Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομόφωνα οι προδιαγραφές για τη μεταφορά των σκουπιδιών (video)

Φο.Δ.Σ.Α.
18 Φεβρουαρίου 2020 / 11:27

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. του Φο.Δ.Σ.Α. τα Τεύχη Δημοπράτησης του Εργοστασίου στο Τεμπλόνι - Αναβολή ζήτησαν Βορράς, Νότος & Τρεπεκλής - Ενέκρινε τις τεχνικές προδιαγραφές της μεταφοράς των απορριμμάτων ενόψει της Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος η Εκτελεστική Επιτροπή του Φορέα

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Συνεδρίασε το πρωί της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά ακολούθως και η Εκτελεστική Επιτροπή του Φορεά Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Νομού Κέρκυρας.

Στη συνεδρίαση, η οποία έγινε στο γραφείο της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, αλλά και προέδρου του Φο.Δ.Σ.Α., Μερόπης Υδραίου, στο Μαράσλειο, το βασικό θέμα ήταν η έγκριση της μελέτης και των Τευχών Δημοπράτησης της Ολοκληρωμένης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που θα κατασκευαστεί στο Τεμπλόνι.

Αυτό ήταν το θέμα, που απασχόλησε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα, καθώς εν συνεχεία η Εκτελεστική Επιτροπή του Φο.Δ.Σ.Α. κλήθηκε να εγκρίνει τις τεχνικές προδιαγραφές ενόψει της Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος για τη μεταφορά των απορριμμάτων των τριών Δήμων της Κέρκυρας κι εκείνου των Παξών στη Μονάδα Επεξεργασίας της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. στην Κοζάνη.

Η έγκριση της μελέτης και των Τευχών Δημοπράτησης της Ολοκληρωμένης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς δεν υπερψήφισαν οι κ.κ. Τρεπεκλής, Λέσσης, Ανδριώτης και Κόκκαλη ζητώντας αναβολή.

Έστω και με αυτόν τρόπο, ο Φο.Δ.Σ.Α. παρέλαβε τα Τεύχη Δημοπράτησης, τα οποία θα σταλούν πλέον στο Υπουργείο για να κάνουν ένα... νέο κύκλο προτού επιστρέψουν στην Κέρκυρα για να εγκριθούν εκ νέου, αυτή τη φορά, από την Εκτελεστική Επιτροπή του Φορέα.

Σε ότι αφορά στην έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών της μεταφοράς των απορριμμάτων ενόψει της Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος, πέρασε ομόφωνα από την Εκτελεστική Επιτροπή του Φο.Δ.Σ.Α., έπειτα από κάποιες τροποποιήσεις, τις οποίες πρότεινε ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, Κώστας Λέσσης. 

Πρέπει ωστόσο, να σημειωθεί ότι μετά την έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών, πρέπει να υπάρξει κάτι ανάλογο και για τις οικονομικές προδιαγραφές της επιχείρησης. Αυτό ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει προτού ο Φο.Δ.Σ.Α. ψηφίσει τον δικό του προϋπολογισμό.



Μοναδικός απών από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. και της Ε.Ε. του Φο.Δ.Σ.Α. ήταν ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, ο οποίος βρισκόταν στην Αθιήνα με ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Φο.Δ.Σ.Α. και την ψήφιση -κατά πλειοψηφία- της μελέτης και των Τευχών Δημοπράτησης του Εργοστασίου, η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου, δήλωσε:  

«Σήμερα έχουμε συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων του Νομού μας και Εκτελεστική Επιτροπή. Είναι μία πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, την οποία θεωρώ ότι όλοι την περιμένουμε πάρα πολύ καιρό, τόσο οι θεσμικοί παράγοντες της αυτοδιοίκησης, όσο και η κοινωνία της Κέρκυρας...

Σήμερα εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, τόσο η μελέτη, όσο και το παράρτημα των Τευχών Δημοπράτησης για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Tεμπλόνι. Επίσης στην Εκτελεστική θα πάρουμε απόφαση για να εγκρίνουμε τις τεχνικές προδιαγραφές της μεταφοράς, ώστε κατόπιν να πάρει απόφαση και το Δ.Σ. του Φο.Δ.Σ.Α. και να βγει η Πρόσκληση, να δημοσιοποιηθεί, και να έρθουν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους  Άρα, είναι η αρχή, το μεγάλο βήμα, για να ξεκολλήσουν χρόνια προβλήματα με τα απορρίμματα και μακροπρόθεσμα να υπάρξει η οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό, που ταλανίζει το νομό μας επί δεκαετίες

Δυστυχώς, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, ήταν κατά πλειοψηφία... Θεωρώ, όμως, ότι θα συζητηθεί και πάλι το θέμα, καθώς θα αποσταλεί η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στο Υπουργείο για τελική έγκριση και κατόπιν θα επιστρέψουν η τελική μελέτη με τα οριστικά Τεύχη Δημοπράτησης. Άρα, θα συζητηθοεί και πάλι στην Εκτελεστική Επιτροπή, ώστε να βγουν οι όροι και οι προϋποθέσεις της διακήρυξης για το διεθνή διαγωνισμό για το εργοστάσιο κομποστοποίησης και τότε θα είναι δυνατό να γίνουν και από τους συναδέλφους και τα μέλη του Φορέα και οι παρατηρήσεις ή τροποποιήσεις και συμπληρώσεις ή όποια άλλα ζητήματα επιθυμούν να θέσουν στο τραπέζι της συζήτησης.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις και πρόταση για αναβολή από πλευράς του κυρίου Τρεπεκλή, από την κυρία Κόκκαλη, δηλαδή από τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας και από το Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας, τον κύριο Λέσση. Ένα αίτημα αναβολής του θέματος διότι ήθελαν -όπως είπαν- να το μελετήσουν και δεν είχαν προλάβει να το διαβάσουν τόσο καλά όσο θα ήθελαν...

Δυστυχώς, δεν έχουμε την πολυτέλεια αναβολής για ένα θέμα, που είναι κρίσιμο κι έχει συζητηθεί πολλές φορές, τόσο στα Δημοτικά Συμβούλια, όσο και στο Διοικητικά Συμβούλια του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων και -όπως είπα- δεν είναι και η τελική συζήτηση που γίνεται σήμερα...

Είναι η διοικητική παραλαβή, η οποία αποτελεί απαραίτητο στάδιο της διαδικασίας, ώστε να στείλουμε την απόφαση αυτή στο Υπουργείο... Απομένει η τελική έγκριση των Τευχών Δημοπράτησης, η οποία θα περάσει και από την Εκτελεστική Επιτροπή του Φο.Δ.Σ.Α.

Άρα, εκεί θα παρθούν οι αποφάσεις για όποια τροποποίηση των όρων θέλουμε και ως πολιτικό πλέον όργανο, θεσμικό, της Αυτοδιοίκησης. Όπως καταλαβαίνετε, όταν περιμένουμε με τόση αγωνία, για μήνες και για χρόνια, να πάρουμε αυτή την απόφαση, δεν έχουμε την πολυτέλεια για αναβολή, πραγματικά ούτε για μία μέρα...

Σήμερα στην Εκτελεστική Επιτροπή θα εγκρίνουμε τις προδιαγραφές για τη μεταφορά και στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα θα εγκριθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις της δημόσιας πρόσκλησης, η οποία πλέον θα βγει προς τους ενδιαφερόμενους. Η διαδικασία αυτή, ακόμα και αν γίνουν ενστάσεις από κάποιους από τους αιτούντες, επειδή έχει εγκριθεί από την Ενιαία Αρχή Ελέγχου Δημοσίων Συμβάσεων ως «διαδικασία εξπρές» λόγω της έκτακτης κατεπείγουσας περιπτώσης, θεωρώ ότι  δεν θα φέρει προσχώματα κι εμπόδια στη μεταφορά των απορριμμάτων, ακριβώς γιατί έχουμε είμαστε σε ειδικό καθεστώς, οπότε θα προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία...»