Διεπιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Ιατρική Ευθύνη και Βιοηθική IV: Τεχνητή Νοημοσύνη»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Ερευνητική Ομάδα «Πληροφορία: Ιστορία, Ρύθμιση, Πολιτισμός», IHRC, του Ιονίου Πανεπιστημίου συνδιοργανώνει

13
Φεβρουαρίου / 2020

με το Πάντειο Πανεπιστήμιο (Κέντρο Βιοπολιτικής και Ερευνητικό Κέντρο Έρευνας σε Θέματα Βιοηθικής και Δικαίου), το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, την Ένωση για την Προστασία της Ιδιωτικότητας και των Προσωπικών Δεδομένων, και την E-THEMIS Διεπιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Ιατρική Ευθύνη και Βιοηθική IV: Τεχνητή Νοημοσύνη», την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, στις 10.00πμ - 16.00μμ στην αίθουσα τελετών «Αριστοτέλης» του Παντείου Πανεπιστημίου.
Επιστημονικοί Υπεύθυνοι Συνεδρίου είναι οι:
Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δικαίου της Πληροφροίας, ΤΑΒΜ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Φερενίκη Παναγοπούλου – Κουτνατζή, Επίκουρη Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής του Ελληνικού Κλιμακίου Βιοηθικής της UNESCO  και ο
Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Επίκουρος Καθηγητής, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Ελληνικού Κλιμακίου Βιοηθικής της UNESCO.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τύχει εφαρμογής σε όλους σχεδόν τους τομείς της ιατρικής επιστήμης, ενώ οι προοπτικές συμβολής της στην βιοϊατρική έρευνα, την ιατρική εκπαίδευση και την παροχή υγειονομικής περιθάλψεως προδιαγράφονται ατέρμονες. Mέσω της ικανότητάς της να μαθαίνει επεξεργαζόμενη μεγαδεδομένα, η τεχνητή νοημοσύνη, εξυπηρετεί διαγνωστικούς σκοπούς, τη λήψη κλινικών αποφάσεων, αλλά και την εξειδικευμένη ιατρική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των διαγνωστικών αλγορίθμων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και εφαρμόζονται σε μαστογραφίες βοηθώντας στην ανίχνευση καρκίνου του μαστού, που χρησιμεύει ως «δεύτερη γνώμη» για τους ακτινολόγους. Επιπλέον, τα προηγμένα εικονικά ανθρώπινα άβαταρ είναι ικανά να εμπλακούν σε ουσιαστικές συνομιλίες, οι οποίες έχουν επιπτώσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία της ψυχιατρικής νόσου. Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης επεκτείνονται επίσης με ρομποτικά προθέματα, συστήματα υποστηρίξεως φυσικών εργασιών και χειριστές κινητής τηλεφωνίας που βοηθούν στην παράδοση της τηλεϊατρικής. Ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης δύναται να διαγνώσει τον καρκίνο του δέρματος ή τον κίνδυνο καρκινογενέσεως με μεγαλύτερη ακρίβεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα από ό,τι ένας εξειδικευμένος και πιστοποιημένος ιατρός. Στο πλαίσιο του διεπιστημονικού αυτού συνεδρίου θα αναλυθούν τα ανακύπτοντα ζητήματα από νομική, φιλοσοφική, πληροφορική, ιατρική και θεολογική σκοπιά. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Ελένη Κορωνάκη