Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα μάζεψε ο εργολάβος από το Μον Ρεπό! (φωτορεπορτάζ)

Μον Ρεπό
14 Φεβρουαρίου 2020 / 08:22

Διεκόπησαν οι εργασίες αποκατάστασης των τριών βοηθητικών κτιρίων στον χώρο της Παλαιόπολης - Επερώτηση Γιώργου Καλούδη στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Σε μείζον θέμα τείνει να εξελιχθεί η αποκατάσταση των τριών κτιρίων στο Μον Ρεπό.

Το θέμα μάλιστα, επαναφέρει σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρώτα η Κέρκυρα», Γιώργος Καλούδης.

Ο λόγος γίνεται για το έργο αποκατάστασης των τριών βοηθητικών κτιρίων της έπαυλης Φρέντερικς Άνταμς, που βρίσκονται εντός τους χώρου της Παλαιόπολης και συγκεκριμένα, την «Οικία του φύλακα Μαστροκωστόπουλου», το «Κτίριο της Κλινικής» και το «Κτίριο του Προσωπικού».

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρώτα η Κέρκυρα», Γιώργος Καλούδης, έδωσε στη δημοσιότητα, επερώτησή του προς την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου, ενόψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την ερχόμενη Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, με την οποία, ζητά να μάθει, για ποιον λόγο αδράνησε η νυν Δημοτική Αρχή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει το έργο να μείνει ανολοκλήρωτο.

Τα μάζεψε κι έφυγε η εργολάβος!

Στην επερώτησή του ο Γιώργος Καλούδης αναφέρει ότι η εργολάβος του έργου έχει αποχωρήσει από το εργοτάξιο δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για την εξέλιξή του.

Το enimerosi.com επικοινώνησε με την Μαρία Βλασσοπούλου, εκπρόσωπο της «Κοινοπραξίας Βλασσοπούλου Μαρία Αντωνίου – Λιθόδομος ΑΤΕ», η οποία επιβεβαίωσε την αποχώρησή της από το έργο.

«Δυστυχώς, αναγκάστηκα να προχωρήσω σε επίδοση ειδικής δήλωσης διακοπής εργασιών με δικαστικό κλητήρα, όπως ορίζει ο νόμος, καθώς υπήρξε μια σειρά από πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει από την πλευρά του Δήμου, αλλά δεν έγιναν...»  τόνισε η Μαρία Βλασσοπούλου στο enimerosi.com προσθέτοντας: «Από χθες (σ.σ. Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου) έχω διακόψει τις εργασίες αποχωρώντας από τον χώρο εκτέλεσής του. Ήμουν αναγκασμένη να πληρώνω μόνιμο προσωπικό επί σειρά μηνών χωρίς οι εργαζόμενοι αυτοί να έχουν επί της ουσίας αντικείμενο εργασίας, καθώς δεν υπήρχε επικοινωνία με τη δημοτική αρχή και τις αρμόδιες υπηρεσίες της. Η τελευταία φορά που είχα καταφέρει να συναντηθώ με την Δήμαρχο Κέρκυρας, ήταν στις 20 Δεκεμβρίου, όταν σε μια από τις φορές που βρέθηκα η ίδια στο νησί ζήτησα να βρεθούμε για να την ενημερώσω για την εξέλιξη των εργασιών. Τότε, η κα Υδραίου είχε δεσμευτεί ότι θα επανέλθει για να βρούμε τον τρόπο να προχωρήσουμε στο έργο, κάτι όμως που δεν έγινε...»


Η υπογραφή της σύμβασης επί Νικολούζου


Για την αποκατάσταση των τριών κτιρίων είχε υπογραφεί σύμβαση τον Μάιο του 2019 μεταξύ του ενιαίου -τότε- Δήμου Κέρκυρας και της «Κοινοπραξίας Βλασσοπούλου Μαρία Αντωνίου – Λιθόδομος ΑΤΕ».

Η εν λόγω πράξη χρηματοδοτείτο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020» του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, με τον συνολικό προϋπολογισμό της μάλιστα, να αγγίζει τα 2.000.000€ (συγκεκριμένα 1.996.285,50 €).

Σημειώνεται ότι η πράξη περιελάμβανε τρία έργα:

- Την αποκατάσταση των κτιρίων

- Την κάλυψη δαπανών της Αρχαιολογίας

- Την προμήθεια του εξοπλισμού των κτιρίων.

Από αυτά τα έργα ο Δήμος Κέρκυρας συμβασιοποίησε το πρώτο, δηλαδή την αποκατάσταση των τριών κτιρίων, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, εγκαταλελειμμένα και άκρως επικίνδυνα για τους επισκέπτες του Μον Ρεπό..

Ο προϋπολογισμός αυτού του πρώτου έργου ήταν 1.852.096 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ενώ το ύψος της σύμβασης  -μετά την παρασχεθείσα έκπτωση- ανήλθε σε 818.867 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Σε ότι αφορά την προθεσμία εκτέλεσης του έργου, αυτή ήταν 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή τον Μάιο του 2021.


Η επερώτηση Καλούδη


Για την αποχώρηση της εργολάβου με αποτέλεσμα να μείνουν άσχημο θέαμα τα 3 βοηθητικά κτίρια της έπαυλης Φρ. Άνταμς (Μουσείο Παλαιόπολης – Μον Ρεπό).

Αξιότιμη Κυρία Δήμαρχε,

Στις 16 Δεκ. 2019, δηλ. πριν από δύο μήνες, με την με αρ. 3/2019 Ερώτησή μας αναδείξαμε το θέμα ότι από τον Νοέμβρη 2019 είχαν σταματήσει τα έργα αναπαλαίωσης των τριών βοηθητικών κτιρίων της έπαυλης Φρέντερικ Άνταμς – Μουσείο Παλαιόπολης.

Η ερώτησή μας υποβλήθηκε γραπτά πριν από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η απάντηση που δώσατε στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν, ότι δεν γνωρίζετε τίποτα για παύση εργασιών και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Η πραγματικότητα ήταν και είναι διαφορετική.

Σήμερα η εργολάβος του έργου κα Βλασσοπούλου, συγκέντρωσε όσα πράγματα είχαν απομείνει και αποχώρησε οριστικά.

Από την επικοινωνία που είχα μαζί της κατήγγειλε ότι επί 4 μήνες «δεν δίδονταν, δεν υπάρχουν εντολές – οδηγίες εκτέλεσης του έργου», ότι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Καλόγερος δεν σήκωνε τα τηλέφωνα και ότι από τις 20 Δεκέμβρη 2019 που σας συνάντησε δεν κάνατε τίποτα, με αποτέλεσμα να την φέρετε σε απόγνωση και να αποχωρήσει.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ:

1) Για ποιο λόγο αδράνησε και αδιαφόρησε προκλητικά η δημαρχία σας και κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί για πολλά χρόνια ένα σημαντικό έργο που παραλάβατε την 1η/9/2019 σε εξέλιξη, το οποίο θα ευπρεπίσει τον χώρο της Παλαιόπολης ή Μον Ρεπό;  Και τώρα τα γιαπιά θα αποτελούν δυσφήμιση.

(Το Μουσείο της Παλαιόπολης είναι 11ο σε εισπράξεις στην Ελλάδα).

2) Γιατί από τις 16 Δεκ. 2019 που σας ζητήσαμε με την ίδια ερώτηση, να φροντίσετε να ξεβουλώσουν κάποια χαντάκια, ώστε να υπάρχει ομαλή ροή των όμβριων υδάτων από τα χαντάκια (π.χ. στην συμβολή του κεντρικού δρόμου και της πρόσβασης στην Αίθουσα Συνεδριάσεων και να μη φθείρονται οι δρόμου, που έχουν ένα τέλειο σύστημα απορροής των όμβριων με κυρτότητα του δρόμου, προς τα άκρα και χαντάκια και από τις δύο πλευρές του δρόμου δεν κάνατε τίποτα;

3) Γιατί από τις 16 Δεκ. 2019 που σας ζητήσαμε, με την ίδια ερώτηση, να μεριμνήσετε να ανάβουν οι λάμπες φωτισμού στους δρόμους του Μον Ρεπό (και για λόγους ασφάλειας) δεν κάνατε τίποτα;


Δείτε τις φωτογραφίες του εργοταξίου εδώ