Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βίδο, το μόνιμα αδικημένο...

Κουτάγιας Σπύρος
22 Φεβρουαρίου 2020 / 19:51

κείμενο του Δρα Σπύρου Κουτάγια (oδοντίατρος προσθετολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Freiburg Γερμανίας)

Το περασμένο θέρος υπήρξε μια δικαιολογημένη μεγάλη ανησυχία και κινητοποίηση για το νησί του Βίδο επειδή καταστρατηγήθηκαν «τα μπάνια του λαού» και κατά άλλους η «εθνική μας κυριαρχία».

Κατά παράφραση του Ευαγγελιστή Λουκά, «ἔκλαιον δὲ πάντες καὶ ἐκόπτον το αὐτού» αλλα την ώρα της κρίσεως δηλαδή της κατάθεσης του προϋπολογισμού ουδείς εκ των συντακτών συγκινήθηκε και ουδείς εκ των συμμετεχόντων και λοιπών παρατηρητών στη συζήτηση για τη ψήφιση αυτού αμφισβήτησε την σκοπιμότητα του τελικώς εγκριθέντος αστρονομικού ποσού των 169.000€ από τα οποία οι 143.000€ για τις δαπάνες των δημοτικών κατασκηνώσεων, το δε υπόλοιπο για όλα τα άλλα!Με λίγα λόγια, όλοι έδειξαν ικανοποιημένοι απότη σειρά δράσεων και ενεργειών που «εσωκλείει» ο εν λόγω προϋπολογισμός των εξόδων του Δήμου για το παραδείσιο νησί του Βίδο.

Ως γενική εικόνα,ο Δήμος προγραμματίζει να δαπανήσει για τις παραπάνω ανάγκες κοντά 463€ την ημέρα. Αυτό αναλύεται σε περίπου 50.000€για τροφοδοσίατων κατασκηνώσεων, 43.000€ για μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές προσωπικού, επιπλέον περίπου43.000€ για συντήρηση μηχανημάτων, κατασκευή περίφραξης στις δημοτικέςκατασκηνώσεις (;) και τη λειτουργία του εστιατορίου, περίπου 7.000€ για γραφική ύλη και υλικό προγράμματος, φάρμακα, υγιεινή/καθαριότητα,εντομοκτονία/απολυμάνσεις και αναγομώσεις πυροσβεστήρων ενώ, πέραν των δημοτικών κατασκηνώσεων, αναμένεται να δαπανηθούν 25.000€ για ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό πυρόσβεσης και επισκευές κτιριακών υποδομών.

Και το προφανές ερώτημα που προκύπτει είναι, μα αυτά μόνον είναι το Βίδο για το Δήμο; Καμία μέριμνα δεν υπάρχει για τον καθαρισμό των μονοπατιών και τη διάνοιξη ζωνών πυροπροστασίας ένθεν και ένθεν αυτών όπως προτάσσει η Πυροσβεστική, τον καθαρισμό και ευπρεπισμό των λιγοστών εγκαταστάσεων των παραλιών, τη δημιουργία του εξαγγελθέντος χώρου εστίασης των λαϊκών στρωμάτων, τις συντηρήσεις των οχημάτων που βρίσκονταικαι εξυπηρετούν το νησί, την προμήθεια λαμπτήρων και άλλου ηλεκτρολογικού υλικού,κτλ.

Ακόμα ακόμα ο κάθε καλόπιστος παρατηρεί με έκπληξη ότι δεν προβλέπονται δαπάνες για τη σοβαρή επισκευή και την ετήσια συντήρηση που απαιτείται για το καΐκι του Δήμου. Το γεγονός αυτό προβληματίζει σχετικά με το αν φέτος τελικά το καΐκι θα δημοπρατηθεί και θα τεθεί σε λειτουργία σε ένα προτεινόμενο δρομολόγιο(π.χ. χειμερινό ωράριο 08:00-14:00, καλοκαιρινό ωράριο 06:30-01:30) Σπηλιά-Βίδο για την εύρυθμη μετακίνηση κατασκηνωτών, εργαζομένων και, ενίοτε λουομένων, επισκεπτών.

Την μερίδα του λέοντος αυτού του προϋπολογισμού την «τρώνε», και καλά κάνουν, οι δημοτικές κατασκηνώσεις που πέρσι δεν έγιναν αλλά εξ όσων υπεσχέθησαν θα γίνουν φέτος. Στο σημείο αυτό μάλλονπρόχειρα προϋπολογίζονται φερόμενες ως αποδοχές εκτάκτων υπαλλήλων για τοπρόγραμμα "Καλοκαίρι στο Βίδο" που ακολουθήθηκε πέρσι και αφορά διημερεύσεις (10:00-18:00) στα πλαίσια μιας δημιουργικής απασχόλησης των παιδιώνως το απόγευμα με παροχή ενός ελαφριού γεύματος, όταν οι φετινές δαπάνεςτων 50.000€ σε τρόφιμα και 22.000€ λειτουργικά έξοδα του εστιατορίου δείχνουν ότι λογικά αφορούν οργανωμένες κατασκηνώσεις με πλήρη ημερήσια διατροφή πέντε γευμάτωνκάθε μέρα όπως παλιά.Βεβαίως, απορία γεννά για το που και γιατί θα γίνει αυτή ηπερίφραξη αξίας 18.500 ευρώ!

Ευκαιρίας δοθείσας θα ήταν χρήσιμο να τονιστεί αυτό που διδάσκει η ιστορία του νησιού ότι, δηλαδή, το Βίδο από όταν έκλεισαν τα αναμορφωτήρια απεχθάνεται τις περιφράξεις και τα παιδιά προτιμούν φυσικά «φράγματα» που ανοίγουν με το φύσημα τ’ ανέμου…

Οι άνθρωποι που έχουν φάει με το κουτάλι το Βίδο λένε ότι για την ελάχιστη λειτουργία, φύλαξη και συντήρηση των υποδομών του χρήζει χειμώνα-καλοκαίρι μόνιμο προσωπικό ένα υδραυλικό, ένα ηλεκτρολόγο, ένα μάστορα (τεχνίτη) και ένα εργάτη (κάποιοι με δίπλωμα οδηγού).

Επιπρόσθετα, από το Μάρτη μέχρι και τον Οκτώβρη θέλει έκτακτο προσωπικό τουλάχιστον 3-4 άτομα για καθαρισμούς, που παλαιότερα έπαιρνε από την υπηρεσία πρασίνου. Οι εργασίες στο νησίόπως οι καθαρισμοί, η συντήρηση του οδικού δικτύου, των δεξαμενών νερού και του υποθαλάσσιου σωλήνα που φέρνει το νερό στο Βίδοπρέπει να είναι προγραμματισμένες και συνεχείς. Όλο αυτό το προσωπικό μπορεί ενδεχόμενα να αναλάβει τη φύλαξη του νησιού καθώς τα βράδια το νησί παραμένει παντελώς έρημοή/και να φροντίζει για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να βρίσκεται στο νησί ένας γιατρός.Όμως καμία από αυτές τις προθέσεις δεν αποτυπώνεται μέσα από το συγκεκριμένο προϋπολογισμό και τα 25 χιλιάρικα για επισκευές εκτός των κατασκηνώσεων κρίνονται ιδιαζόντως, που θα έλεγε και ο Μπαμπινιώτης, ανεπαρκή.

Ο φετινός προγραμματισμός για το Βίδο είναι άτολμος και κατώτερος των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα από τους θεσμικά υπεύθυνους γιατί  «το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής»…

Την ώρα που το Βίδο  αδικείται για το μέγεθος της προστιθέμενης αξίας που δίνει στην Κέρκυρα για ακόμα μια χρονιά καλό θα είναι κάποιοι να μιλούν λιγότερο και να κάνουν περισσότερα.

Εφέτος και πάλι το όποιο κοινωνικό και οικονομικό βάρος πέραν των προϋπολογισθέντων εξόδωνθα επαφίεται εις τον πατριωτισμό (και εθελοντισμό) των μόνων εν(οίκων) του, των πολιτών της Κέρκυρας.