δήμαρχος πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους του γραφείου του Εμίρη για το θέμα. Ο κ. Αρετάκης δήλωσε ότι πρόκειται να τους αναπτύξει τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας. Ενώ επίσης, έχει επισημάνει αρκετές φορές ότι θα πρέπει οι κάτοικοι του νησιού να ενημερωθούν πλήρως για το επενδυτικό σχέδιο.

«Πιστεύω ότι θα καταλάβουν και θα αντιληφθούν ότι το συμφέρον το δικό τους πρέπει να συμπίπτει με το συμφέρον των κατοίκων της ορεινής περιοχής. Αν δεν συμπίπτουν τα συμφέροντα, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει τέτοια επένδυση στην περιοχή μας», τόνισε ο Δήμαρχος.


πηγή:  Imerazante.gr